swiatwemnie.pl

Pieczone gęsie udka

     

Przepis na pieczone gęsie udka w sosie winno-figowym

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

3 h.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

Dżem figowy20gramów
Gęsie udka900gramów
Miód2łyżeczki
Różowe wino100mililitrów
Sól1łyżeczka
Woda100mililitrów
Śliwki suszone70gramów

1. Przygotowanie gęsich udek

gęsie udka 900 g  sól 1 łyżeczka  woda 100 ml

Dwa gęsie udka ważące po ok. 450 g myjemy, czyścimy a następnie po ich wyschnięciu solimy z obydwu stron. Wkładamy je do brytfanny, polewamy letnią wodą.

2. Przygotowanie sosu winno-figowego

różowe wino 100 ml  dżem figowy 20 g  śliwki suszone 70 g  miód 2 łyżeczki

W misce przygotowujemy sos z wina, zgniecionych śliwek, dżemu i miodu. Przed włożeniem brytfanny do piekarnika gęsie udka polewamy 2 łyżeczkami przygotowanego sosu.

3. Pieczenie

Mięso pieczemy 2 godziny przykryte w temperaturze 200° C w elektrycznym piekarniku z górnym i dolnym nagrzewaniem.

Pieczenie

4. Końcowe pieczenie i serwowanie

Po dwóch godzinach mięso odkrywamy, pieczemy jeszcze 45 minut w temperaturze 150 ° C. Podczas pieczenia mięso regularnie polewamy sosem z wina, śliwek, dżemu oraz miodu. Podajemy z knedlami lub ziemniaczanymi lokszami.

Końcowe pieczenie i serwowanie

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się