Raw kokosowo - orzechowe torciki

Zdrowy deser nadziewany bananami.
przepis,fotoprzepis,orzechy włoskie,wiórki kokosowe,banan,Zdrowe wypieki,Surowe jedzenie - raw food,Bezlaktozowe,Bezglutenowe
Zdrowe wypieki
Pichcił
Ilość porcji
12
Masa porcji
55 g
Energia porcji
231 kcal
Czas przygotowania
30 min.
Trudność
wysoka
Kategorie
Zdrowe wypieki › Surowe jedzenie - raw food › Bezlaktozowe › Bezglutenowe › Sezon - Orzechy ›Składniki
Składniki
banan | 200 190 | gramów kcal | |
kakao proszek | 50 153 | gramów kcal | |
miód | 80 263 | gramów kcal | |
olej kokosowy | 70 623 | gramów kcal | |
orzechy włoskie | 85 573 | gramów kcal | |
wiórki kokosowe | 140 971 | gramów kcal | |
woda | 25 0 | mililitrów kcal |
Przepis

2.
Część z nasiekanych orzechów - 25 g odkładamy a resztę mielimy w siekaczu na drobno.


4.
miód 40 gramów • olej kokosowy 30 gramów • woda 25 mililitrów
Orzechowo-kokosową pastę przekładamy do głębokiej miski, dodajemy miód, olej i wodę.

5.
Dokładnie miksujemy blenderem.

6.
kakao proszek 50 gramów • olej kokosowy 40 gramów • miód 40 gramów
Kakao, miód i olej mieszamy na polewę. Papierowe koszyczki wkładamy do blachy na muffiny i do każdego koszyczka dajemy łyżeczką (około 3/4 małej łyżeczki) kakaową polewę. Jeśli jest gęsta rozmieszamy ją za pomocą łyżeczki namoczonej w wodzie. Wkładamy na chwilę do lodówki do stężenia.

7.
Orzechowo-kokosową pastę rozdzielamy na połowę. Jedną połowę równomiernie rozdzielamy do koszyczków.


9.
Przykrywamy drugą połową pasty i łyżeczką dociskamy i wyrównujemy.

10.
Ozdabiamy resztą polewy i posypujemy przygotowanymi (odłożonymi), na grubo nasiekanymi, orzechami.

11.
Po stężeniu w lodówce (2-3 godziny) wyciągamy koszyczki z blachy i usuwamy papier. Możemy podawać.

Smacznego!