swiatwemnie.pl

Nadziewana dynia w cieście francuskim

    

Smaczna, lekka letnia kolacja.

Pichcił

Ilość porcji

3

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

ciasto francuskie275gramów
dynia zwyczajna1kilogram
mielona czerwona papryka1.5łyżeczki
oliwa60mililitrów
oliwa-
oregano-
piersi z kurczaka350gramów
przyprawa do grilla1łyżeczka

1. 

piersi z kurczaka 350 gramów  oliwa 60 mililitrów  mielona czerwona papryka 1.5 łyżeczki  przyprawa do grilla 1 łyżeczka

Piersi z kurczaka myjemy, kroimy na kawałki i wkładamy do marynaty z oliwy, papryki i przypraw do grilla.

2. 

dynia zwyczajna 1 kilogram

Dynię obieramy, przekrawamy wzdłuż na połowę i wybieramy z niej nasionka.

3. 

Do wgłębień dyni wkładamy mięso razem z marynatą.

4. 

ciasto francuskie 275 gramów

Ciasto francuskie dzielimy na połowę. Każdą połówkę lekko rękami rozciągamy i do każdej wkładamy po jednej z nadzianych dyń.

5. 

oliwa  oregano

Zawinięte dynie kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą i posypujemy oregano.

6. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180°C około 50 minut. Danie podajemy bez dodatków, ale dla większych głodomorów możemy zrobić wyjątek i podać gotowane ziemniaki.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się