Nadziewany bakłażan w cieście
![Nadziewany bakłażan w cieście](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000877/img_pl_4x3/nadziewany-baklazan-w-ciescie_00180.jpg)
Smaczny warzywno-serowy obiad.
przepis,fotoprzepis,bakłażan,twaróg mielony,ser topiony,ser Camembert,Dania wegetariańskie,Sezonowe przepisy
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
bakłażan | 2 | sztuki | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
kminek | ¼ | łyżeczki | |
mleko półtłuste 1,5% | 250 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
olej do frytek | - | ||
ser Camembert | 125 | gramów | |
ser topiony | 140 | gramów | |
szczypiorek | 20 | gramów | |
sól | - | ||
sól | ½ | łyżeczki | |
twaróg mielony | 125 | gramów |
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000877/small/IMG_2098w.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000877/small/IMG_2099w.jpg)
3.
twaróg mielony 125 gramów • ser topiony 140 gramów • szczypiorek 20 gramów • kminek ¼ łyżeczki • sól ¼ łyżeczki
Z twarogu, sera, świeżo pokrojonego szczypiorku, kminku oraz soli wyrabiamy nadzienie.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000877/small/IMG_2101w.jpg)
4.
mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów • mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • jajka kurze 1 sztuka • sól ¼ łyżeczki
Z mąki, mleka, jajka oraz szczypty soli ubijamy gładkie ciasto. Jeżeli ciasto jest rzadkie, możemy dodać jeszcze łyżkę mąki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000877/small/IMG_2102w.jpg)
5.
Odstawione bakłażany myjemy ze soli pod bieżącą wodą i delikatnie osuszamy papierowym ręczniczkiem kuchennym. Rozkładamy je na stolnicę a następnie każdy smarujemy przygotowanym nadzieniem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000877/small/IMG_2120w.jpg)
6.
ser Camembert 125 gramów
Ser kroimy na plasterki po czym kładziemy zawsze jeden plasterek na połowę bakłażanu. Potem plasterek bakłażanu przekładamy i łączymy wykałaczką.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000877/small/IMG_2122w.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000877/small/IMG_2123w.jpg)
8.
Na patelni podgrzewamy olej, bakłażany moczymy w cieście i przez 5 minut smażymy je z jednej strony w oleju, na niewielkim ogniu.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000877/small/IMG_2131w.jpg)
9.
Bakłażany obracamy i przez 5 minut smażymy z drugiej strony.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000877/small/IMG_2126w.jpg)
10.
Usmażone wyciągamy z oleju i układamy na papierowy ręczniczek kuchenny żeby usunąć nadwyżkę oleju.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000877/small/IMG_2130w.jpg)
11.
Nadziewane bakłażany podajemy z ziemniaczanym dodatkiem (frytkami, gotowanymi ziemniakami) oraz sosem tatarskim.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000877/small/IMG_2132w.jpg)
Smacznego!