Nakładany chrzan

Prosty przepis na domowy nakładany delikatesowy chrzan z jabłkami.
przepis,fotoprzepis,chrzan świeży -korzeń,jabłka,Przetwory,Bezlaktozowe,Bezglutenowe,Sezonowe przepisy
Przetwory
Kategorie
Przetwory › Bezlaktozowe › Bezglutenowe › Sezonowe przepisy › Sezon - Jabłka (jesień) › Sezon - Jabłka (zima) ›Składniki
Składniki
chrzan świeży -korzeń | 300 144 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 2 121 | łyżki kcal | |
jabłka | 300 183 | gramów kcal | |
ocet | 1 42 | decylitr kcal | |
sól | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 2.5 0 | decylitra kcal |
Przepis
1.
chrzan świeży -korzeń 300 gramów • jabłka 300 gramów
Obieramy większy korzeń chrzanu i kilka jabłek.

2.
Trzemy na drobno.

3.
woda 2.5 decylitra • ocet 1 decylitr • sól ½ łyżeczki • cukier kryształ 2 łyżki
Z wymienionych składników przygotowujemy zalewę i doprowadzamy ją do wrzenia.

4.
Dodajemy starte jabłka i chrzan i gotujemy 10-15 minut. Dwa razy mieszamy.

5.
Gorący chrzan dawkujemy do małych wyparzonych słoiczków z odpowiednią ilością zalewy. Odkładamy do wystudzenia na ściereczce dnem do góry. Przechowujemy w chłodnym ciemnym miejscu.
Smacznego!