swiatwemnie.pl

Kapusta kiszona po węgiersku

Wspaniałe tradycyjne jadło.

 

Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Cebula250gramów
Czarny pieprz mielony1łyżeczka
Kiełbasa350gramów
Kiszona kapusta1500gramów
Kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)400mililitrów
Mielona czerwona papryka2łyżeczki
Mięso mielone1000gramów
Mleko półtłuste 1,5%1decylitr
Ryż okrągłoziarnisty350gramów
Sól2łyżeczki

1. Przygotowanie

ryż okrągłoziarnisty 350 g  sól 2 łyżeczki  cebula 250 g  kiełbasa 350 g

Ryż przemywamy pod bieżącą wodą, smażymy go na sucho w garnku, dodajemy sól, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy, kroimy. Kiełbasę kroimy na kółeczka, smażymy ją na patelni, dodajemy cebulę i dosmażamy.

Przygotowanie

2. 

mięso mielone 1000 g

Ryż odstawiamy do wystudzenia i mieszamy go z mięsem mielonym.

3. 

kiszona kapusta 1500 g

Kiszoną kapustę wyciskamy i na sitku lekko przemywamy jeśli jest bardzo kwaśna.

4. Warstwowanie 1

czarny pieprz mielony ½ łyżeczki

Wszystkie poszczególne składniki równomiernie, stopniowo rozkładamy na większą brytfannę. Na spodzie brytfanny połowę kapusty, posypujemy pieprzem, na nią połowę usmażonej kiełbasy z cebulą.

Warstwowanie 1

5. Warstwowanie 2

Na kiełbasę dajemy całą mięsno-ryżową masę, na nią drugą połowę kiełbasy z cebulą.

Warstwowanie 2

6. Warstwowanie 3

czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  mielona czerwona papryka 2 łyżeczki  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 400 ml  mleko półtłuste 1,5% 1 dl

Zakańczamy warstwą z drugiej połówki kapusty. Posypujemy pieprzem, mieloną czerwoną papryką. W mleku mieszamy śmietanę i przygotowane danie równomiernie zalewamy.

Warstwowanie 3

7. Pieczenie

Pieczemy we wcześniej rozgrzanym piekarniku na średnim stopniu przykryte 45 minut. Odkrywamy i 15 - 20 minut w większej temperaturze zapiekamy.

Pieczenie

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się