swiatwemnie.pl

Domowe tortille wypełnione szpinakowo drobiowym farszem

    

Prosty ale smaczny przepis na pszenne placki z drobiowym mięsem i dressingiem.

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

biały jogurt100mililitrów
cebula140gramów
czosnek-
mąka luksusowa pszenna T550250gramów
oliwa6łyżek
piersi z kurczaka350gramów
sól2łyżeczki
woda120mililitrów
świeże liście szpinaku750gramów

1. Ciasto na tortille

mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów  oliwa 5 łyżek  woda 120 mililitrów  sól 2 łyżeczki

Domowe tortille przygotowujemy poprzez wymieszanie mąki, gorącej wody, oleju i soli. Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy na 10 minut. Ciasto rozdzielamy na mniejsze części z których rozwałkowujemy placki.

Ciasto na tortille

2. Smażymy placki

Placki smażymy z obydwóch stron na suchej rozgrzanej patelni.

Smażymy placki

3. Smażymy mięso z kurczaka

piersi z kurczaka 350 gramów  oliwa 1 łyżka  cebula 140 gramów

Na patelni na oleju smażymy na kawałki pokrojone mięso z kurczaka (mięso możemy przed smażeniem zanurzyć w dowolnej marynacie) z cebulką.

Smażymy mięso z kurczaka

4. Dodajemy szpinak

świeże liście szpinaku 750 gramów

Gdy mięso naciągnie, dodajemy liście świeżego szpinaku, 5 minut dusimy.

Dodajemy szpinak

5. 

biały jogurt 100 mililitrów  czosnek

Z patelni usuwamy nadmiar wody którą szpinak puścił, farszem napełniamy tortille, polewamy jogurtowym dressingiem. Placek rękami zawijamy na kształt walca lub rolady.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się