swiatwemnie.pl

Nadziewany bakłażan w cieście

    

Smaczny warzywno-serowy obiad.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

wysoka

 

 

1. 

bakłażan 2 sztuki

Bakłażany myjemy, usuwamy zielone części i kroimy na plasterki.

2. 

sól

Pokrojone bakłażany solimy z obu stron i odstawiamy na bok na 15-20 minut.

3. 

twaróg mielony 125 gramów  ser topiony 140 gramów  szczypiorek 20 gramów  kminek ¼ łyżeczki  sól ¼ łyżeczki

Z twarogu, sera, świeżo pokrojonego szczypiorku, kminku oraz soli wyrabiamy nadzienie.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów  mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów  jajka kurze 1 sztuka  sól ¼ łyżeczki

Z mąki, mleka, jajka oraz szczypty soli ubijamy gładkie ciasto. Jeżeli ciasto jest rzadkie, możemy dodać jeszcze łyżkę mąki.

5. 

Odstawione bakłażany myjemy ze soli pod bieżącą wodą i delikatnie osuszamy papierowym ręczniczkiem kuchennym. Rozkładamy je na stolnicę a następnie każdy smarujemy przygotowanym nadzieniem.

6. 

ser Camembert 125 gramów

Ser kroimy na plasterki po czym kładziemy zawsze jeden plasterek na połowę bakłażanu. Potem plasterek bakłażanu przekładamy i łączymy wykałaczką.

7. 

mąka chlebowa pszenna T750

Nadziewane bakłażany posypujemy z obu stron mąką.

8. 

olej do frytek

Na patelni podgrzewamy olej, bakłażany moczymy w cieście i przez 5 minut smażymy je z jednej strony w oleju, na niewielkim ogniu.

9. 

Bakłażany obracamy i przez 5 minut smażymy z drugiej strony.

10. 

Usmażone wyciągamy z oleju i układamy na papierowy ręczniczek kuchenny żeby usunąć nadwyżkę oleju.

11. 

Nadziewane bakłażany podajemy z ziemniaczanym dodatkiem (frytkami, gotowanymi ziemniakami) oraz sosem tatarskim.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się