Gulasz węgierski
![Gulasz węgierski](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001852/img_pl_4x3/gulasz-wegierski_00180.jpg)
Świetny przepis na oryginalny gulasz węgierski. Gulasz składa się wyłącznie z mięsa, cebuli, papryki oraz pomidorów. Jest bardzo smaczny i nawet bez żadnego dodatkowego zagęszczenia jest dostatecznie gęsty. Tradycyjnie podajemy z haluszkami, jednak bez przeszkód można go serwować także z knedlem.
przepis,fotoprzepis,cebula,pomidory,papryka,mięso wołowe przednie,Wołowina,Kuchnia węgierska,Sezonowe przepisy
Wołowina
Kuchnia węgierska
Kategorie
Wołowina Kuchnia węgierska Sezonowe przepisy Sezon - Pomidory Sezon - Papryka Sezon - Cebula
Składniki
Składniki
Kluski haluszki przepis | - | ||
cebula | 500 | gramów | |
mielona czerwona papryka | 1.5 | łyżki | |
mięso wołowe przednie | 1 | kilogram | |
papryka | 2 | sztuki | |
papryka mielona ostra | ½ | łyżeczki | |
pasta paprykowa - ostra | ½ | łyżeczki | |
pomidory | 4 | sztuki | |
smalec | 2 | łyżki | |
sól | 1 | łyżka | |
woda | 400 | mililitrów |
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001852/small/IMG_9700.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001852/small/IMG_9686.jpg)
3.
Dodajemy cebulę a następnie przez 25 minut dusimy pod pokrywką na brązowo, często mieszając. Cebula musi się skarmelizować.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001852/small/IMG_9713.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001852/small/IMG_9694.jpg)
5.
pomidory 4 sztuki
Przygotowujemy pomidory. Jeżeli użyjemy świeże, zalewamy je gorącą wodą, odstawiamy na chwilę, następnie wodę wylewamy a pomidory obieramy i kroimy. Na gulasz lepiej nadają się pomidory sterylizowane, które mają bardziej sycący kolor ponieważ są pasteryzowane będąc w pełni dojrzałe.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001852/small/IMG_9690.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001852/small/IMG_9698.jpg)
7.
Do skarmelizowanej cebuli dodajemy pomidory i przez 10 minut gotujemy, dopóki nie powstanie pomidorowe puree.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001852/small/IMG_9718.jpg)
8.
mielona czerwona papryka 1.5 łyżki • papryka mielona ostra ½ łyżeczki • pasta paprykowa - ostra ½ łyżeczki
Dodajemy słodką i pikantną paprykę oraz pastę paprykową. Mieszamy...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001852/small/IMG_9723.jpg)
9.
...i dodajemy mięso. Przez 10 minut smażymy, dopóki mięso nie naciągnie.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001852/small/IMG_9726.jpg)
10.
woda 200 mililitrów • sól 1 łyżka
Dodajemy pokrojoną paprykę, sól oraz wodę. Woda musi zalać całe mięso. Przykrywamy i gotujemy przez 45 minut od czasu do czasu mieszając.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001852/small/IMG_9736.jpg)
11.
woda 200 mililitrów
Po tym czasie zostanie zredukowana ilość wody, więc według potrzeby wodę stopniowo dolewamy (razem dolejemy jeszcze ok. 200 ml wody). Gotujemy dalej do miękkości mięsa - około kolejnych 45 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001852/small/IMG_9741.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001852/small/IMG_9721.jpg)
Smacznego!