Zupa jarzynowa
Delikatnie słodkawa maślana zupa z wiosenną kalarepą, marchewką, groszkiem, wczesnymi ziemniakami... Smakuje nie tylko wszystkim dzieciom, ale i wszystkim dorosłym.
przepis,fotoprzepis,kalarepa,marchew,groszek,młode ziemniaki,Zupy jarzynowe,Przepisy na potrawy dla dzieci,Sezonowe przepisy
Zupy jarzynowe
Kategorie
Zupy jarzynowe Przepisy na potrawy dla dzieci Sezonowe przepisy Sezon - Młode ziemniaki Sezon- Kalarepa Sezon - Marchewka Sezon - Zielony groszek
Składniki
Składniki
groszek | 100 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
kalarepa | 200 | gramów | |
kasza manna | 40 | gramów | |
kminek | ½ | łyżeczki | |
marchew | 200 | gramów | |
masło | 30 | gramów | |
młode ziemniaki | 200 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
sól warzywna Natur | - | ||
woda | 2 | litry |
Przepis
1.
kalarepa 200 gramów • marchew 200 gramów
Kalarepę obieramy i na grubo trzemy. Marchewkę obieramy, połowę kroimy na kółeczka, połowę trzemy jak kalarepę.
3.
groszek 100 gramów
Na masło wrzucamy warzywa i kilka minut je smażymy. Dodajemy groszek, mieszamy.
4.
młode ziemniaki 200 gramów • woda 2 litry • kminek ½ łyżeczki • sól 1 łyżeczka
Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kostki. Dodajemy je do warzyw i dosypujemy kminek. Dolewamy gorącą wodę. Dla starszych dzieci i dorosłych dosypujemy sól. Gotujemy 15 minut - do miękkości warzyw.
5.
jajka kurze 2 sztuki • kasza manna 40 gramów
Jajka mieszamy z kaszą manną. Ciasto na chwilę odstawiamy a potem je przez sitko na kluski przecieramy do zupy.
6.
Zupę gotujemy aż kluski wypłyną na wierzch.
Smacznego!