Delikatna nadziewana pieczeń
![Delikatna nadziewana pieczeń](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001470/img_pl_4x3/delikatna-nadziewana-pieczen_00180.jpg)
Ulubiona pieczeń jest szczególnie smaczna w połączeniu z sosami. Dobra jest też z chlebem i ogórkiem kiszonym, albo z gotowanymi ziemniakami.
przepis,fotoprzepis,wieprzowe mięso mielone,jajka kurze,jajka kurze,cebula,Wieprzowina,Sezonowe przepisy
Wieprzowina
Składniki
Składniki
biała podłużna bułka | 250 | gramów | |
bułka tarta | - | ||
cebula | 300 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ¾ | łyżeczki | |
czosnek | 4 | ząbki | |
jajka kurze | 10 | sztuk | |
mleko półtłuste 1,5% | 400 | mililitrów | |
nać pietruszki | - | ||
smalec | - | ||
sól | 2 | łyżeczki | |
wieprzowe mięso mielone | 1 | kilogram | |
Śmietanowy sos z boczniaka z ziemniakami przepis | - |
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001470/small/IMG_2953.jpg)
2.
biała podłużna bułka 250 gramów • mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów
Bułki kroimy na kółeczka i zalewamy mlekiem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001470/small/IMG_2955.jpg)
3.
wieprzowe mięso mielone 1 kilogram • sól 2 łyżeczki • czarny pieprz mielony ¾ łyżeczki
Do głębokiej miski wkładamy mięso, dodajemy sól i pieprz. Dodajemy namoczone bułki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001470/small/IMG_2956.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001470/small/IMG_2958.jpg)
5.
jajka kurze 4 sztuki • czosnek 4 ząbki
Dodajemy jajka i obrane, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001470/small/IMG_2960.jpg)
6.
Mieszamy i blenderem miksujemy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001470/small/IMG_2962.jpg)
7.
Na deseczkę wsypujemy bułkę tartą, na kształt owalu rozkładamy mięso. Przez środek układamy jajka ...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001470/small/IMG_2964.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001470/small/IMG_2966.jpg)
9.
Brzegi łączymy i wytwarzamy pieczeń. Posypujemy bułką tartą i z deseczki przeturlamy do głębokiego, smalcem wysmarowanego żaroodpornego naczynia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001470/small/IMG_2967.jpg)
10.
Pieczemy przykryte 45 minut w temperaturze 180 °C. Odkrywamy i zapiekamy 15 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001470/small/IMG_2969.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001470/small/IMG_3011.jpg)
Smacznego!