Babcina zapiekanka

Smaczny obiad z ziemniaków, kapusty kiszonej, boczku i jajek, ulubiony głównie podczas zimowych miesięcy.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,boczek przerośnięty,kiszona kapusta,Wieprzowina,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
boczek przerośnięty | 150 960 | gramów kcal | |
jajka kurze | 4 352 | sztuki kcal | |
kiszona kapusta | 350 70 | gramów kcal | |
smalec | 0 ?? | kcal | |
sól | ¾ 0 | łyżeczki kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
woda | 250 0 | mililitrów kcal | |
ziemniaki | 600 552 | gramów kcal |
Przepis
1.
ziemniaki 600 gramów • woda 250 mililitrów • sól ¾ łyżeczki
Ziemniaki gotujemy w słonej wodzie do miękkości.

2.
Ziemniaki ubijamy, w wodzie w której się gotowały, na puree.


4.
kiszona kapusta 350 gramów
Kapustę kiszoną lekko wyciskamy i na drobno kroimy. Dodajemy do boczku i mieszamy.

5.
Kapustę z boczkiem mieszamy z ziemniakami.

6.
Naczynie żaroodporne natłuszczamy smalcem. Ziemniaczano-kapuścianą masę dajemy w czterech kupkach do miski. W każdej kupce robimy głębszy dołek.


8.
W zamkniętym żaroodpornym naczyniu pieczemy około 30 minut w temperaturze 180°C. Jajka muszą się ściąć.

9.
Podajemy ciepłe.

Smacznego!