swiatwemnie.pl

Odwrócone wieprzowe kotlety

Wyjątkowo delikatne i smaczne wieprzowe kotlety.

 

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Bułka tarta100gramów
Jajka kurze1sztuka
Mąka luksusowa pszenna t550100gramów
Oliwa100mililitrów
Schab wieprzowy400gramów

1. Wyklepujemy kotlety

schab wieprzowy 400 g

Z wieprzowego schabu wykrawamy 3 - 4 kotlety, które wyklepujemy z obydwóch stron. Aby nam mięso przy ubijaniu nie pryskało, przykrywamy je woreczkiem foliowym.

Wyklepujemy kotlety

2. Potrójna panierka

jajka kurze 1 sztuka  mąka luksusowa pszenna T550 100 g  bułka tarta 100 g

Przygotowujemy składniki na potrójną panierkę (mąka, jajka, bułka tarta). Kotlet wieprzowy solimy, panierujemy najpierw w bułce tartej, potem w jajku a na koniec w mące.

Potrójna panierka

3. Smażenie na oleju

oliwa 100 ml

Na patelni na małym ogniu rozgrzewamy olej. Wieprzowe kotlety szybko smażymy na oleju z jednej i z drugiej strony na złoty kolor.

Smażenie na oleju

4. Pieczenie w piekarniku

Usmażone kotlety wkładamy do brytfanny, podlewamy wodą. Kotlety w przykrytej brytfannie pieczemy 60 minut na 150° C w elektrycznym piekarniku z górnym i dolnym ogrzewaniem. Po 60 minutach mięsko jest miękkie i dobrze upieczone.

Pieczenie w piekarniku

5. 

Kotlety wyciągamy na talerz. Jako dodatek serwujemy gotowane ziemniaki albo sałatkę jarzynową.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się