swiatwemnie.pl

Pieczony boczek

Na pieczenie najlepszy jest chudy, dobrze przerośnięty boczek. Podajemy z knedlem pokropionym sosem z wypieku i duszoną białą kapustą.

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Boczek wieprzowy1200gramów
Czosnek6ząbków
Mielona czerwona papryka2łyżeczki
Sól2łyżeczki
Woda400mililitrów

1. 

boczek wieprzowy 1200 g

Boczek myjemy i nożem pozbywamy się kości.

2. 

sól 2 łyżeczki  mielona czerwona papryka 2 łyżeczki  czosnek 6 ząbków  woda 200 ml

Ze wszystkich stron pocieramy go solą i papryką. Wkładamy do brytfanny i po wierzchu smarujemy rozgniecionym czosnkiem. Podlewamy wodą, brytfannę zamykamy i pieczemy przez 45 minut.

3. 

woda 200 ml

Po wymienionym czasie dolewamy częściowo wyparowaną wodę i kolejne 45 minut pieczemy pod przykryciem.

4. 

Upieczony boczek kroimy na porcje i możemy podawać.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się