Domowy drożdżowy knedel z garnka parowego

Łatwy do przyrządzenia 600 gramowy knedel z garnka parowego.
przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,świeże drożdże,Kluski na parze,Przepisy do parowaru
Kluski na parze
Składniki
Składniki
biała podłużna bułka | 1 ?? | sztuka kcal | |
cukier kryształ | 1 21 | łyżeczka kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 96 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 400 1388 | gramów kcal | |
sól | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
świeże drożdże | 10 11 | gramów kcal |
Przepis
1.
biała podłużna bułka 1 sztuka • mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 400 gramów • sól ½ łyżeczki • cukier kryształ 1 łyżeczka • świeże drożdże 10 gramów
Do naczynia wlewamy letnie mleko, dodajemy cukier, sól, wsypujemy mąkę, w kostkę pokrojoną bułkę i drożdże. Wszystko razem dobrze mieszamy. (Jeżeli użyjemy żywych drożdży, dobrze jest wtedy z letniego mleka, cukru i 1 łyżeczki mąki zrobić rozczyn, który dodajemy do mąki i pokrojonej bułki).

2.
Do tego celu możemy również wykorzystać piekarnik chlebowy z programem "ciasto" lub podobnym programem podawanym przez producenta. Ciasto pozostawiamy w naczyniu, aby rosło przez około godzinę. Przy użyciu piekarnika chlebowego ciasto będzie rosło zgodnie z programem.

3.
Gdy ciasto wyrośnie, wyciągamy je z naczynia i formujemy z niego knedel, który wkładamy do garnka parowego. Dno i boki garnka należy przed tym dobrze posmarować olejem. Nastawiamy czas parzenia na 30 minut i parzymy.

Smacznego!