Domowe tortille wypełnione szpinakowo drobiowym farszem

Prosty ale smaczny przepis na pszenne placki z drobiowym mięsem i dressingiem.
przepis,fotoprzepis,piersi z kurczaka,świeże liście szpinaku,Kurczak,,Sezonowe przepisy
Kurczak
Składniki
Składniki
biały jogurt | 100 67 | mililitrów kcal | |
cebula | 140 62 | gramów kcal | |
czosnek | 0 ?? | kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 250 890 | gramów kcal | |
oliwa | 6 792 | łyżek kcal | |
piersi z kurczaka | 350 386 | gramów kcal | |
sól | 2 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 120 0 | mililitrów kcal | |
świeże liście szpinaku | 750 248 | gramów kcal |
Przepis
1. Ciasto na tortille
mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów • oliwa 5 łyżek • woda 120 mililitrów • sól 2 łyżeczki
Domowe tortille przygotowujemy poprzez wymieszanie mąki, gorącej wody, oleju i soli. Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy na 10 minut. Ciasto rozdzielamy na mniejsze części z których rozwałkowujemy placki.

2. Smażymy placki
Placki smażymy z obydwóch stron na suchej rozgrzanej patelni.

3. Smażymy mięso z kurczaka
piersi z kurczaka 350 gramów • oliwa 1 łyżka • cebula 140 gramów
Na patelni na oleju smażymy na kawałki pokrojone mięso z kurczaka (mięso możemy przed smażeniem zanurzyć w dowolnej marynacie) z cebulką.

4. Dodajemy szpinak
świeże liście szpinaku 750 gramów
Gdy mięso naciągnie, dodajemy liście świeżego szpinaku, 5 minut dusimy.

5.
biały jogurt 100 mililitrów • czosnek
Z patelni usuwamy nadmiar wody którą szpinak puścił, farszem napełniamy tortille, polewamy jogurtowym dressingiem. Placek rękami zawijamy na kształt walca lub rolady.

Smacznego!