PRZEPISY

Boczkowe klopsiki

Boczkowe klopsiki

Smaczne puszyste klopsiki. Podajemy z gotowanymi ziemniakami.

przepis,fotoprzepis,boczek wieprzowy,cebula,czosnek,Wieprzowina,Przepisy dla ActiFry 2 w 1,Bezlaktozowe,Sezonowe przepisy

Wieprzowina

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

boczek wieprzowy800gramów
bułka tarta40gramów
cebula200gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
czosnek6ząbków
jajka kurze1sztuka
mąka chlebowa pszenna T75040gramów
sól1łyżeczka

 

Przepis

1. 

boczek wieprzowy 800 gramów

Przerośnięty boczek myjemy, kroimy i mielimy w młynku do mięsa.

2. 

cebula 200 gramów

Cebulę obieramy, kroimy i też mielimy.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750 40 gramów  bułka tarta 40 gramów  jajka kurze 1 sztuka  czosnek 6 ząbków  sól 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Mięso mieszamy z cebulą, dodajemy mąkę, bułkę tartą, jajko, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz. Mieszamy.

4. 

Z mięsnej masy formujemy okrągłe większe placuszki.

5. 

Te możemy upiec w Actifty 2w1 frytkownicy na jej patelni, na programie 2w1 Ryba. Z jednej strony pieczemy 8 minut, z drugiej strony 6 minut. W tym urządzeniu pieczemy klopsiki bez dodatku tłuszczu. Tak samo możemy je przygotować bez tłuszczu w piekarniku, piekąc je na blasze wyłożoną papierem do pieczenia przez 30 minut w temperaturze 200°C.

6. 

Placuszki podczas pieczenia zwiększą swoją objętość i lekko napuchną.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się