Jabłkowo-twarogowe ciasto

Maślane łóżeczko, twarogowo-budyniowa kołderka, na niej soczyste cynamonowe jabłuszka ... już tylko się zagryźć :)
przepis,fotoprzepis,twaróg mielony,jabłka,Ciasta,Sezonowe przepisy
Ciasta
Kategorie
Ciasta › Sezonowe przepisy › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (jesień) › Sezon - Jabłka (zima) › Jabłkowe ciasta ›Składniki
Składniki
białko jajka | 1 17 | sztuka kcal | |
budyń waniliowy w proszku | 37 132 | gramów kcal | |
cukier cynamonowy | 0 ?? | kcal | |
cukier puder | 130 505 | gramów kcal | |
jabłka | 350 214 | gramów kcal | |
jajka kurze | 3 264 | sztuki kcal | |
masło | 100 734 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 150 521 | gramów kcal | |
mąka pełnoziarnista | 50 168 | gramów kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
twaróg mielony | 500 595 | gramów kcal | |
żółtko jajka | 1 57 | sztuka kcal |
Przepis
1.
mąka chlebowa pszenna T750 150 gramów • mąka pełnoziarnista 50 gramów • cukier puder 50 gramów • sól • masło 100 gramów • jajka kurze 1 sztuka • żółtko jajka 1 sztuka
Obydwie mąki mieszamy z cukrem, szczyptą soli, z miękkim masłem, jajkiem, żółtkiem i wyrabiamy maślane ciasto.

2.
Ciasto zapakowujemy do folii i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

3.
Stężone ciasto równomiernie wciskamy do silikonowej formy o średnicy 30 cm. Przebijamy wykałaczką i podpiekamy 15 minut w piekarniku rozgrzanym na 180°C. (Piekarnik nie wyłączamy).

4.
twaróg mielony 500 gramów • cukier puder 80 gramów • budyń waniliowy w proszku 37 gramów • jajka kurze 2 sztuki • białko jajka 1 sztuka
Twaróg, cukier, budyń w proszku, jajka i białko które nam zostało z ciasta razem mieszamy.

5.
jabłka 350 gramów
Jabłka myjemy, przekrawamy, usuwamy pestki i kroimy na cienkie plasterki. Na ciasto wylewamy twarogowe nadzienie a na nie układamy jabłka.

6.
Posypujemy cynamonowym cukrem i wkładamy do piekarnika na 35-40 minut,pieczemy. Tuż przed końcem pieczenia według potrzeby ciasto możemy przykryć folią aluminiową, aby nam jabłka nie zaczęły się przypalać.

7.
Ostudzone ciasto kroimy ostrym nożem na porcje według smaku :)

Smacznego!