Delikatna nadziewana pieczeń
Ulubiona pieczeń jest szczególnie smaczna w połączeniu z sosami. Dobra jest też z chlebem i ogórkiem kiszonym, albo z gotowanymi ziemniakami.
przepis,fotoprzepis,wieprzowe mięso mielone,jajka kurze,jajka kurze,cebula,Wieprzowina
Wieprzowina
Składniki
Składniki
biała podłużna bułka | 250 | gramów | |
bułka tarta | - | ||
cebula | 300 | gramów | |
czarny pieprz mielony | ¾ | łyżeczki | |
czosnek | 4 | ząbki | |
jajka kurze | 10 | sztuk | |
mleko półtłuste 1,5% | 400 | mililitrów | |
nać pietruszki | - | ||
smalec | - | ||
sól | 2 | łyżeczki | |
wieprzowe mięso mielone | 1 | kilogram | |
Śmietanowy sos z boczniaka z ziemniakami przepis | - |
Przepis
2.
biała podłużna bułka 250 gramów • mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów
Bułki kroimy na kółeczka i zalewamy mlekiem.
3.
wieprzowe mięso mielone 1 kilogram • sól 2 łyżeczki • czarny pieprz mielony ¾ łyżeczki
Do głębokiej miski wkładamy mięso, dodajemy sól i pieprz. Dodajemy namoczone bułki.
5.
jajka kurze 4 sztuki • czosnek 4 ząbki
Dodajemy jajka i obrane, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
6.
Mieszamy i blenderem miksujemy.
7.
Na deseczkę wsypujemy bułkę tartą, na kształt owalu rozkładamy mięso. Przez środek układamy jajka ...
9.
Brzegi łączymy i wytwarzamy pieczeń. Posypujemy bułką tartą i z deseczki przeturlamy do głębokiego, smalcem wysmarowanego żaroodpornego naczynia.
10.
Pieczemy przykryte 45 minut w temperaturze 180 °C. Odkrywamy i zapiekamy 15 minut.
Smacznego!