Langosze

Chrupiące domowe langosze z drożdżowego śmietanowego ciasta.
przepis,fotoprzepis,świeże drożdże,mąka chlebowa pszenna T750,Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie
Kategorie
Dania wegetariańskie ›Składniki
Składniki
cukier kryształ | 0 ?? | kcal | |
czosnek | 0 ?? | kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
ketchup | 0 ?? | kcal | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 250 400 | mililitrów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | ½ 240 | litra kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1000 3470 | gramów kcal | |
olej do frytek | 0 ?? | kcal | |
sos tatarski | 0 ?? | kcal | |
sól | 1.5 0 | łyżeczki kcal | |
twardy ser | 0 ?? | kcal | |
świeże drożdże | 42 43 | gramów kcal |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% ½ litra • świeże drożdże 42 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 1000 gramów • cukier kryształ • jajka kurze 1 sztuka • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 mililitrów • sól 1.5 łyżeczki
W garnuszku podgrzewamy 200ml z przygotowanego mleka, dodajemy rozkruszoną kostkę drożdży, 1 łyżeczkę z odważonej mąki, szczyptę cukru. Gdy nam rozczyn urośnie, wlewamy go do przygotowanej mąki. Dodajemy jajka, śmietanę, resztę letniego mleka i sól. Ciasto łychą mieszamy, tak by nam się od ścian miski w którym go wyrabiamy odlepiło. Ciasto przykrywamy i odstawiamy by wyrosło w temperaturze pokojowej.

2.
Z wyrośniętego ciasta formujemy małe bochenki, które kładziemy na posypanej mąką stolnicy żeby ponownie wyrosły.

3. Smażymy
Na patelni rozgrzewamy olej, pojedyncze wyrośnięte bochenki rozciągamy na kształt langosza i kładziemy na gorącym oleju.

4.
Langosz się szybko smaży, tak samo jak pączki, dlatego go szybko obracamy, smażymy z drugiej strony. Na dno głębokiego pojemnika wkładamy papierowy ręczniczek, usmażone langosze układamy do pojemnika "na stojąco", tak by reszta oleju ściekła na ręczniczek.

5. Podajemy
twardy ser • czosnek • ketchup • sos tatarski
Przy podawaniu langosza smarujemy rozdrobnionym czosnkiem który wcześniej wymieszaliśmy z odrobiną wody z solą, ewentualnie z czosnkową pastą. Langosza posypujemy startym serem. Według smaku podajemy keczup albo sos tatarski.

6.
... gdy się langosz cieszy :)

Smacznego!