Domowe tortille wypełnione szpinakowo drobiowym farszem
Prosty ale smaczny przepis na pszenne placki z drobiowym mięsem i dressingiem.
przepis,fotoprzepis,piersi z kurczaka,świeże liście szpinaku,Kurczak,
Kurczak
Składniki
Składniki
biały jogurt | 100 | mililitrów | |
cebula | 140 | gramów | |
czosnek | - | ||
mąka luksusowa pszenna T550 | 250 | gramów | |
oliwa | 6 | łyżek | |
piersi z kurczaka | 350 | gramów | |
sól | 2 | łyżeczki | |
woda | 120 | mililitrów | |
świeże liście szpinaku | 750 | gramów |
Przepis
1. Ciasto na tortille
mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów • oliwa 5 łyżek • woda 120 mililitrów • sól 2 łyżeczki
Domowe tortille przygotowujemy poprzez wymieszanie mąki, gorącej wody, oleju i soli. Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy na 10 minut. Ciasto rozdzielamy na mniejsze części z których rozwałkowujemy placki.
2. Smażymy placki
Placki smażymy z obydwóch stron na suchej rozgrzanej patelni.
3. Smażymy mięso z kurczaka
piersi z kurczaka 350 gramów • oliwa 1 łyżka • cebula 140 gramów
Na patelni na oleju smażymy na kawałki pokrojone mięso z kurczaka (mięso możemy przed smażeniem zanurzyć w dowolnej marynacie) z cebulką.
4. Dodajemy szpinak
świeże liście szpinaku 750 gramów
Gdy mięso naciągnie, dodajemy liście świeżego szpinaku, 5 minut dusimy.
5.
biały jogurt 100 mililitrów • czosnek
Z patelni usuwamy nadmiar wody którą szpinak puścił, farszem napełniamy tortille, polewamy jogurtowym dressingiem. Placek rękami zawijamy na kształt walca lub rolady.
Smacznego!