Kapusta kiszona po węgiersku
Wspaniałe tradycyjne jadło.
przepis,fotoprzepis,ryż okrągłoziarnisty,wieprzowe mięso mielone,kiszona kapusta,Wieprzowina,Bezglutenowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
cebula | 250 | gramów | |
czarny pieprz mielony | 1 | łyżeczka | |
kiełbasa | 350 | gramów | |
kiszona kapusta | 1500 | gramów | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 400 | mililitrów | |
mielona czerwona papryka | 2 | łyżeczki | |
mleko półtłuste 1,5% | 1 | decylitr | |
ryż okrągłoziarnisty | 350 | gramów | |
sól | 2 | łyżeczki | |
wieprzowe mięso mielone | 1000 | gramów |
Przepis
1. Przygotowanie
ryż okrągłoziarnisty 350 gramów • sól 2 łyżeczki • cebula 250 gramów • kiełbasa 350 gramów
Ryż przemywamy pod bieżącą wodą, smażymy go na sucho w garnku, dodajemy sól, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy, kroimy. Kiełbasę kroimy na kółeczka, smażymy ją na patelni, dodajemy cebulę i dosmażamy.
2.
wieprzowe mięso mielone 1000 gramów
Ryż odstawiamy do wystudzenia i mieszamy go z mięsem mielonym.
3.
kiszona kapusta 1500 gramów
Kiszoną kapustę wyciskamy i na sitku lekko przemywamy jeśli jest bardzo kwaśna.
4. Warstwowanie 1
czarny pieprz mielony ½ łyżeczki
Wszystkie poszczególne składniki równomiernie, stopniowo rozkładamy na większą brytfannę. Na spodzie brytfanny połowę kapusty, posypujemy pieprzem, na nią połowę usmażonej kiełbasy z cebulą.
5. Warstwowanie 2
Na kiełbasę dajemy całą mięsno-ryżową masę, na nią drugą połowę kiełbasy z cebulą.
6. Warstwowanie 3
czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • mielona czerwona papryka 2 łyżeczki • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 400 mililitrów • mleko półtłuste 1,5% 1 decylitr
Zakańczamy warstwą z drugiej połówki kapusty. Posypujemy pieprzem, mieloną czerwoną papryką. W mleku mieszamy śmietanę i przygotowane danie równomiernie zalewamy.
7. Pieczenie
Pieczemy we wcześniej rozgrzanym piekarniku na średnim stopniu przykryte 45 minut. Odkrywamy i 15 - 20 minut w większej temperaturze zapiekamy.
Smacznego!