swiatwemnie.pl

Musaka warzywna

    

Musaka bez mięsa jest tak samo smaczna jak musaka klasyczna. Zamiast mięsa użyjemy marchwi i patisona.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

wysoka

 

Kategorie:   

 

bakłażan800gramów
cebula200gramów
cynamon mielony½łyżeczki
czarny pieprz mielony¼łyżeczki
czosnek4ząbki
marchew400gramów
masło50gramów
mleko półtłuste 1,5%4decylitry
mąka chlebowa pszenna T7502łyżki
olej słonecznikowy2łyżki
olej słonecznikowy¼decylitra
olej słonecznikowy-
oregano1łyżeczka
patison400gramów
pieprz biały mielony¼łyżeczki
przecier pomidorowy250mililitrów
sól½łyżeczki
woda1decylitr
ziemniaki400gramów

1. 

olej słonecznikowy 2 łyżki  cebula 200 gramów

Cebulę kroimy na drobno i smażymy w większym garnku na oleju.

2. 

marchew 400 gramów

Do garnka dodajemy na grubo startą marchewkę.

3. 

patison 400 gramów

Dodajemy na grubo starty patison (albo inną dynię).

4. 

woda 1 decylitr  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  pieprz biały mielony ¼ łyżeczki  sól ½ łyżeczki  cynamon mielony ½ łyżeczki  oregano 1 łyżeczka

Dolewamy trochę wody, przyprawiamy i gotujemy pod przykrywką około 20 minut.

5. 

przecier pomidorowy 250 mililitrów  czosnek 4 ząbki

Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy kolejnych 20 minut, dopóki nam nie wyparuje zbyteczna woda. Doprawiamy przeciśniętym czosnkiem.

6. 

bakłażan 800 gramów  olej słonecznikowy

Bakłażan kroimy na plastry i smażymy z obydwóch stron na odrobinie oleju.

7. 

ziemniaki 400 gramów

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie 10-15 minut. Odstawiamy do wystudzenia i kroimy na kółeczka.

8. 

olej słonecznikowy ¼ decylitra

Do natłuszczonej brytfanny, albo naczynia żaroodpornego, układamy poszczególne warstwy. Zaczynamy od ziemniaków.

9. 

Dodajemy warstwę bakłażanu.

10. 

Warstwę warzywnej mieszanki, wyrównujemy.

11. 

masło 50 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżki

W małym garnuszku rozpuszczamy masło i mieszamy w nim mąkę.

12. 

mleko półtłuste 1,5% 4 decylitry

Stopniowo w małych dawkach dodajemy mleko i mieszamy aż zgęstnieje, tak otrzymamy beszamelowy sos.

13. 

Beszamel rozsmarowujemy równomiernie na wierzch musaki.

14. 

Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku na 220°C około 40 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się