swiatwemnie.pl

Kuleczki z ciecierzycy z migdałami

    

Besan ladoo (laduu) to ulubiony indyjski deser wytworzony z mąki z ciecierzycy, ghee (masła) i cukru. Do deseru najczęściej dodaje się migdały, pistacje, ale także kokos lub pachnący kardamon.

Pichcił

Ilość porcji

24

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

cukier puder150gramów
masło150gramów
mielony kardamon1łyżeczka
migdały mielone50gramów
mąka z ciecierzycy200gramów

1. 

mąka z ciecierzycy 200 gramów

Mąkę często mieszając podgrzewamy 10 minut na patelni. Musi się tylko podgrzać, nie może się przypalić.

2. 

masło 150 gramów

Dodajemy roztopione masło.

3. 

I często mieszając 20 minut rozgotowujemy.

4. 

mielony kardamon 1 łyżeczka

Dodajemy kardamon, ...

5. 

migdały mielone 50 gramów

... mielone migdały i odstawiamy z ognia.

6. 

cukier puder 150 gramów

Dodajemy cukier.

7. 

Dobrze wymieszaną masę odstawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu na temperaturę pokojową wkładamy na chwilę do lodówki do stężenia.

8. 

Ze stężonej masy formujemy kuleczki i ozdabiamy je siekanymi migdałami. Stężona masa będzie się kruszyć, ale dzięki ciepłym dłoniom częściowo się zbije i kuleczki da się normalnie formować. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się