Pieczone gęsie udka

Przepis na pieczone gęsie udka w sosie winno-figowym
przepis,fotoprzepis,gęsie udka,dżem figowy,śliwki suszone,Kaczka,,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Kaczka
Pichcił
Ilość porcji
2
Masa porcji
604 g
Energia porcji
1292 kcal
Czas przygotowania
3 h.
Trudność
niska
Składniki
Składniki
dżem figowy | 20 48 | gramów kcal | |
gęsie udka | 900 2241 | gramów kcal | |
miód | 2 33 | łyżeczki kcal | |
różowe wino | 100 72 | mililitrów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
woda | 100 0 | mililitrów kcal | |
śliwki suszone | 70 190 | gramów kcal |
Przepis
1. Przygotowanie gęsich udek
gęsie udka 900 gramów • sól 1 łyżeczka • woda 100 mililitrów
Dwa gęsie udka ważące po ok. 450 g myjemy, czyścimy a następnie po ich wyschnięciu solimy z obydwu stron. Wkładamy je do brytfanny, polewamy letnią wodą.
2. Przygotowanie sosu winno-figowego
różowe wino 100 mililitrów • dżem figowy 20 gramów • śliwki suszone 70 gramów • miód 2 łyżeczki
W misce przygotowujemy sos z wina, zgniecionych śliwek, dżemu i miodu. Przed włożeniem brytfanny do piekarnika gęsie udka polewamy 2 łyżeczkami przygotowanego sosu.
3. Pieczenie
Mięso pieczemy 2 godziny przykryte w temperaturze 200° C w elektrycznym piekarniku z górnym i dolnym nagrzewaniem.

4. Końcowe pieczenie i serwowanie
Po dwóch godzinach mięso odkrywamy, pieczemy jeszcze 45 minut w temperaturze 150 ° C. Podczas pieczenia mięso regularnie polewamy sosem z wina, śliwek, dżemu oraz miodu. Podajemy z knedlami lub ziemniaczanymi lokszami.

Smacznego!