swiatwemnie.pl

Kuleczki z ciecierzycy z migdałami

     

Besan ladoo (laduu) to ulubiony indyjski deser wytworzony z mąki z ciecierzycy, ghee (masła) i cukru. Do deseru najczęściej dodaje się migdały, pistacje, ale także kokos lub pachnący kardamon.

Pichcił

Ilość porcji

24

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

Cukier puder150gramów
Masło150gramów
Mielony kardamon1łyżeczka
Migdały mielone50gramów
Mąka z ciecierzycy200gramów

1. 

mąka z ciecierzycy 200 g

Mąkę często mieszając podgrzewamy 10 minut na patelni. Musi się tylko podgrzać, nie może się przypalić.

2. 

masło 150 g

Dodajemy roztopione masło.

3. 

I często mieszając 20 minut rozgotowujemy.

4. 

mielony kardamon 1 łyżeczka

Dodajemy kardamon, ...

5. 

migdały mielone 50 g

... mielone migdały i odstawiamy z ognia.

6. 

cukier puder 150 g

Dodajemy cukier.

7. 

Dobrze wymieszaną masę odstawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu na temperaturę pokojową wkładamy na chwilę do lodówki do stężenia.

8. 

Ze stężonej masy formujemy kuleczki i ozdabiamy je siekanymi migdałami. Stężona masa będzie się kruszyć, ale dzięki ciepłym dłoniom częściowo się zbije i kuleczki da się normalnie formować. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się