swiatwemnie.pl

Segedyński gulasz z wołowym mięsem

    

Ulubiony segedyński gulasz, tym razem z wołowym mięsem i dużą ilością śmietany. Podajemy z knedlem, albo z chlebem. Jak kto lubi :)... ale na pewno każdemu posmakuje! Polecamy przy przygotowywaniu użyć kiszoną kapustę z winem, segedyński jest z nią wspaniały!

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

cebula250gramów
kiszona kapusta1.5kilograma
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)1kilogram
mielona czerwona papryka1łyżeczka
mięso wołowe przednie800gramów
mleko tłuste 3,5%400mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750½łyżki
smalec1łyżka
sól2łyżeczki
woda250mililitrów

1. 

cebula 250 gramów  smalec 1 łyżka

Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na smalcu.

2. 

mięso wołowe przednie 800 gramów  sól 2 łyżeczki  mielona czerwona papryka 1 łyżeczka  woda 250 mililitrów

Wołowe mięso myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Solimy, dodajemy paprykę, podlewamy wodą i dusimy do miękkości (około 1,5 godziny).

3. 

kiszona kapusta 1.5 kilograma

Dodajemy kiszoną kapustę (bardzo smaczna jest w tym przepisie kiszona kapusta z winem).

4. 

Mieszamy i 20-25 minut gotujemy.

5. 

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 1 kilogram  mleko tłuste 3,5% 400 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 ½ łyżki

Gęstą śmietanę mieszamy z mlekiem i odrobiną mąki.

6. 

Śmietanę dodajemy do kapusty z mięsem, mieszamy i zagotowujemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się