Jabłkowa pełnoziarnista legumina z cynamonową pianą

Ulubiona legumina z pełnoziarnistego pieczywa, pełna zdrowych jabłek i z dużą warstwą zapieczonej białkowej piany.
przepis,fotoprzepis,pieczywo pełnoziarniste,jabłka,jabłka,cynamon mielony,cynamon mielony,cynamon mielony,Słodkie dania,Bezglutenowe
Słodkie dania
Składniki
Składniki
białko jajka | 6 101 | sztuk kcal | |
cukier kryształ | 3 181 | łyżki kcal | |
cukier puder | 2 78 | łyżki kcal | |
cukier puder | 80 311 | gramów kcal | |
cynamon mielony | 2 25 | łyżeczki kcal | |
jabłka | 4 366 | sztuki kcal | |
masło | 0 ?? | kcal | |
masło | 50 367 | gramów kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 400 256 | mililitrów kcal | |
pieczywo pełnoziarniste | 280 672 | gramów kcal | |
żółtko jajka | 4 228 | sztuki kcal |
Przepis
1.
pieczywo pełnoziarniste 280 gramów
Cztery większe pełnoziarniste podłużne bułki kroimy wzdłuż na ćwiartki.

2.
mleko tłuste 3,5% 400 mililitrów • żółtko jajka 4 sztuki • cukier puder 80 gramów
W prostokątnej misce mieszamy mleko, żółtka i cukier.


4.
Bułki stopniowo moczymy w żółtkach z mlekiem...

5.
...i układamy pierwszą warstwę na dnie naczynia.




9.
jabłka 2 sztuki • cukier kryształ 1.5 łyżki • cynamon mielony ½ łyżeczki
Przykrywamy kolejną warstwą namoczonych bułek, ponownie kładziemy jabłka, cukier i cynamon.

10.
Kładziemy ostatnią warstwę namoczonych bułek i zalewamy resztą mleka.


12.
Przykrywamy folią aluminiową i 30 minut pieczemy w temperaturze 180°C.

13.
białko jajka 6 sztuk • cukier puder 2 łyżki • cynamon mielony 1 łyżeczka
Z białek ubijamy gęstą pianę, dodajemy do niej cukier i cynamon.

14.
Cynamonową pianą smarujemy leguminę...

15.
...i zapiekamy jeszcze 10 minut.

16.
Po ostudzeniu na temperaturę konsumpcyjną kroimy na porcje wielkości według smaku.

Smacznego!