PRZEPISY

Gulasz węgierski

Gulasz węgierski

Świetny przepis na oryginalny gulasz węgierski. Gulasz składa się wyłącznie z mięsa, cebuli, papryki oraz pomidorów. Jest bardzo smaczny i nawet bez żadnego dodatkowego zagęszczenia jest dostatecznie gęsty. Tradycyjnie podajemy z haluszkami, jednak bez przeszkód można go serwować także z knedlem.

przepis,fotoprzepis,cebula,pomidory,papryka,mięso wołowe przednie,Wołowina,Kuchnia węgierska,Sezonowe przepisy

Wołowina

Kuchnia węgierska

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

2 h. 20 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

Kluski haluszki przepis-
cebula500gramów
mielona czerwona papryka1.5łyżki
mięso wołowe przednie1kilogram
papryka2sztuki
papryka mielona ostra½łyżeczki
pasta paprykowa - ostra½łyżeczki
pomidory4sztuki
smalec2łyżki
sól1łyżka
woda400mililitrów

 

Przepis

1. 

cebula 500 gramów

Cebulę obieramy i kroimy.

2. 

smalec 2 łyżki

W garnku roztapiamy smalec.

3. 

Dodajemy cebulę a następnie przez 25 minut dusimy pod pokrywką na brązowo, często mieszając. Cebula musi się skarmelizować.

4. 

mięso wołowe przednie 1 kilogram

Mięso myjemy i kroimy na kostki.

5. 

pomidory 4 sztuki

Przygotowujemy pomidory. Jeżeli użyjemy świeże, zalewamy je gorącą wodą, odstawiamy na chwilę, następnie wodę wylewamy a pomidory obieramy i kroimy. Na gulasz lepiej nadają się pomidory sterylizowane, które mają bardziej sycący kolor ponieważ są pasteryzowane będąc w pełni dojrzałe.

6. 

papryka 2 sztuki

Obieramy, myjemy i kroimy paprykę.

7. 

Do skarmelizowanej cebuli dodajemy pomidory i przez 10 minut gotujemy, dopóki nie powstanie pomidorowe puree.

8. 

mielona czerwona papryka 1.5 łyżki  papryka mielona ostra ½ łyżeczki  pasta paprykowa - ostra ½ łyżeczki

Dodajemy słodką i pikantną paprykę oraz pastę paprykową. Mieszamy...

9. 

...i dodajemy mięso. Przez 10 minut smażymy, dopóki mięso nie naciągnie.

10. 

woda 200 mililitrów  sól 1 łyżka

Dodajemy pokrojoną paprykę, sól oraz wodę. Woda musi zalać całe mięso. Przykrywamy i gotujemy przez 45 minut od czasu do czasu mieszając.

11. 

woda 200 mililitrów

Po tym czasie zostanie zredukowana ilość wody, więc według potrzeby wodę stopniowo dolewamy (razem dolejemy jeszcze ok. 200 ml wody). Gotujemy dalej do miękkości mięsa - około kolejnych 45 minut.

12. 

Kluski haluszki przepis

Według powyższego przepisu przyrządzamy haluszki.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się