PRZEPISY

Chałupnicze langosze

Chałupnicze langosze

Te najbardziej fantastyczne puszyste i chrupiące langosze, przygotowane na ładnie rozgrzanym drzewie na zewnętrznym ognisku. Przepis na przygotowanie oferujemy z tym najdokładniejszym procesem :) i ze ścisłym zaangażowaniem wszystkich obecnych :)

przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,kwaśna śmietana (10% tłuszczu),mleko tłuste 3,5%,mleko tłuste 3,5%,świeże drożdże,czosnek,Dania wegetariańskie,Przepisy na letnie grillowanie

Dania wegetariańskie

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ½łyżeczki
czosnek6ząbków
jajka kurze1sztuka
ketchup-
kwaśna śmietana (10% tłuszczu)250gramów
kwaśna śmietana (10% tłuszczu)-
mleko tłuste 3,5%500mililitrów
mąka chlebowa pszenna T7501kilogram
mąka chlebowa pszenna T7501łyżeczka
mąka chlebowa pszenna T750-
olej do smażenia-
ser Eidam-
sól morska2.5łyżeczki
woda4łyżki
świeże drożdże42gramów

 

Przepis

1. 

mleko tłuste 3,5% 200 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżeczka  cukier kryształ ½ łyżeczki  świeże drożdże 42 gramów

Szykowny kucharz przygotowuje rozczyn z ciepłego mleka, mąki, cukru i drożdży.

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 1 kilogram  jajka kurze 1 sztuka  kwaśna śmietana (10% tłuszczu) 250 gramów  sól morska 1.5 łyżeczki  mleko tłuste 3,5% 300 mililitrów

Do miski wsypuje mąkę, dodaje jajka, śmietanę, sól, letnie mleko i przygotowany rozczyn.

3. 

Ciasto wyrobi, tak aby się odlepiało od brzegów miski w której je wyrabia. Ciasto przykryje i odstawi w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4. 

Z wyrośniętego ciasta formuje małe bochenki, które zostawi na posypanej mąką stolnicy na 10 minut do wyrośnięcia.

5. 

olej do smażenia

Kucharz ciasto przygotował a teraz potrzebuje dwóch pomocników. Pierwszy pomocnik rozpali ognisko, położy grill, przygotuje większą patelnię, która będzie już zawsze używana tylko na otwartym ogniu (jeśli nie będzie jej chciał po wszystkim wyczyścić) i podgrzeje w patelni olej. Dalej troszczy się o ognisko, przy czym w kąciku ogniska przygotuje sobie kolejną "węglarkę", z której stopniowo bierze drzewo i podkłada je pod patelnię.

6. 

Gdy jest olej dostatecznie gorący, kucharz w rękach rozciąga bochenek na langosz.

7. 

mąka chlebowa pszenna T750

Najlepiej jest, jeśli sobie mały rozciągnięty langosz położy na tackę z odrobiną mąki aby się lekko poluzował. Po chwili go weźmie i ponownie w rękach rozciągnie na wielkiiii langosz ...

8. 

... i tu wkroczy pierwszy pomocnik, który ręką w żaroodpornej rękawicy ściągnie patelnię z ognia. Kucharz langosza na niej kładzie, przy dużej pomocy drugiego pomocnika - ten mu ewentualnie pomarszczony langosz, na patelni widelcami, troszkę wyrówna. Pierwszy pomocnik kładzie patelnię na ogień ... i wszyscy szczęśliwie obserwują jak się langosz pięknie napusza :)

9. 

Drugi pomocnik dwoma widelcami, z asystencją drugiego, langosza obraca i piecze z drugiej strony. Kucharz o smażenie się już nie martwi, tylko szybko przygotowuje kolejne langosze z ciasta.

10. 

Drugi i pierwszy pomocnik wspólnymi siłami wyciągają usmażony langosz z oleju, trzymając go nad patelnią by odciekł zbyteczny olej ... gotowe langosze drugi pomocnik układa jeden na drugim. I tak to wszystko idzie w miarę szybko, dopóki nie są wszystkie bochenki wyrobione i usmażone.

11. 

czosnek 6 ząbków  sól morska 1 łyżeczka  woda 4 łyżki  kwaśna śmietana (10% tłuszczu)  ser Eidam  ketchup

Trzeci pomocnik oczyści czosnek i przeciśnie go przez praskę do miski. Doda sól, letnią wodę i wymiesza. Czwarty pomocnik wymiesza śmietanę. Piąty pomocnik zetrze ser. Szósty pomocnik przyniesie keczup ... a pies się mota pod nogami :)

12. 

Czosnek podajemy do langoszy razem ze śmietaną, tartym serem, keczupem ... i dalszymi składnikami według smaku. I właśnie według swojego smaku każdy sam sobie langosza doprawi :)

13. 

Mniaaaam :)

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się