swiatwemnie.pl

Suflet czekoladowo-śliwkowy

    

Lekka i łagodna przekąska na idealne zwieńczenie romantycznej kolacji.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

 

białko jajka2sztuki
brandy½decylitra
cukier puder50gramów
czekolada 85%100gramów
masło50gramów
woda1decylitr
śliwki suszone250gramów
śmietana do ubijania (30-33%)100mililitrów
żółtko jajka2sztuki

1. Baza ze śliwek

śliwki suszone 250 gramów  brandy ½ decylitra  woda 1 decylitr

Śliwki rozgotowujemy w odrobinie wody aż będą miękkie. Wodę dolewamy stopniowo, tak aby masa nie była zbyt rzadka. Na koniec podczas chłodzenia dodajemy brandy.

Baza ze śliwek

2. Baza z czekolady

czekolada 85% 100 gramów  masło 50 gramów  śmietana do ubijania (30-33%) 100 mililitrów  cukier puder 50 gramów  żółtko jajka 2 sztuki

Czekoladę rozpuszczamy z masłem, śmietaną i cukrem na parze. Podczas schładzania dodajemy żółtka jajek.

Baza z czekolady

3. Przygotowanie ciasta

białko jajka 2 sztuki

Schłodzone bazy śliwkową oraz czekoladową mieszamy, na koniec dodajemy pianę ubitą z białek.

Przygotowanie ciasta

4. Pieczenie

Ciasto wylewamy do wysmarowanych tłuszczem form i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 190 °C.

Pieczenie

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się