PRZEPISY

Langosze

Langosze

Chrupiące domowe langosze z drożdżowego śmietanowego ciasta.

przepis,fotoprzepis,świeże drożdże,mąka chlebowa pszenna T750,Dania wegetariańskie

Dania wegetariańskie

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ-
czosnek-
jajka kurze1sztuka
ketchup-
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)250mililitrów
mleko półtłuste 1,5%½litra
mąka chlebowa pszenna T7501000gramów
olej do frytek-
sos tatarski-
sól1.5łyżeczki
twardy ser-
świeże drożdże42gramów

 

Przepis

1. 

mleko półtłuste 1,5% ½ litra  świeże drożdże 42 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 1000 gramów  cukier kryształ  jajka kurze 1 sztuka  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 mililitrów  sól 1.5 łyżeczki

W garnuszku podgrzewamy 200ml z przygotowanego mleka, dodajemy rozkruszoną kostkę drożdży, 1 łyżeczkę z odważonej mąki, szczyptę cukru. Gdy nam rozczyn urośnie, wlewamy go do przygotowanej mąki. Dodajemy jajka, śmietanę, resztę letniego mleka i sól. Ciasto łychą mieszamy, tak by nam się od ścian miski w którym go wyrabiamy odlepiło. Ciasto przykrywamy i odstawiamy by wyrosło w temperaturze pokojowej.

2. 

Z wyrośniętego ciasta formujemy małe bochenki, które kładziemy na posypanej mąką stolnicy żeby ponownie wyrosły.

3. Smażymy

olej do frytek

Na patelni rozgrzewamy olej, pojedyncze wyrośnięte bochenki rozciągamy na kształt langosza i kładziemy na gorącym oleju.

4. 

Langosz się szybko smaży, tak samo jak pączki, dlatego go szybko obracamy, smażymy z drugiej strony. Na dno głębokiego pojemnika wkładamy papierowy ręczniczek, usmażone langosze układamy do pojemnika "na stojąco", tak by reszta oleju ściekła na ręczniczek.

5. Podajemy

twardy ser  czosnek  ketchup  sos tatarski

Przy podawaniu langosza smarujemy rozdrobnionym czosnkiem który wcześniej wymieszaliśmy z odrobiną wody z solą, ewentualnie z czosnkową pastą. Langosza posypujemy startym serem. Według smaku podajemy keczup albo sos tatarski.

6. 

... gdy się langosz cieszy :)

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie