swiatwemnie.pl

Jabłkowa pełnoziarnista legumina z cynamonową pianą

    

Ulubiona legumina z pełnoziarnistego pieczywa, pełna zdrowych jabłek i z dużą warstwą zapieczonej białkowej piany.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

 

 

białko jajka6sztuk
cukier kryształ3łyżki
cukier puder2łyżki
cukier puder80gramów
cynamon mielony2łyżeczki
jabłka4sztuki
masło-
masło50gramów
mleko tłuste 3,5%400mililitrów
pieczywo pełnoziarniste280gramów
żółtko jajka4sztuki

1. 

pieczywo pełnoziarniste 280 gramów

Cztery większe pełnoziarniste podłużne bułki kroimy wzdłuż na ćwiartki.

2. 

mleko tłuste 3,5% 400 mililitrów  żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 80 gramów

W prostokątnej misce mieszamy mleko, żółtka i cukier.

3. 

masło

Głębokie naczynie żaroodporne natłuszczamy grubo masłem.

4. 

Bułki stopniowo moczymy w żółtkach z mlekiem...

5. 

...i układamy pierwszą warstwę na dnie naczynia.

6. 

jabłka 2 sztuki

Jabłka myjemy i trzemy na tarce razem ze skórką.

7. 

cukier kryształ 1.5 łyżki

Rozkładamy na bułkach. Posypujemy cukrem...

8. 

cynamon mielony ½ łyżeczki

...i cynamonem.

9. 

jabłka 2 sztuki  cukier kryształ 1.5 łyżki  cynamon mielony ½ łyżeczki

Przykrywamy kolejną warstwą namoczonych bułek, ponownie kładziemy jabłka, cukier i cynamon.

10. 

Kładziemy ostatnią warstwę namoczonych bułek i zalewamy resztą mleka.

11. 

masło 50 gramów

Na wierzch trzemy masło.

12. 

Przykrywamy folią aluminiową i 30 minut pieczemy w temperaturze 180°C.

13. 

białko jajka 6 sztuk  cukier puder 2 łyżki  cynamon mielony 1 łyżeczka

Z białek ubijamy gęstą pianę, dodajemy do niej cukier i cynamon.

14. 

Cynamonową pianą smarujemy leguminę...

15. 

...i zapiekamy jeszcze 10 minut.

16. 

Po ostudzeniu na temperaturę konsumpcyjną kroimy na porcje wielkości według smaku.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się