PRZEPISY

Babcina zapiekanka

Babcina zapiekanka

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star

Smaczny obiad z ziemniaków, kapusty kiszonej, boczku i jajek, ulubiony głównie podczas zimowych miesięcy.

przepis,fotoprzepis,ziemniaki,boczek przerośnięty,kiszona kapusta,Wieprzowina,Bezlaktozowe,Bezglutenowe

Wieprzowina

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

boczek przerośnięty

150

960

gramów

kcal

jajka kurze

4

352

sztuki

kcal

kiszona kapusta

350

70

gramów

kcal

smalec

0

??

kcal

sól

¾

0

łyżeczki

kcal

sól

0

??

kcal

woda

250

0

mililitrów

kcal

ziemniaki

600

552

gramów

kcal

 

Przepis

1. 

ziemniaki 600 gramów  woda 250 mililitrów  sól ¾ łyżeczki

Ziemniaki gotujemy w słonej wodzie do miękkości.

Ziemniaki gotujemy w słonej wodzie do...

2. 

Ziemniaki ubijamy, w wodzie w której się gotowały, na puree.

Ziemniaki ubijamy, w wodzie w której się...

3. 

boczek przerośnięty 150 gramów

Boczek kroimy na cienkie paski i smażymy.

Boczek kroimy na cienkie paski i smażymy....

4. 

kiszona kapusta 350 gramów

Kapustę kiszoną lekko wyciskamy i na drobno kroimy. Dodajemy do boczku i mieszamy.

Kapustę kiszoną lekko wyciskamy i na drobno...

5. 

Kapustę z boczkiem mieszamy z ziemniakami.

Kapustę z boczkiem mieszamy z ziemniakami....

6. 

smalec

Naczynie żaroodporne natłuszczamy smalcem. Ziemniaczano-kapuścianą masę dajemy w czterech kupkach do miski. W każdej kupce robimy głębszy dołek.

Naczynie żaroodporne natłuszczamy smalcem....

7. 

jajka kurze 4 sztuki  sól

Do każdego dołka wkładamy surowe, rozbite jajko. Jajka lekko solimy.

Do każdego dołka wkładamy surowe, rozbite...

8. 

W zamkniętym żaroodpornym naczyniu pieczemy około 30 minut w temperaturze 180°C. Jajka muszą się ściąć.

W zamkniętym żaroodpornym naczyniu pieczemy...

9. 

Podajemy ciepłe.

Podajemy ciepłe....

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się