Malinowe kratkowane ciasto
![Malinowe kratkowane ciasto](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000968/img_pl_4x3/malinowe-kratkowane-ciasto_00180.jpg)
Świeże ciasto.
przepis,fotoprzepis,maliny,powidło według własnego wyboru,Ciasta,Sezonowe przepisy
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier puder | - | ||
cukier puder | 80 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 1 | łyżka | |
maliny | 350 | gramów | |
masło | 80 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 200 | gramów | |
powidło według własnego wyboru | 150 | gramów | |
proszek do pieczenia | 1 | łyżeczka |
Przepis
1.
mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów • proszek do pieczenia 1 łyżeczka • masło 80 gramów • jajka kurze 1 sztuka • cukier puder 80 gramów • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 1 łyżka
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, jajko, cukier i kwaśną śmietanę. Wyrabiamy gładkie ciasto.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000968/small/IMG_5325w.jpg)
2.
powidło według własnego wyboru 150 gramów
Mniejszą blachę (32x22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Około 2/3 ciasta rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i przekładamy je na blachę. Ciasto możemy też rozwałkować do potrzebnej wielkości na papierze do pieczenia, który z blachy wyciągamy, a potem wraz z ciastem go z powrotem wkładamy. Ciasto smarujemy odpowiednią ilością rzadkiego powidła.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000968/small/IMG_5328w.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000968/small/IMG_5329w.jpg)
4.
Z reszty ciasta robimy na cieście kratownicę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000968/small/IMG_533w1.jpg)
5.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut, w temperaturze około 180°C. Gotowe ciasto możemy posypać przesianym cukrem pudrem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000968/small/IMG_5346w.jpg)
Smacznego!