swiatwemnie.pl

Cielęce flaczki

    

Delikatna zupa z cielęcych flaczków, bez cebuli w zasmażce.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

cebula100gramów
czosnek4ząbki
flaczki cielęce1kilogram
majeranek2łyżeczki
marchew150gramów
mielona czerwona papryka2łyżeczki
mąka chlebowa pszenna T7501.5łyżki
pietruszka100gramów
seler50gramów
smalec1łyżka
sól1łyżeczka
sól-
woda-
woda2litry
woda250mililitrów

1. 

flaczki cielęce 1 kilogram

Flaczki opłukujemy pod bieżącą wodą i cały duży kawałek flaczków przepłukujemy w rękach.

2. 

woda

Wkładamy je do garnka z zimną wodą, pół godziny gotujemy.

3. 

woda 2 litry  cebula 100 gramów  czosnek 4 ząbki  marchew 150 gramów  pietruszka 100 gramów  seler 50 gramów  sól 1 łyżeczka

Po pół godziny wodę zlewamy, flaczki przepłukujemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka i ponownie zalewamy zimną wodą. Dodajemy obrane warzywa, solimy i gotujemy około 2 godziny (do miękkości flaczków).

4. 

Flaczki wyciągamy, ostudzamy i kroimy. Według tego jak gęstą chcemy mieć zupę użyjemy potrzebną ilość flaczków (resztę możemy zamrozić i przygotować kiedy indziej).

5. 

Warzywa wyciągamy i kroimy. Flaczki i warzywa wkładamy do wody, w której się drugi raz gotowały.

6. 

smalec 1 łyżka  mąka chlebowa pszenna T750 1.5 łyżki

Na smalcu smażymy mąkę.

7. 

mielona czerwona papryka 2 łyżeczki

Dodajemy paprykę...

8. 

woda 250 mililitrów

...i zalewamy wywarem z flaczków (ewentualnie wodą). Zasmażkę rozgotowujemy...

9. 

majeranek 2 łyżeczki  sól

...i wlewamy ją do zupy. Zagotowujemy i dodajemy majeranek. Według smaku dosalamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się