Zaśnieżone ciasto biszkoptowe

Delikatne ciasto z kokosowo - biszkoptowego ciasta, kremu kakaowego, biszkoptów, ozdobione kremem śmietanowym.
przepis,fotoprzepis,biszkopty,kakao proszek,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›Składniki
Składniki
biszkopty | 0 ?? | kcal | |
budyń waniliowy w proszku | 40 142 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 6 362 | łyżek kcal | |
cukier puder | 8 311 | łyżek kcal | |
cukier waniliowy | 25 91 | gramów kcal | |
jajka kurze | 6 528 | sztuk kcal | |
kakao proszek | 3 92 | łyżki kcal | |
masło | 250 1835 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 600 288 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 5 261 | łyżek kcal | |
powidło truskawkow | 200 394 | gramów kcal | |
proszek do pieczenia | 15 12 | gramów kcal | |
wiórki kokosowe | 6 624 | łyżek kcal | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 400 1244 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
jajka kurze 6 sztuk • cukier kryształ 6 łyżek • cukier waniliowy 10 gramów • wiórki kokosowe 6 łyżek • mąka chlebowa pszenna T750 5 łyżek • proszek do pieczenia 15 gramów • powidło truskawkow 200 gramów
Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy na pianę. Potem mieszając dodajemy kokos, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pianę ubitą z białek. Ciasto pieczemy na natłuszczonej i posypanej mąką blasze w temperaturze 180-200 °C, przez około 10 minut. Upieczone ciasto smarujemy dżemem.

2.
biszkopty • mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • cukier waniliowy 5 gramów
Biszkopty moczymy w przegotowanym mleku z cukrem waniliowym i układamy je na posmarowanym dżemem płacie.

3. Przygotowanie kremu
mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów • budyń waniliowy w proszku 40 gramów • masło 250 gramów • cukier puder 8 łyżek • kakao proszek 3 łyżki
Odlewamy część zimnego mleka, a resztę zagotowujemy. W oddzielonej części mieszamy budyń i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń i odstawiamy, aby wystygł. Miękkie masło ubijamy z cukrem, a następnie stopniowo dodajemy do niego ugotowany budyń i kakao. Wszystko mieszamy na gładki krem. Krem równomiernie nakładamy na biszkopty.

4.
śmietana do ubijania (30-33%) 400 mililitrów • cukier waniliowy 10 gramów
Ze śmietany 33% i cukru ubijamy gęstą pianę i rozsmarowujemy ją na wierzchu ciasta. Za pomocą widelca robimy ozdobne wzory, a następnie odkładamy ciasto w chłodne miejsce. Kroimy na kawałki i podajemy.

Smacznego!