PRZEPISY

Langosze

Langosze

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Chrupiące domowe langosze z drożdżowego śmietanowego ciasta.

przepis,fotoprzepis,świeże drożdże,mąka chlebowa pszenna T750,Dania wegetariańskie

Dania wegetariańskie

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

cukier kryształ

0

??

kcal

czosnek

0

??

kcal

jajka kurze

1

88

sztuka

kcal

ketchup

0

??

kcal

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)

250

400

mililitrów

kcal

mleko półtłuste 1,5%

½

240

litra

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

1000

3470

gramów

kcal

olej do frytek

0

??

kcal

sos tatarski

0

??

kcal

sól

1.5

0

łyżeczki

kcal

twardy ser

0

??

kcal

świeże drożdże

42

43

gramów

kcal

 

Przepis

1. 

mleko półtłuste 1,5% ½ litra  świeże drożdże 42 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 1000 gramów  cukier kryształ  jajka kurze 1 sztuka  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 mililitrów  sól 1.5 łyżeczki

W garnuszku podgrzewamy 200ml z przygotowanego mleka, dodajemy rozkruszoną kostkę drożdży, 1 łyżeczkę z odważonej mąki, szczyptę cukru. Gdy nam rozczyn urośnie, wlewamy go do przygotowanej mąki. Dodajemy jajka, śmietanę, resztę letniego mleka i sól. Ciasto łychą mieszamy, tak by nam się od ścian miski w którym go wyrabiamy odlepiło. Ciasto przykrywamy i odstawiamy by wyrosło w temperaturze pokojowej.

W garnuszku podgrzewamy 200ml z przygotowanego...

2. 

Z wyrośniętego ciasta formujemy małe bochenki, które kładziemy na posypanej mąką stolnicy żeby ponownie wyrosły.

Z wyrośniętego ciasta formujemy małe bochenki,...

3. Smażymy

olej do frytek

Na patelni rozgrzewamy olej, pojedyncze wyrośnięte bochenki rozciągamy na kształt langosza i kładziemy na gorącym oleju.

Na patelni rozgrzewamy olej, pojedyncze...

4. 

Langosz się szybko smaży, tak samo jak pączki, dlatego go szybko obracamy, smażymy z drugiej strony. Na dno głębokiego pojemnika wkładamy papierowy ręczniczek, usmażone langosze układamy do pojemnika "na stojąco", tak by reszta oleju ściekła na ręczniczek.

Langosz się szybko smaży, tak samo jak pączki,...

5. Podajemy

twardy ser  czosnek  ketchup  sos tatarski

Przy podawaniu langosza smarujemy rozdrobnionym czosnkiem który wcześniej wymieszaliśmy z odrobiną wody z solą, ewentualnie z czosnkową pastą. Langosza posypujemy startym serem. Według smaku podajemy keczup albo sos tatarski.

Przy podawaniu langosza smarujemy rozdrobnionym...

6. 

... gdy się langosz cieszy :)

... gdy się langosz cieszy :)...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się