Pieczony boczek

Na pieczenie najlepszy jest chudy, dobrze przerośnięty boczek. Podajemy z knedlem pokropionym sosem z wypieku i duszoną białą kapustą.
przepis,fotoprzepis,boczek wieprzowy,czosnek,Wieprzowina,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Wieprzowina
Pichcił
Ilość porcji
6
Masa porcji
276 g
Energia porcji
711 kcal
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
niska
Składniki
Składniki
boczek wieprzowy | 1200 4200 | gramów kcal | |
czosnek | 6 33 | ząbków kcal | |
mielona czerwona papryka | 2 32 | łyżeczki kcal | |
sól | 2 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 400 0 | mililitrów kcal |
Przepis

2.
sól 2 łyżeczki • mielona czerwona papryka 2 łyżeczki • czosnek 6 ząbków • woda 200 mililitrów
Ze wszystkich stron pocieramy go solą i papryką. Wkładamy do brytfanny i po wierzchu smarujemy rozgniecionym czosnkiem. Podlewamy wodą, brytfannę zamykamy i pieczemy przez 45 minut.

3.
woda 200 mililitrów
Po wymienionym czasie dolewamy częściowo wyparowaną wodę i kolejne 45 minut pieczemy pod przykryciem.

4.
Upieczony boczek kroimy na porcje i możemy podawać.

Smacznego!