swiatwemnie.pl

Faszerowana kaczka

Doskonała pieczona kaczka ze smacznym soczystym farszem z kaczych wątróbek.

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 3 h.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Biała podłużna bułka300gramów
Jajka kurze3sztuki
Kaczka2kilogramów
Mleko półtłuste 1,5%60mililitrów
Nać pietruszki30gramów
Sól
Sól3łyżeczki
Woda150mililitrów
Wątróbka z kaczki500gramów
Duszona miodowa kapusta

1. Przygotowanie

kaczka 2 kg  sól

Mrożoną kaczkę rozmrażamy cały dzień w lodówce. Rozmrożoną lub świeżą kaczkę dokładnie myjemy, solimy z wewnątrz oraz zewnątrz a potem odkładamy ją na noc do lodówki. Kaczkę zaczynamy piec na drugi dzień po nasoleniu, maksymalnie na 3 godziny przed podaniem. Świeżo upieczona kaczka jest najsmaczniejsza.

Przygotowanie

2. Farsz

biała podłużna bułka 300 g  wątróbka z kaczki 500 g  mleko półtłuste 1,5% 60 ml  jajka kurze 3 sztuki  sól 1.5 łyżeczki  nać pietruszki 30 g

Białe podłużne bułki kroimy. Kacze wątróbki myjemy, według potrzeby usuwamy błony, delikatnie kroimy i dodajemy do bułek. Dolewamy mleko, dodajemy jajka, sól i nasiekaną natkę pietruszki. Ręką dobrze mieszamy.

Farsz

3. 

sól 1.5 łyżeczki

Nasoloną kaczkę myjemy i z wierzchu ponownie solimy. Napełniamy ją farszem.

4. 

woda 150 ml

Farsz w kaczce zamykamy kuchenną igłą. Kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy wodą, przykrywamy i godzinę pieczemy w temperaturze 180°C. Potem kaczkę obracamy i kolejną godzinę pieczemy w zamkniętym naczyniu. Kaczka miałaby być podczas pieczenia prawie cała zanurzona w sosie.

5. 

Kaczkę odkrywamy, częściowo zlewamy wypiek, zwiększamy temperaturę na 200°C i z każdej strony pieczemy na czerwono.

6. 

Upieczoną kaczkę wyciągamy z naczynia i nożycami do kurczaka rozcinamy. Farsz wybieramy...

7. 

... i kroimy.

9. 

Duszona miodowa kapusta przepis

Kaczkę porcjujemy i możemy podawać. Bardzo smaczna jest z duszoną miodową kapustą.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się