Jabłkowa pełnoziarnista legumina z cynamonową pianą
![Jabłkowa pełnoziarnista legumina z cynamonową pianą](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00002000/img_pl_4x3/jablkowa-pelnoziarnista-legumina-z-cynamonowa-piana_00180.jpg)
Ulubiona legumina z pełnoziarnistego pieczywa, pełna zdrowych jabłek i z dużą warstwą zapieczonej białkowej piany.
przepis,fotoprzepis,pieczywo pełnoziarniste,jabłka,jabłka,cynamon mielony,cynamon mielony,cynamon mielony,Słodkie dania,Bezglutenowe
Słodkie dania
Składniki
Składniki
białko jajka | 6 | sztuk | |
cukier kryształ | 3 | łyżki | |
cukier puder | 2 | łyżki | |
cukier puder | 80 | gramów | |
cynamon mielony | 2 | łyżeczki | |
jabłka | 4 | sztuki | |
masło | - | ||
masło | 50 | gramów | |
mleko tłuste 3,5% | 400 | mililitrów | |
pieczywo pełnoziarniste | 280 | gramów | |
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
1.
pieczywo pełnoziarniste 280 gramów
Cztery większe pełnoziarniste podłużne bułki kroimy wzdłuż na ćwiartki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002000/small/IMG_7358.jpg)
2.
mleko tłuste 3,5% 400 mililitrów • żółtko jajka 4 sztuki • cukier puder 80 gramów
W prostokątnej misce mieszamy mleko, żółtka i cukier.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002000/small/IMG_7361.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002000/small/IMG_7362.jpg)
4.
Bułki stopniowo moczymy w żółtkach z mlekiem...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002000/small/IMG_7365.jpg)
5.
...i układamy pierwszą warstwę na dnie naczynia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002000/small/IMG_7367.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002000/small/IMG_7369.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002000/small/IMG_7378.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002000/small/IMG_7381.jpg)
9.
jabłka 2 sztuki • cukier kryształ 1.5 łyżki • cynamon mielony ½ łyżeczki
Przykrywamy kolejną warstwą namoczonych bułek, ponownie kładziemy jabłka, cukier i cynamon.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002000/small/IMG_7383.jpg)
10.
Kładziemy ostatnią warstwę namoczonych bułek i zalewamy resztą mleka.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002000/small/IMG_7385.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002000/small/IMG_7389.jpg)
12.
Przykrywamy folią aluminiową i 30 minut pieczemy w temperaturze 180°C.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002000/small/IMG_7391.jpg)
13.
białko jajka 6 sztuk • cukier puder 2 łyżki • cynamon mielony 1 łyżeczka
Z białek ubijamy gęstą pianę, dodajemy do niej cukier i cynamon.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002000/small/IMG_7396.jpg)
14.
Cynamonową pianą smarujemy leguminę...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002000/small/IMG_7399.jpg)
15.
...i zapiekamy jeszcze 10 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002000/small/IMG_7405.jpg)
16.
Po ostudzeniu na temperaturę konsumpcyjną kroimy na porcje wielkości według smaku.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002000/small/IMG_7409.jpg)
Smacznego!