swiatwemnie.pl

Babcina zapiekanka

Smaczny obiad z ziemniaków, kapusty kiszonej, boczku i jajek, ulubiony głównie podczas zimowych miesięcy.

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
Boczek150gramów
Jajka kurze4sztuki
Kiszona kapusta350gramów
Smalec
Sól¾łyżeczki
Sól
Woda250mililitrów
Ziemniaki600gramów

1. 

ziemniaki 600 g  woda 250 ml  sól ¾ łyżeczki

Ziemniaki gotujemy w słonej wodzie do miękkości.

2. 

Ziemniaki ubijamy, w wodzie w której się gotowały, na puree.

3. 

boczek 150 g

Boczek kroimy na cienkie paski i smażymy.

4. 

kiszona kapusta 350 g

Kapustę kiszoną lekko wyciskamy i na drobno kroimy. Dodajemy do boczku i mieszamy.

5. 

Kapustę z boczkiem mieszamy z ziemniakami.

6. 

smalec

Naczynie żaroodporne natłuszczamy smalcem. Ziemniaczano-kapuścianą masę dajemy w czterech kupkach do miski. W każdej kupce robimy głębszy dołek.

7. 

jajka kurze 4 sztuki  sól

Do każdego dołka wkładamy surowe, rozbite jajko. Jajka lekko solimy.

8. 

W zamkniętym żaroodpornym naczyniu pieczemy około 30 minut w temperaturze 180°C. Jajka muszą się ściąć.

9. 

Podajemy ciepłe.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się