swiatwemnie.pl

Kluski haluszki

     

Proste haluszki z mąki i wody doskonałe do różnych gulaszy. Mogą być też podawane jako samodzielne danie na słodko z makiem i cukrem ... albo na słono z twarogiem i smażonym boczkiem.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

1. 

mąka luksusowa pszenna T550 600 g  woda 400 ml  sól

Mąkę zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy gładkie, delikatnie pewne, lepiące ciasto.

2. 

sól  woda

W większym garnku zagotowujemy wodę z solą. Ilość soli dawkujemy według tego na jaki sposób będziemy haluszki podawać. Do wrzącej wody przecieramy kluseczki, które gotujemy około 10 minut - aż wypłyną na powierzchnię.

3. 

smalec  masło

Odcedzone kluseczki na sitku przepłukujemy zimną wodą. Odsączone wkładamy do miski, dodajemy według smaku smalec albo masło i mieszamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się