Sałatka ziemniaczana z kukurydzą bez majonezu

Lekka, smaczna sałatka do smażonych potraw.
przepis,fotoprzepis,ziemniaki,kukurydza konserwowa,Sałatki ziemniaczane,Bezglutenowe
Sałatki ziemniaczane
Pichcił
Ilość porcji
4
Masa porcji
357 g
Energia porcji
237 kcal
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
niska
Składniki
Składniki
cebula | 150 66 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 20 81 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | 1 17 | łyżeczka kcal | |
kukurydza konserwowa | 200 186 | gramów kcal | |
musztarda stołowa | 1 19 | łyżka kcal | |
ocet | 20 9 | mililitrów kcal | |
ogórek konserwowy | 150 18 | gramów kcal | |
sól | 2 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 250 0 | mililitrów kcal | |
ziemniaki | 600 552 | gramów kcal |
Przepis
1.
ziemniaki 600 gramów • cebula 150 gramów • ogórek konserwowy 150 gramów • kukurydza konserwowa 200 gramów
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, odcedzamy wodę, odstawiamy do wystudzenia i obieramy. Obieramy cebulę, przekrawamy na połowę i kroimy na ósemki. Ósemki cebuli rozdzielamy. Ogórki kroimy w kostkę. Kukurydzę odcedzamy.

2.
woda 250 mililitrów • cukier kryształ 20 gramów • sól 2 łyżeczki • czarny pieprz mielony 1 łyżeczka • ocet 20 mililitrów • musztarda stołowa 1 łyżka
Wodę gotujemy z cukrem, solą, octem i pieprzem. Zalewę odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy musztardę.

3.
Do miski kroimy na kółeczka ziemniaki, dodajemy cebulę, ogórki i kukurydzę. Zalewamy zalewą, ostrożnie mieszamy i odkładamy na noc w chłodne miejsce.

Smacznego!