swiatwemnie.pl

Cynamonowy chlebek w plasterkach

    

Słodki cynamonowy chlebek poskładany z plasterków drożdżowego ciasta.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

wysoka

 

Kategorie:   

 

1. 

mleko półtłuste 1,5% 75 mililitrów  mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżka  cukier kryształ 1 łyżka  świeże drożdże 21 gramów

Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.

2. 

jajka kurze 2 sztuki  cukier trzcinowy 150 gramów  sól 1 szczypta  cukier waniliowy 15 gramów

Dodajemy wymienione składniki.

3. 

mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów  masło 50 gramów

Podgrzewamy mleko i mieszamy w nim kawałek masła. Masło z mlekiem wlewamy do miski.

4. 

mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona 250 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów

Dodajemy przesiane mąki.

5. 

Wyrabiamy ciasto, ...

6. 

... posypujemy je odrobiną mąki i odkładamy na około 25 minut by wyrosło.

7. 

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy.

8. 

Przekrawamy je na 10 cm szerokie paski ...

9. 

... i potem poprzecznie na 10x10 cm kwadraciki.

10. 

masło 30 gramów

Kwadraciki ciasta smarujemy roztopionym masłem ...

11. 

cukier cynamonowy 2 łyżki

... i posypujemy cukrem z cynamonem.

12. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy mąką.

13. 

Kwadraciki ciasta na stojąco układamy obok siebie w formie do pieczenia.

14. 

Pieczemy 35 minut-y w temperaturze 170 °C.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się