Cynamonowy chlebek w plasterkach

Słodki cynamonowy chlebek poskładany z plasterków drożdżowego ciasta.
przepis,fotoprzepis,cukier cynamonowy,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta ›Składniki
Składniki
cukier cynamonowy | 2 114 | łyżki kcal | |
cukier kryształ | 1 61 | łyżka kcal | |
cukier trzcinowy | 150 594 | gramów kcal | |
cukier waniliowy | 15 55 | gramów kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
masło | 80 588 | gramów kcal | |
masło | 0 ?? | kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 175 85 | mililitrów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 250 890 | gramów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 1 54 | łyżka kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 0 ?? | kcal | |
mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona | 250 850 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | szczypta kcal | |
świeże drożdże | 21 22 | gramów kcal |
Przepis
1.
mleko półtłuste 1,5% 75 mililitrów • mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżka • cukier kryształ 1 łyżka • świeże drożdże 21 gramów
Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.

2.
jajka kurze 2 sztuki • cukier trzcinowy 150 gramów • sól 1 szczypta • cukier waniliowy 15 gramów
Dodajemy wymienione składniki.

3.
mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów • masło 50 gramów
Podgrzewamy mleko i mieszamy w nim kawałek masła. Masło z mlekiem wlewamy do miski.

4.
mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona 250 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów
Dodajemy przesiane mąki.

5.
Wyrabiamy ciasto, ...

6.
... posypujemy je odrobiną mąki i odkładamy na około 25 minut by wyrosło.

7.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy.

8.
Przekrawamy je na 10 cm szerokie paski ...

9.
... i potem poprzecznie na 10x10 cm kwadraciki.




13.
Kwadraciki ciasta na stojąco układamy obok siebie w formie do pieczenia.

14.
Pieczemy 35 minut-y w temperaturze 170 °C.
Smacznego!