Langosze
Chrupiące domowe langosze z drożdżowego śmietanowego ciasta.
przepis,fotoprzepis,świeże drożdże,mąka chlebowa pszenna T750,Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie
Kategorie
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
cukier kryształ | - | ||
czosnek | - | ||
jajka kurze | 1 | sztuka | |
ketchup | - | ||
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 250 | mililitrów | |
mleko półtłuste 1,5% | ½ | litra | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1000 | gramów | |
olej do frytek | - | ||
sos tatarski | - | ||
sól | 1.5 | łyżeczki | |
twardy ser | - | ||
świeże drożdże | 42 | gramów |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% ½ litra • świeże drożdże 42 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 1000 gramów • cukier kryształ • jajka kurze 1 sztuka • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 mililitrów • sól 1.5 łyżeczki
W garnuszku podgrzewamy 200ml z przygotowanego mleka, dodajemy rozkruszoną kostkę drożdży, 1 łyżeczkę z odważonej mąki, szczyptę cukru. Gdy nam rozczyn urośnie, wlewamy go do przygotowanej mąki. Dodajemy jajka, śmietanę, resztę letniego mleka i sól. Ciasto łychą mieszamy, tak by nam się od ścian miski w którym go wyrabiamy odlepiło. Ciasto przykrywamy i odstawiamy by wyrosło w temperaturze pokojowej.
2.
Z wyrośniętego ciasta formujemy małe bochenki, które kładziemy na posypanej mąką stolnicy żeby ponownie wyrosły.
3. Smażymy
Na patelni rozgrzewamy olej, pojedyncze wyrośnięte bochenki rozciągamy na kształt langosza i kładziemy na gorącym oleju.
4.
Langosz się szybko smaży, tak samo jak pączki, dlatego go szybko obracamy, smażymy z drugiej strony. Na dno głębokiego pojemnika wkładamy papierowy ręczniczek, usmażone langosze układamy do pojemnika "na stojąco", tak by reszta oleju ściekła na ręczniczek.
5. Podajemy
twardy ser • czosnek • ketchup • sos tatarski
Przy podawaniu langosza smarujemy rozdrobnionym czosnkiem który wcześniej wymieszaliśmy z odrobiną wody z solą, ewentualnie z czosnkową pastą. Langosza posypujemy startym serem. Według smaku podajemy keczup albo sos tatarski.
6.
... gdy się langosz cieszy :)
Smacznego!