swiatwemnie.pl

Burgery z tofu, bakłażanem i marchewką

     

Delikatne wegetariańskie kotleciki. Smak tofu w warzywach lekko zaniknie i dlatego będą smakować też nie wegetarianom. Kotleciki przygotowane z mąką z ciecierzycy dobre są też przy diecie bezglutenowej.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

stredná

 

 

 
 
Bakłażan250gramów
Cebula100gramów
Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Marchew250gramów
Masło20gramów
Mąka z ciecierzycy2łyżki
Ser biały tofu360gramów
Sól1łyżeczka
Sól

1. 

bakłażan 250 g  marchew 250 g  cebula 100 g

Cebulę obieramy i kroimy na drobno. Obieramy marchewkę i bakłażana. Trzemy na grubo.

2. 

masło 20 g  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  sól 1 łyżeczka

Na patelni roztapiamy masło, smażymy na nim cebulę, dodajemy warzywa, sól i pieprz i 5-8 minut dusimy.

3. 

ser biały tofu 360 g

Na grubo trzemy tofu.

4. 

mąka z ciecierzycy 2 łyżki  sól

Tofu razem z warzywami wkładamy do miski i dodajemy mąkę. Mieszamy i na 10 minut odstawiamy. Według smaku możemy dosolić.

5. 

Z masy tworzymy kuleczki, które delikatnie spłaszczamy.

6. 

Kotleciki poddajemy obróbce termicznej. Możemy je usmażyć na górnej patelni w ActiFry garnku (patelnię lekko smarujemy olejem i z każdej strony smażymy ...

7. 

... 3-4 minuty). Albo je układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku. Jest też możliwość upiec ich na grillu. Podczas smażenia są kruche, dlatego podczas obracania uważamy. Gdy się studzą, tężeją.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się