Kuleczki z ciecierzycy z migdałami

Besan ladoo (laduu) to ulubiony indyjski deser wytworzony z mąki z ciecierzycy, ghee (masła) i cukru. Do deseru najczęściej dodaje się migdały, pistacje, ale także kokos lub pachnący kardamon.
przepis,fotoprzepis,mąka z ciecierzycy,migdały mielone,Zdrowe wypieki,Kuchnia indyjska,Wegetariańskie przepisy,Bezglutenowe
Zdrowe wypieki
Kuchnia indyjska
Pichcił
Ilość porcji
24
Masa porcji
24 g
Energia porcji
116 kcal
Czas przygotowania
60 min.
Trudność
średnia
Kategorie
Zdrowe wypieki › Kuchnia indyjska › Wegetariańskie przepisy › Bezglutenowe › Kuchnia azjatycka ›Składniki
Składniki
cukier puder | 150 582 | gramów kcal | |
masło | 150 1101 | gramów kcal | |
mielony kardamon | 1 19 | łyżeczka kcal | |
migdały mielone | 50 288 | gramów kcal | |
mąka z ciecierzycy | 200 774 | gramów kcal |
Przepis
1.
mąka z ciecierzycy 200 gramów
Mąkę często mieszając podgrzewamy 10 minut na patelni. Musi się tylko podgrzać, nie może się przypalić.


3.
I często mieszając 20 minut rozgotowujemy.




7.
Dobrze wymieszaną masę odstawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu na temperaturę pokojową wkładamy na chwilę do lodówki do stężenia.

8.
Ze stężonej masy formujemy kuleczki i ozdabiamy je siekanymi migdałami. Stężona masa będzie się kruszyć, ale dzięki ciepłym dłoniom częściowo się zbije i kuleczki da się normalnie formować. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego!