Odwrócone wieprzowe kotlety
Wyjątkowo delikatne i smaczne wieprzowe kotlety.
przepis,fotoprzepis,schab wieprzowy,jajka kurze,mąka luksusowa pszenna T550,bułka tarta,Wieprzowina,Bezlaktozowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
bułka tarta | 100 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 100 | gramów | |
oliwa | 100 | mililitrów | |
schab wieprzowy | 400 | gramów |
Przepis
1. Wyklepujemy kotlety
schab wieprzowy 400 gramów
Z wieprzowego schabu wykrawamy 3 - 4 kotlety, które wyklepujemy z obydwóch stron. Aby nam mięso przy ubijaniu nie pryskało, przykrywamy je woreczkiem foliowym.
2. Potrójna panierka
jajka kurze 1 sztuka • mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów • bułka tarta 100 gramów
Przygotowujemy składniki na potrójną panierkę (mąka, jajka, bułka tarta). Kotlet wieprzowy solimy, panierujemy najpierw w bułce tartej, potem w jajku a na koniec w mące.
3. Smażenie na oleju
oliwa 100 mililitrów
Na patelni na małym ogniu rozgrzewamy olej. Wieprzowe kotlety szybko smażymy na oleju z jednej i z drugiej strony na złoty kolor.
4. Pieczenie w piekarniku
Usmażone kotlety wkładamy do brytfanny, podlewamy wodą. Kotlety w przykrytej brytfannie pieczemy 60 minut na 150° C w elektrycznym piekarniku z górnym i dolnym ogrzewaniem. Po 60 minutach mięsko jest miękkie i dobrze upieczone.
5.
Kotlety wyciągamy na talerz. Jako dodatek serwujemy gotowane ziemniaki albo sałatkę jarzynową.
Smacznego!