swiatwemnie.pl

Porzeczkowe ciasto

     

Obrócone pieczone ciasto ze świeżym smakiem czarnej porzeczki.

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

porzeczka czarna 250 g

Czarną porzeczkę oczyszczamy i myjemy.

2. 

cukier trzcinowy 80 g  masło 50 g

Głęboką blachę o rozmiarach 32x22 cm wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy brązowym cukrem. Na cukier trzemy i równomiernie rozdzielamy masło.

3. 

cynamon mielony 1 łyżeczka

Na maśle równomiernie rozsypujemy porzeczki i posypujemy je cynamonem.

4. 

jajka kurze 4 sztuki  cukier puder 100 g  kakao proszek 2 łyżki

Jajka rozbijamy i żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy gęstą pianę. Żółtka mieszamy z cukrem i kakaem.

5. 

mleko tłuste 3,5% 120 ml  olej słonecznikowy 80 ml

Do żółtek dodajemy mleko i olej.

6. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 g  proszek do pieczenia ½ opakowania

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy ją do płynnej masy.

7. 

Na koniec delikatnie dodajemy pianę z białek.

8. 

Ciasto wylewamy na porzeczki.

9. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C 35 minut.

10. 

cukier puder

Po upieczeniu ciasto zostawiamy do częściowego ostudzenia i jeszcze ciepłe je obracamy. Usuwamy papier do pieczenia, ciasto kroimy i posypujemy cukrem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się