swiatwemnie.pl

Suflet czekoladowo-śliwkowy

Lekka i łagodna przekąska na idealne zwieńczenie romantycznej kolacji.

 

Ilość porcji: 12

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
Białko jajka2sztuki
Brandy½decylitra
Cukier puder50gramów
Czekolada 85%100gramów
Masło50gramów
Woda1decylitr
Śliwki suszone250gramów
Śmietana do ubijania (30-33%)100mililitrów
Żółtko jajka2sztuki

1. Baza ze śliwek

śliwki suszone 250 g  brandy ½ dl  woda 1 dl

Śliwki rozgotowujemy w odrobinie wody aż będą miękkie. Wodę dolewamy stopniowo, tak aby masa nie była zbyt rzadka. Na koniec podczas chłodzenia dodajemy brandy.

Baza ze śliwek

2. Baza z czekolady

czekolada 85% 100 g  masło 50 g  śmietana do ubijania (30-33%) 100 ml  cukier puder 50 g  żółtko jajka 2 sztuki

Czekoladę rozpuszczamy z masłem, śmietaną i cukrem na parze. Podczas schładzania dodajemy żółtka jajek.

Baza z czekolady

3. Przygotowanie ciasta

białko jajka 2 sztuki

Schłodzone bazy śliwkową oraz czekoladową mieszamy, na koniec dodajemy pianę ubitą z białek.

Przygotowanie ciasta

4. Pieczenie

Ciasto wylewamy do wysmarowanych tłuszczem form i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 190 °C.

Pieczenie

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się