swiatwemnie.pl

Zapiekany kalafior

     

Prosty ale bardzo smaczny przepis na kalafior zapiekany w sosie beszamelowym oraz z serem na wierzchu.

Pichcił

Ilość porcji

5

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

Kalafior600gramów
Masło50gramów
Mielona gałka muszkatołowa1szczypta
Mleko półtłuste 1,5%500mililitrów
Mąka chlebowa pszenna t75050gramów
Olej rzepakowy1łyżeczka
Pieprz biały mielony1szczypta
Ser gouda100gramów
Sól1łyżeczka

1. 

kalafior 600 g  sól ½ łyżeczki

Kalafior rozdzielamy na różyczki i gotujemy 5 minut w słonej wodzie.

2. 

Ugotowany kalafior odkładamy do odcieczenia następnie schładzamy.

3. 

masło 50 g

W garnku roztapiamy masło.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750 50 g  sól ½ łyżeczki  pieprz biały mielony 1 szczypta  mielona gałka muszkatołowa 1 szczypta

Dodajemy mąkę i mieszamy, dopóki nie zmieni się na gładką gęstą masę. Doprawiamy solą, przyprawą oraz gałką muszkatołową.

5. 

mleko półtłuste 1,5% 500 ml

Stopniowo dodajemy po troszkę mleko.

6. 

olej rzepakowy 1 łyżeczka

Kawałki kalafiora rozkładamy na natłuszczone naczynie żaroodporne.

7. 

Wszystko równomiernie zalewamy gotowym sosem beszamelowym.

8. 

ser Gouda 100 g

Wierzch posypujemy startym serem.

9. 

Pieczemy 30 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się