Pieczony boczek
Na pieczenie najlepszy jest chudy, dobrze przerośnięty boczek. Podajemy z knedlem pokropionym sosem z wypieku i duszoną białą kapustą.
przepis,fotoprzepis,boczek wieprzowy,czosnek,Wieprzowina,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
boczek wieprzowy | 1200 | gramów | |
czosnek | 6 | ząbków | |
mielona czerwona papryka | 2 | łyżeczki | |
sól | 2 | łyżeczki | |
woda | 400 | mililitrów |
Przepis

2.
sól 2 łyżeczki • mielona czerwona papryka 2 łyżeczki • czosnek 6 ząbków • woda 200 mililitrów
Ze wszystkich stron pocieramy go solą i papryką. Wkładamy do brytfanny i po wierzchu smarujemy rozgniecionym czosnkiem. Podlewamy wodą, brytfannę zamykamy i pieczemy przez 45 minut.

3.
woda 200 mililitrów
Po wymienionym czasie dolewamy częściowo wyparowaną wodę i kolejne 45 minut pieczemy pod przykryciem.

4.
Upieczony boczek kroimy na porcje i możemy podawać.

Smacznego!