Zapiekany kalafior
Prosty ale bardzo smaczny przepis na kalafior zapiekany w sosie beszamelowym oraz z serem na wierzchu.
przepis,fotoprzepis,kalafior,ser Gouda,Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
kalafior | 600 | gramów | |
masło | 50 | gramów | |
mielona gałka muszkatołowa | 1 | szczypta | |
mleko półtłuste 1,5% | 500 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 50 | gramów | |
olej rzepakowy | 1 | łyżeczka | |
pieprz biały mielony | 1 | szczypta | |
ser Gouda | 100 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka |
Przepis
1.
kalafior 600 gramów • sól ½ łyżeczki
Kalafior rozdzielamy na różyczki i gotujemy 5 minut w słonej wodzie.
2.
Ugotowany kalafior odkładamy do odcieczenia następnie schładzamy.
4.
mąka chlebowa pszenna T750 50 gramów • sól ½ łyżeczki • pieprz biały mielony 1 szczypta • mielona gałka muszkatołowa 1 szczypta
Dodajemy mąkę i mieszamy, dopóki nie zmieni się na gładką gęstą masę. Doprawiamy solą, przyprawą oraz gałką muszkatołową.
7.
Wszystko równomiernie zalewamy gotowym sosem beszamelowym.
9.
Pieczemy 30 minut-y w temperaturze 180 °C.
Smacznego!