swiatwemnie.pl

Malinowe kratkowane ciasto

Świeże ciasto.

 

Czas przygotowania: 50 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

mąka luksusowa pszenna T550 200 g  proszek do pieczenia 1 łyżeczka  masło 80 g  jajka kurze 1 sztuka  cukier puder 80 g  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 1 łyżka

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, jajko, cukier i kwaśną śmietanę. Wyrabiamy gładkie ciasto.

2. 

powidło według własnego wyboru

Mniejszą blachę (32x22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Około 2/3 ciasta rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i przekładamy je na blachę. Ciasto możemy też rozwałkować do potrzebnej wielkości na papierze do pieczenia, który z blachy wyciągamy, a potem wraz z ciastem go z powrotem wkładamy. Ciasto smarujemy odpowiednią ilością rzadkiego powidła.

3. 

maliny 350 g

Na powidle układamy oczyszczone, umyte maliny.

4. 

Z reszty ciasta robimy na cieście kratownicę.

5. 

cukier puder

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut, w temperaturze około 180°C. Gotowe ciasto możemy posypać przesianym cukrem pudrem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się