swiatwemnie.pl

Marynowana wieprzowina na rukoli

Pokrojona w paseczki wieprzowina nasączona aromatyczną marynatą z rukolą na pewno zadowoli każdego smakosza.

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Czarny pieprz mielonyg
Czosnek2ząbki
Oliwa105mililitrów
Rozmaryn½łyżki
Rukola150gramów
Schab wieprzowy700gramów
Sól½łyżki
Sólg
Tabascol
Tortilla4sztuki
Wino białe półsłodkie 75mililitrów
Zielona cebulka1sztuka

1. Przygotowanie marynaty

oliwa 75 ml  wino białe półsłodkie  75 ml  sól ½ łyżki  czarny pieprz mielony  tabasco  czosnek 1 ząbek  rozmaryn ½ łyżki

Oliwę z białym winem wlewamy do garnka, dodajemy sól, szczyptę mielonego czarnego pieprzu, 3-5 kropel tabasco i sprasowany czosnek. Dodajemy suszony rozmaryn (najlepsza jest gałązka świeżego rozmarynu), pozostawiamy do nasiąknięcia i do schłodzenia.

Przygotowanie marynaty

2. 

schab wieprzowy 700 g

Wieprzowinę kroimy w paseczki, wkładamy do marynaty, mieszamy i pozostawiamy na 30 minut.

3. Smażymy mięso

oliwa 30 ml  zielona cebulka 1 sztuka  czosnek 1 ząbek  sól

Olej rozgrzewamy na patelni i mięso dokładnie smażymy na dużym ogniu. Dodajemy pozostałą marynatę, cebulę, sprasowany czosnek, solimy i ponownie smażymy.

Smażymy mięso

4. 

rukola 150 g  tortilla 4 sztuki

Marynowane mięso podajemy na rukoli zawinięte w ciepłą tortillę.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się