Burgery z tofu, bakłażanem i marchewką

Delikatne wegetariańskie kotleciki. Smak tofu w warzywach lekko zaniknie i dlatego będą smakować też nie wegetarianom. Kotleciki przygotowane z mąką z ciecierzycy dobre są też przy diecie bezglutenowej.
przepis,fotoprzepis,bakłażan,marchew,ser biały tofu,mąka z ciecierzycy,Dania wegetariańskie,Przepisy na letnie grillowanie,Bezglutenowe
Dania wegetariańskie
Kategorie
Dania wegetariańskie › Przepisy na letnie grillowanie › Bezglutenowe › Sezon - Marchewka › Sezon - Bakłażan ›Składniki
Składniki
bakłażan | 250 98 | gramów kcal | |
cebula | 100 44 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | ½ 9 | łyżeczki kcal | |
marchew | 250 113 | gramów kcal | |
masło | 20 147 | gramów kcal | |
mąka z ciecierzycy | 2 117 | łyżki kcal | |
ser biały tofu | 360 303 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | łyżeczka kcal | |
sól | 0 ?? | kcal |
Przepis
1.
bakłażan 250 gramów • marchew 250 gramów • cebula 100 gramów
Cebulę obieramy i kroimy na drobno. Obieramy marchewkę i bakłażana. Trzemy na grubo.

2.
masło 20 gramów • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • sól 1 łyżeczka
Na patelni roztapiamy masło, smażymy na nim cebulę, dodajemy warzywa, sól i pieprz i 5-8 minut dusimy.


4.
mąka z ciecierzycy 2 łyżki • sól
Tofu razem z warzywami wkładamy do miski i dodajemy mąkę. Mieszamy i na 10 minut odstawiamy. Według smaku możemy dosolić.

5.
Z masy tworzymy kuleczki, które delikatnie spłaszczamy.

6.
Kotleciki poddajemy obróbce termicznej. Możemy je usmażyć na górnej patelni w ActiFry garnku (patelnię lekko smarujemy olejem i z każdej strony smażymy ...

7.
... 3-4 minuty). Albo je układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku. Jest też możliwość upiec ich na grillu. Podczas smażenia są kruche, dlatego podczas obracania uważamy. Gdy się studzą, tężeją.

Smacznego!