swiatwemnie.pl

Cynamonowy chlebek w plasterkach

Słodki cynamonowy chlebek poskładany z plasterków drożdżowego ciasta.

 

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

mleko półtłuste 1,5% 75 ml  mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżka  cukier kryształ 1 łyżka  świeże drożdże 21 g

Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.

2. 

jajka kurze 2 sztuki  cukier trzcinowy 150 g  sól 1 szczypta  cukier waniliowy 15 g

Dodajemy wymienione składniki.

3. 

mleko półtłuste 1,5% 100 ml  masło 50 g

Podgrzewamy mleko i mieszamy w nim kawałek masła. Masło z mlekiem wlewamy do miski.

4. 

mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona 250 g  mąka luksusowa pszenna T550 250 g

Dodajemy przesiane mąki.

5. 

Wyrabiamy ciasto, ...

6. 

... posypujemy je odrobiną mąki i odkładamy na około 25 minut by wyrosło.

7. 

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy.

8. 

Przekrawamy je na 10 cm szerokie paski ...

9. 

... i potem poprzecznie na 10x10 cm kwadraciki.

10. 

masło 30 g

Kwadraciki ciasta smarujemy roztopionym masłem ...

11. 

cukier cynamonowy 2 łyżki

... i posypujemy cukrem z cynamonem.

12. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy mąką.

13. 

Kwadraciki ciasta na stojąco układamy obok siebie w formie do pieczenia.

14. 

Pieczemy 35 minut-y w temperaturze 170 °C.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się