Babcina zapiekanka
Smaczny obiad z ziemniaków, kapusty kiszonej, boczku i jajek, ulubiony głównie podczas zimowych miesięcy.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,boczek przerośnięty,kiszona kapusta,Wieprzowina,Bezglutenowe,Bezlaktozowe,Sezonowe przepisy
Wieprzowina
Składniki
Składniki
boczek przerośnięty | 150 | gramów | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
kiszona kapusta | 350 | gramów | |
smalec | - | ||
sól | ¾ | łyżeczki | |
sól | - | ||
woda | 250 | mililitrów | |
ziemniaki | 600 | gramów |
Przepis
1.
ziemniaki 600 gramów • woda 250 mililitrów • sól ¾ łyżeczki
Ziemniaki gotujemy w słonej wodzie do miękkości.

2.
Ziemniaki ubijamy, w wodzie w której się gotowały, na puree.


4.
kiszona kapusta 350 gramów
Kapustę kiszoną lekko wyciskamy i na drobno kroimy. Dodajemy do boczku i mieszamy.

5.
Kapustę z boczkiem mieszamy z ziemniakami.

6.
Naczynie żaroodporne natłuszczamy smalcem. Ziemniaczano-kapuścianą masę dajemy w czterech kupkach do miski. W każdej kupce robimy głębszy dołek.


8.
W zamkniętym żaroodpornym naczyniu pieczemy około 30 minut w temperaturze 180°C. Jajka muszą się ściąć.

9.
Podajemy ciepłe.

Smacznego!