PRZEPISY

Bataty z ciecierzycą i jogurtowo-ogórkowym dressingiem

Bataty z ciecierzycą i jogurtowo-ogórkowym dressingiem

Znakomity i syty bezmięsny obiad albo kolacja.

przepis,fotoprzepis,słodkie ziemniaki,ogórek sałatkowy,czosnek,jogurt naturalny 3,5% tłuszczu,ciecierzyca sterylizowana,Dania wegetariańskie,Wegetariańskie przepisy,Przepisy dla ActiFry 2 w 1,,Bezglutenowe

Dania wegetariańskie

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

ciecierzyca sterylizowana250gramów
czosnek1ząbek
jogurt naturalny 3,5% tłuszczu250mililitrów
ogórek sałatkowy150gramów
oliwa1łyżeczka
rozmaryn-
słodkie ziemniaki1kilogram

 

Przepis

1. 

słodkie ziemniaki 1 kilogram

Bataty - słodkie ziemniaki myjemy, obieramy, delikatnie odkrawamy ewentualne zrogowaciałe części i kroimy na kawałki.

2. 

oliwa 1 łyżeczka  rozmaryn

Ziemniaki wkładamy do ActiFry garnka, dodajemy olej i gałązkę rozmarynu, nastawiamy program pieczenia i za 35-40 minut pieczemy. Ziemniaki możemy upiec też w piekarniku, rozłożone na papierze do pieczenia.

3. 

ogórek sałatkowy 150 gramów  czosnek 1 ząbek  jogurt naturalny 3,5% tłuszczu 250 mililitrów

Ogórek myjemy i na grubo trzemy. Dodajmy oczyszczony i starty czosnek. Mieszamy i dodajemy jogurt.

4. 

Jogurt z ogórkiem mieszamy i wkładamy do lodówki.

5. 

ciecierzyca sterylizowana 250 gramów

Do miski wsypujemy odcedzoną ciecierzycę, ...

6. 

... dodajemy upieczone ziemniaki i mieszamy.

7. 

Rozdzielamy na dwa talerze, według smaku możemy ale i nie musimy posolić i polewamy przygotowanym dressingiem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie