PRZEPISY

Babcina zapiekanka

Babcina zapiekanka

Smaczny obiad z ziemniaków, kapusty kiszonej, boczku i jajek, ulubiony głównie podczas zimowych miesięcy.

przepis,fotoprzepis,ziemniaki,boczek przerośnięty,kiszona kapusta,Wieprzowina,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Wieprzowina

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

boczek przerośnięty150gramów
jajka kurze4sztuki
kiszona kapusta350gramów
smalec-
sól¾łyżeczki
sól-
woda250mililitrów
ziemniaki600gramów

 

Przepis

1. 

ziemniaki 600 gramów  woda 250 mililitrów  sól ¾ łyżeczki

Ziemniaki gotujemy w słonej wodzie do miękkości.

2. 

Ziemniaki ubijamy, w wodzie w której się gotowały, na puree.

3. 

boczek przerośnięty 150 gramów

Boczek kroimy na cienkie paski i smażymy.

4. 

kiszona kapusta 350 gramów

Kapustę kiszoną lekko wyciskamy i na drobno kroimy. Dodajemy do boczku i mieszamy.

5. 

Kapustę z boczkiem mieszamy z ziemniakami.

6. 

smalec

Naczynie żaroodporne natłuszczamy smalcem. Ziemniaczano-kapuścianą masę dajemy w czterech kupkach do miski. W każdej kupce robimy głębszy dołek.

7. 

jajka kurze 4 sztuki  sól

Do każdego dołka wkładamy surowe, rozbite jajko. Jajka lekko solimy.

8. 

W zamkniętym żaroodpornym naczyniu pieczemy około 30 minut w temperaturze 180°C. Jajka muszą się ściąć.

9. 

Podajemy ciepłe.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie