swiatwemnie.pl

Boczkowe klopsiki

     

Smaczne puszyste klopsiki. Podajemy z gotowanymi ziemniakami.

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

Boczek wieprzowy800gramów
Bułka tarta40gramów
Cebula200gramów
Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Czosnek6ząbków
Jajka kurze1sztuka
Mąka chlebowa pszenna t75040gramów
Sól1łyżeczka

1. 

boczek wieprzowy 800 g

Przerośnięty boczek myjemy, kroimy i mielimy w młynku do mięsa.

2. 

cebula 200 g

Cebulę obieramy, kroimy i też mielimy.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750 40 g  bułka tarta 40 g  jajka kurze 1 sztuka  czosnek 6 ząbków  sól 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Mięso mieszamy z cebulą, dodajemy mąkę, bułkę tartą, jajko, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz. Mieszamy.

4. 

Z mięsnej masy formujemy okrągłe większe placuszki.

5. 

Te możemy upiec w Actifty 2w1 frytkownicy na jej patelni, na programie 2w1 Ryba. Z jednej strony pieczemy 8 minut, z drugiej strony 6 minut. W tym urządzeniu pieczemy klopsiki bez dodatku tłuszczu. Tak samo możemy je przygotować bez tłuszczu w piekarniku, piekąc je na blasze wyłożoną papierem do pieczenia przez 30 minut w temperaturze 200°C.

6. 

Placuszki podczas pieczenia zwiększą swoją objętość i lekko napuchną.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się