swiatwemnie.pl

Pełnoziarnista ryżowa kasza z bananami

     

Doskonała kasza nie tylko na śniadanie, ale i na kolację. Przygotowanie jej zabiera trochę czasu, ponieważ ryż pełnoziarnisty dłużej się gotuje.

Pichcił

Ilość porcji

1

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

ryż basmati pełnoziarnisty50gramów
Banan100gramów
Mielony kardamon½łyżeczki
Mleko tłuste 3,5%250mililitrów
Woda200mililitrów

1. 

ryż basmati pełnoziarnisty 50 g

Ryż przepłukujemy i wkładamy do garnka.

2. 

woda 200 ml  mielony kardamon ½ łyżeczki

Dolewamy wodę i dodajemy kardamon. Przykrywamy i 20 minut gotujemy.

3. 

mleko tłuste 3,5% 250 ml

Dolewamy mleko i kaszę dalej gotujemy odkrytą, żeby odparowała i nie wykipiała (20 minut). Miksujemy blenderem i jeszcze około 10 minut gotujemy. Przykrywamy i na 10 minut odstawiamy.

4. 

banan 100 g

Dodajemy banany i ponownie miksujemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się