swiatwemnie.pl

Zupa jarzynowa

Delikatnie słodkawa maślana zupa z wiosenną kalarepą, marchewką, groszkiem, wczesnymi ziemniakami... Smakuje nie tylko wszystkim dzieciom, ale i wszystkim dorosłym.

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 40 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
groszek100gramów
jajka kurze2sztuki
kalarepa200gramów
kasza manna40gramów
kminek½łyżeczki
marchew200gramów
masło30gramów
młode ziemniaki200gramów
sól1łyżeczka
sól warzywna Natur
woda2litry

1. 

kalarepa 200 g  marchew 200 g

Kalarepę obieramy i na grubo trzemy. Marchewkę obieramy, połowę kroimy na kółeczka, połowę trzemy jak kalarepę.

2. 

masło 30 g

W garnku roztapiamy masło.

3. 

groszek 100 g

Na masło wrzucamy warzywa i kilka minut je smażymy. Dodajemy groszek, mieszamy.

4. 

młode ziemniaki 200 g  woda 2 litry  kminek ½ łyżeczki  sól 1 łyżeczka

Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kostki. Dodajemy je do warzyw i dosypujemy kminek. Dolewamy gorącą wodę. Dla starszych dzieci i dorosłych dosypujemy sól. Gotujemy 15 minut - do miękkości warzyw.

5. 

jajka kurze 2 sztuki  kasza manna 40 g

Jajka mieszamy z kaszą manną. Ciasto na chwilę odstawiamy a potem je przez sitko na kluski przecieramy do zupy.

6. 

Zupę gotujemy aż kluski wypłyną na wierzch.

7. 

sól warzywna Natur

Dla dorosłych według smaku możemy dosypać sól warzywną.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się