swiatwemnie.pl

Śmietanowo koperkowa zupa

    

Klasyczna zupa naszej babci.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 

 

cukier kryształ2łyżeczki
koper20gramów
masło30gramów
mleko tłuste 3,5%350mililitrów
mąka chlebowa pszenna T75050gramów
młode ziemniaki600gramów
ocet1łyżka
sól1.5łyżeczki
sól-
woda800mililitrów
śmietana do ubijania (30-33%)250mililitrów

1. 

młode ziemniaki 600 gramów  woda 800 mililitrów  sól 1.5 łyżeczki

Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kostki i gotujemy w słonej wodzie. Gotujemy do miękkości około 15-20 minut.

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 50 gramów  śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów  mleko tłuste 3,5% 350 mililitrów

Mąkę mieszamy w śmietanie i mleku. Dolewamy do ziemniaków i gotujemy do lekkiego zgęstnienia.

3. 

koper 20 gramów

Koperek myjemy i siekamy, ...

4. 

cukier kryształ 2 łyżeczki  ocet 1 łyżka  sól

... dodajemy do zupy, odstawiamy z ognia, delikatnie słodzimy i doprawiamy octem. Według potrzeby dosalamy.

5. 

masło 30 gramów

Doprawiamy kawałkiem masła.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się