Suflet czekoladowo-śliwkowy

Lekka i łagodna przekąska na idealne zwieńczenie romantycznej kolacji.
przepis,fotoprzepis,śliwki suszone,czekolada 85%,Ciasta,Kuchnia francuska,Bezglutenowe
Ciasta
Kuchnia francuska
Składniki
Składniki
białko jajka | 2 34 | sztuki kcal | |
brandy | ½ 116 | decylitra kcal | |
cukier puder | 50 194 | gramów kcal | |
czekolada 85% | 100 600 | gramów kcal | |
masło | 50 367 | gramów kcal | |
woda | 1 0 | decylitr kcal | |
śliwki suszone | 250 678 | gramów kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 100 311 | mililitrów kcal | |
żółtko jajka | 2 114 | sztuki kcal |
Przepis
1. Baza ze śliwek
śliwki suszone 250 gramów • brandy ½ decylitra • woda 1 decylitr
Śliwki rozgotowujemy w odrobinie wody aż będą miękkie. Wodę dolewamy stopniowo, tak aby masa nie była zbyt rzadka. Na koniec podczas chłodzenia dodajemy brandy.

2. Baza z czekolady
czekolada 85% 100 gramów • masło 50 gramów • śmietana do ubijania (30-33%) 100 mililitrów • cukier puder 50 gramów • żółtko jajka 2 sztuki
Czekoladę rozpuszczamy z masłem, śmietaną i cukrem na parze. Podczas schładzania dodajemy żółtka jajek.

3. Przygotowanie ciasta
białko jajka 2 sztuki
Schłodzone bazy śliwkową oraz czekoladową mieszamy, na koniec dodajemy pianę ubitą z białek.

4. Pieczenie
Ciasto wylewamy do wysmarowanych tłuszczem form i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 190 °C.

Smacznego!