PRZEPISY

Pieczone gęsie udka

Pieczone gęsie udka

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star

Przepis na pieczone gęsie udka w sosie winno-figowym

przepis,fotoprzepis,gęsie udka,dżem figowy,śliwki suszone,Kaczka,,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Kaczka

Pichcił

Ilość porcji

2

Masa porcji

604 g

Energia porcji

1292 kcal

Czas przygotowania

3 h.

Trudność

niska

Składniki

Składniki

dżem figowy

20

48

gramów

kcal

gęsie udka

900

2241

gramów

kcal

miód

2

33

łyżeczki

kcal

różowe wino

100

72

mililitrów

kcal

sól

1

0

łyżeczka

kcal

woda

100

0

mililitrów

kcal

śliwki suszone

70

190

gramów

kcal

 

Przepis

1. Przygotowanie gęsich udek

gęsie udka 900 gramów  sól 1 łyżeczka  woda 100 mililitrów

Dwa gęsie udka ważące po ok. 450 g myjemy, czyścimy a następnie po ich wyschnięciu solimy z obydwu stron. Wkładamy je do brytfanny, polewamy letnią wodą.

2. Przygotowanie sosu winno-figowego

różowe wino 100 mililitrów  dżem figowy 20 gramów  śliwki suszone 70 gramów  miód 2 łyżeczki

W misce przygotowujemy sos z wina, zgniecionych śliwek, dżemu i miodu. Przed włożeniem brytfanny do piekarnika gęsie udka polewamy 2 łyżeczkami przygotowanego sosu.

3. Pieczenie

Mięso pieczemy 2 godziny przykryte w temperaturze 200° C w elektrycznym piekarniku z górnym i dolnym nagrzewaniem.

Mięso pieczemy 2 godziny przykryte w temperaturze...

4. Końcowe pieczenie i serwowanie

Po dwóch godzinach mięso odkrywamy, pieczemy jeszcze 45 minut w temperaturze 150 ° C. Podczas pieczenia mięso regularnie polewamy sosem z wina, śliwek, dżemu oraz miodu. Podajemy z knedlami lub ziemniaczanymi lokszami.

Po dwóch godzinach mięso odkrywamy, pieczemy...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się