PRZEPISY

Pieczone gęsie udka

Pieczone gęsie udka

Przepis na pieczone gęsie udka w sosie winno-figowym

przepis,fotoprzepis,gęsie udka,dżem figowy,śliwki suszone,Kaczka,,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Kaczka

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

3 h.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

dżem figowy20gramów
gęsie udka900gramów
miód2łyżeczki
różowe wino100mililitrów
sól1łyżeczka
woda100mililitrów
śliwki suszone70gramów

 

Przepis

1. Przygotowanie gęsich udek

gęsie udka 900 gramów  sól 1 łyżeczka  woda 100 mililitrów

Dwa gęsie udka ważące po ok. 450 g myjemy, czyścimy a następnie po ich wyschnięciu solimy z obydwu stron. Wkładamy je do brytfanny, polewamy letnią wodą.

2. Przygotowanie sosu winno-figowego

różowe wino 100 mililitrów  dżem figowy 20 gramów  śliwki suszone 70 gramów  miód 2 łyżeczki

W misce przygotowujemy sos z wina, zgniecionych śliwek, dżemu i miodu. Przed włożeniem brytfanny do piekarnika gęsie udka polewamy 2 łyżeczkami przygotowanego sosu.

3. Pieczenie

Mięso pieczemy 2 godziny przykryte w temperaturze 200° C w elektrycznym piekarniku z górnym i dolnym nagrzewaniem.

4. Końcowe pieczenie i serwowanie

Po dwóch godzinach mięso odkrywamy, pieczemy jeszcze 45 minut w temperaturze 150 ° C. Podczas pieczenia mięso regularnie polewamy sosem z wina, śliwek, dżemu oraz miodu. Podajemy z knedlami lub ziemniaczanymi lokszami.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie