PRZEPISY

Jabłkowo-twarogowe ciasto

Jabłkowo-twarogowe ciasto

Maślane łóżeczko, twarogowo-budyniowa kołderka, na niej soczyste cynamonowe jabłuszka ... już tylko się zagryźć :)

przepis,fotoprzepis,twaróg mielony,jabłka,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

białko jajka1sztuka
budyń waniliowy w proszku37gramów
cukier cynamonowy-
cukier puder130gramów
jabłka350gramów
jajka kurze3sztuki
masło100gramów
mąka chlebowa pszenna T750150gramów
mąka pełnoziarnista50gramów
sól-
twaróg mielony500gramów
żółtko jajka1sztuka

 

Przepis

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 150 gramów  mąka pełnoziarnista 50 gramów  cukier puder 50 gramów  sól  masło 100 gramów  jajka kurze 1 sztuka  żółtko jajka 1 sztuka

Obydwie mąki mieszamy z cukrem, szczyptą soli, z miękkim masłem, jajkiem, żółtkiem i wyrabiamy maślane ciasto.

2. 

Ciasto zapakowujemy do folii i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

3. 

Stężone ciasto równomiernie wciskamy do silikonowej formy o średnicy 30 cm. Przebijamy wykałaczką i podpiekamy 15 minut w piekarniku rozgrzanym na 180°C. (Piekarnik nie wyłączamy).

4. 

twaróg mielony 500 gramów  cukier puder 80 gramów  budyń waniliowy w proszku 37 gramów  jajka kurze 2 sztuki  białko jajka 1 sztuka

Twaróg, cukier, budyń w proszku, jajka i białko które nam zostało z ciasta razem mieszamy.

5. 

jabłka 350 gramów

Jabłka myjemy, przekrawamy, usuwamy pestki i kroimy na cienkie plasterki. Na ciasto wylewamy twarogowe nadzienie a na nie układamy jabłka.

6. 

cukier cynamonowy

Posypujemy cynamonowym cukrem i wkładamy do piekarnika na 35-40 minut,pieczemy. Tuż przed końcem pieczenia według potrzeby ciasto możemy przykryć folią aluminiową, aby nam jabłka nie zaczęły się przypalać.

7. 

Ostudzone ciasto kroimy ostrym nożem na porcje według smaku :)

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie