swiatwemnie.pl

Jabłkowo-twarogowe ciasto

Maślane łóżeczko, twarogowo-budyniowa kołderka, na niej soczyste cynamonowe jabłuszka ... już tylko się zagryźć :)

 

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 150 g  mąka pełnoziarnista 50 g  cukier puder 50 g  sól  masło 100 g  jajka kurze 1 sztuka  żółtko jajka 1 sztuka

Obydwie mąki mieszamy z cukrem, szczyptą soli, z miękkim masłem, jajkiem, żółtkiem i wyrabiamy maślane ciasto.

2. 

Ciasto zapakowujemy do folii i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

3. 

Stężone ciasto równomiernie wciskamy do silikonowej formy o średnicy 30 cm. Przebijamy wykałaczką i podpiekamy 15 minut w piekarniku rozgrzanym na 180°C. (Piekarnik nie wyłączamy).

4. 

twaróg mielony 500 g  cukier puder 80 g  budyń waniliowy w proszku 37 g  jajka kurze 2 sztuki  białko jajka 1 sztuka

Twaróg, cukier, budyń w proszku, jajka i białko które nam zostało z ciasta razem mieszamy.

5. 

jabłka 350 g

Jabłka myjemy, przekrawamy, usuwamy pestki i kroimy na cienkie plasterki. Na ciasto wylewamy twarogowe nadzienie a na nie układamy jabłka.

6. 

cukier cynamonowy

Posypujemy cynamonowym cukrem i wkładamy do piekarnika na 35-40 minut,pieczemy. Tuż przed końcem pieczenia według potrzeby ciasto możemy przykryć folią aluminiową, aby nam jabłka nie zaczęły się przypalać.

7. 

Ostudzone ciasto kroimy ostrym nożem na porcje według smaku :)

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się