Boczkowe klopsiki
Smaczne puszyste klopsiki. Podajemy z gotowanymi ziemniakami.
przepis,fotoprzepis,boczek wieprzowy,cebula,czosnek,Wieprzowina,Przepisy dla ActiFry 2 w 1,Bezlaktozowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
boczek wieprzowy | 800 | gramów | |
bułka tarta | 40 | gramów | |
cebula | 200 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
czosnek | 6 | ząbków | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 40 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka |
Przepis


3.
mąka chlebowa pszenna T750 40 gramów • bułka tarta 40 gramów • jajka kurze 1 sztuka • czosnek 6 ząbków • sól 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki
Mięso mieszamy z cebulą, dodajemy mąkę, bułkę tartą, jajko, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz. Mieszamy.

4.
Z mięsnej masy formujemy okrągłe większe placuszki.

5.
Te możemy upiec w Actifty 2w1 frytkownicy na jej patelni, na programie 2w1 Ryba. Z jednej strony pieczemy 8 minut, z drugiej strony 6 minut. W tym urządzeniu pieczemy klopsiki bez dodatku tłuszczu. Tak samo możemy je przygotować bez tłuszczu w piekarniku, piekąc je na blasze wyłożoną papierem do pieczenia przez 30 minut w temperaturze 200°C.

6.
Placuszki podczas pieczenia zwiększą swoją objętość i lekko napuchną.

Smacznego!