swiatwemnie.pl

Zapiekany kalafior

    

Prosty ale bardzo smaczny przepis na kalafior zapiekany w sosie beszamelowym oraz z serem na wierzchu.

Pichcił

Ilość porcji

5

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

kalafior600gramów
masło50gramów
mielona gałka muszkatołowa1szczypta
mleko półtłuste 1,5%500mililitrów
mąka chlebowa pszenna T75050gramów
olej rzepakowy1łyżeczka
pieprz biały mielony1szczypta
ser Gouda100gramów
sól1łyżeczka

1. 

kalafior 600 gramów  sól ½ łyżeczki

Kalafior rozdzielamy na różyczki i gotujemy 5 minut w słonej wodzie.

2. 

Ugotowany kalafior odkładamy do odcieczenia następnie schładzamy.

3. 

masło 50 gramów

W garnku roztapiamy masło.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750 50 gramów  sól ½ łyżeczki  pieprz biały mielony 1 szczypta  mielona gałka muszkatołowa 1 szczypta

Dodajemy mąkę i mieszamy, dopóki nie zmieni się na gładką gęstą masę. Doprawiamy solą, przyprawą oraz gałką muszkatołową.

5. 

mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów

Stopniowo dodajemy po troszkę mleko.

6. 

olej rzepakowy 1 łyżeczka

Kawałki kalafiora rozkładamy na natłuszczone naczynie żaroodporne.

7. 

Wszystko równomiernie zalewamy gotowym sosem beszamelowym.

8. 

ser Gouda 100 gramów

Wierzch posypujemy startym serem.

9. 

Pieczemy 30 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się