Faszerowana kaczka

Doskonała pieczona kaczka ze smacznym soczystym farszem z kaczych wątróbek.
przepis,fotoprzepis,biała podłużna bułka,wątróbka z kaczki,Kaczka,
Kaczka
Kategorie
Kaczka ›Składniki
Składniki
Duszona miodowa kapusta przepis | 0 ?? | kcal | |
biała podłużna bułka | 300 861 | gramów kcal | |
jajka kurze | 3 264 | sztuki kcal | |
kaczka | 2 5640 | kilogramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 60 29 | mililitrów kcal | |
nać pietruszki | 30 14 | gramów kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
sól | 3 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 150 0 | mililitrów kcal | |
wątróbka z kaczki | 500 2016 | gramów kcal |
Przepis
1.
Mrożoną kaczkę rozmrażamy cały dzień w lodówce. Rozmrożoną lub świeżą kaczkę dokładnie myjemy, solimy z wewnątrz oraz zewnątrz a potem odkładamy ją na noc do lodówki. Kaczkę zaczynamy piec na drugi dzień po nasoleniu, maksymalnie na 3 godziny przed podaniem. Świeżo upieczona kaczka jest najsmaczniejsza.

2. Farsz
biała podłużna bułka 300 gramów • wątróbka z kaczki 500 gramów • mleko półtłuste 1,5% 60 mililitrów • jajka kurze 3 sztuki • sól 1.5 łyżeczki • nać pietruszki 30 gramów
Białe podłużne bułki kroimy. Kacze wątróbki myjemy, według potrzeby usuwamy błony, delikatnie kroimy i dodajemy do bułek. Dolewamy mleko, dodajemy jajka, sól i nasiekaną natkę pietruszki. Ręką dobrze mieszamy.


4.
woda 150 mililitrów
Farsz w kaczce zamykamy kuchenną igłą. Kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy wodą, przykrywamy i godzinę pieczemy w temperaturze 180°C. Potem kaczkę obracamy i kolejną godzinę pieczemy w zamkniętym naczyniu. Kaczka miałaby być podczas pieczenia prawie cała zanurzona w sosie.

5.
Kaczkę odkrywamy, częściowo zlewamy wypiek, zwiększamy temperaturę na 200°C i z każdej strony pieczemy na czerwono.

6.
Upieczoną kaczkę wyciągamy z naczynia i nożycami do kurczaka rozcinamy. Farsz wybieramy...

7.
... i kroimy.

8.
Duszona miodowa kapusta przepis
Kaczkę porcjujemy i możemy podawać. Bardzo smaczna jest z duszoną miodową kapustą.

Smacznego!