swiatwemnie.pl

Porzeczkowe ciasto

Łatwy i szybki przepis na orzeźwiające ciasto z porzeczkami i kruchą pianą na wierzchu. Aby zwiększyć masę jednej porcji i dodać jej wartości odżywczych do ciasta dodany jest twaróg.

 

Ilość porcji: 10

Czas przygotowania: 50 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

żółtko jajka 6 sztuk  cukier puder 10 łyżek  cukier waniliowy 1 sztuka  olej słonecznikowy 2 łyżki

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy z cukrem i waniliowym cukrem, aż do uzyskania piany. Stopniowo dodajemy olej.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 12 łyżek  twaróg granulowany 500 g

Stopniowo dodajemy mąkę i twaróg.

3. 

białko jajka 6 sztuk

Z białek ubijamy gęstą pianę.

4. 

proszek do pieczenia 1 sztuka

Ostrożnie dodajemy połowę piany z białek. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia.

5. 

olej słonecznikowy 2 łyżki  mąka luksusowa pszenna T550 2 łyżki

Blachę natłuszczamy i posypujemy mąką.

6. 

porzeczka czerwona 600 g  cukier kryształ 2 łyżki

Ciasto rozcieramy na blasze. Na cieście równomiernie rozkładamy porzeczki (bez łodyg). Posypujemy cukrem.

7. 

Wierzch równomiernie smarujemy resztą piany z białek.

8. 

Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się