PRZEPISY

Kuleczki z ciecierzycy z migdałami

Kuleczki z ciecierzycy z migdałami

Besan ladoo (laduu) to ulubiony indyjski deser wytworzony z mąki z ciecierzycy, ghee (masła) i cukru. Do deseru najczęściej dodaje się migdały, pistacje, ale także kokos lub pachnący kardamon.

przepis,fotoprzepis,mąka z ciecierzycy,migdały mielone,Zdrowe wypieki,Kuchnia indyjska,Wegetariańskie przepisy,Bezglutenowe

Zdrowe wypieki

Kuchnia indyjska

Pichcił

Ilość porcji

24

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier puder150gramów
masło150gramów
mielony kardamon1łyżeczka
migdały mielone50gramów
mąka z ciecierzycy200gramów

 

Przepis

1. 

mąka z ciecierzycy 200 gramów

Mąkę często mieszając podgrzewamy 10 minut na patelni. Musi się tylko podgrzać, nie może się przypalić.

2. 

masło 150 gramów

Dodajemy roztopione masło.

3. 

I często mieszając 20 minut rozgotowujemy.

4. 

mielony kardamon 1 łyżeczka

Dodajemy kardamon, ...

5. 

migdały mielone 50 gramów

... mielone migdały i odstawiamy z ognia.

6. 

cukier puder 150 gramów

Dodajemy cukier.

7. 

Dobrze wymieszaną masę odstawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu na temperaturę pokojową wkładamy na chwilę do lodówki do stężenia.

8. 

Ze stężonej masy formujemy kuleczki i ozdabiamy je siekanymi migdałami. Stężona masa będzie się kruszyć, ale dzięki ciepłym dłoniom częściowo się zbije i kuleczki da się normalnie formować. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie