Pieczony boczek

Na pieczenie najlepszy jest chudy, dobrze przerośnięty boczek. Podajemy z knedlem pokropionym sosem z wypieku i duszoną białą kapustą.
przepis,fotoprzepis,boczek wieprzowy,czosnek,Wieprzowina,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Wieprzowina
Pichcił
Ilość porcji
6
Masa porcji
276 g
Energia porcji
711 kcal
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
niska
Składniki
Składniki
| boczek wieprzowy | 1200 4200  | gramów kcal  | |
| czosnek | 6 33  | ząbków kcal  | |
| mielona czerwona papryka | 2 32  | łyżeczki kcal  | |
| sól | 2 0  | łyżeczki kcal  | |
| woda | 400 0  | mililitrów kcal  | 
Przepis

2.
sól 2 łyżeczki • mielona czerwona papryka 2 łyżeczki • czosnek 6 ząbków • woda 200 mililitrów
Ze wszystkich stron pocieramy go solą i papryką. Wkładamy do brytfanny i po wierzchu smarujemy rozgniecionym czosnkiem. Podlewamy wodą, brytfannę zamykamy i pieczemy przez 45 minut.

3.
woda 200 mililitrów
Po wymienionym czasie dolewamy częściowo wyparowaną wodę i kolejne 45 minut pieczemy pod przykryciem.

4.
Upieczony boczek kroimy na porcje i możemy podawać.

Smacznego!



















