Musaka warzywna

Musaka bez mięsa jest tak samo smaczna jak musaka klasyczna. Zamiast mięsa użyjemy marchwi i patisona.
przepis,fotoprzepis,marchew,patison,bakłażan,ziemniaki,przecier pomidorowy,Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie
Kategorie
Dania wegetariańskie › Sezon - Bakłażan › Sezon - Marchewka › Sezon - Ziemniaki › Sezon - Patison ›Składniki
Składniki
bakłażan | 800 312 | gramów kcal | |
cebula | 200 88 | gramów kcal | |
cynamon mielony | ½ 7 | łyżeczki kcal | |
czarny pieprz mielony | ¼ 5 | łyżeczki kcal | |
czosnek | 4 22 | ząbki kcal | |
marchew | 400 180 | gramów kcal | |
masło | 50 367 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 4 192 | decylitry kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 2 105 | łyżki kcal | |
olej słonecznikowy | 2 270 | łyżki kcal | |
olej słonecznikowy | ¼ 225 | decylitra kcal | |
olej słonecznikowy | 0 ?? | kcal | |
oregano | 1 14 | łyżeczka kcal | |
patison | 400 80 | gramów kcal | |
pieprz biały mielony | ¼ 4 | łyżeczki kcal | |
przecier pomidorowy | 250 170 | mililitrów kcal | |
sól | ½ 0 | łyżeczki kcal | |
woda | 1 0 | decylitr kcal | |
ziemniaki | 400 368 | gramów kcal |
Przepis
1.
olej słonecznikowy 2 łyżki • cebula 200 gramów
Cebulę kroimy na drobno i smażymy w większym garnku na oleju.



4.
woda 1 decylitr • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • pieprz biały mielony ¼ łyżeczki • sól ½ łyżeczki • cynamon mielony ½ łyżeczki • oregano 1 łyżeczka
Dolewamy trochę wody, przyprawiamy i gotujemy pod przykrywką około 20 minut.

5.
przecier pomidorowy 250 mililitrów • czosnek 4 ząbki
Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy kolejnych 20 minut, dopóki nam nie wyparuje zbyteczna woda. Doprawiamy przeciśniętym czosnkiem.

6.
bakłażan 800 gramów • olej słonecznikowy
Bakłażan kroimy na plastry i smażymy z obydwóch stron na odrobinie oleju.

7.
ziemniaki 400 gramów
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie 10-15 minut. Odstawiamy do wystudzenia i kroimy na kółeczka.
8.
olej słonecznikowy ¼ decylitra
Do natłuszczonej brytfanny, albo naczynia żaroodpornego, układamy poszczególne warstwy. Zaczynamy od ziemniaków.

9.
Dodajemy warstwę bakłażanu.

10.
Warstwę warzywnej mieszanki, wyrównujemy.

11.
masło 50 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżki
W małym garnuszku rozpuszczamy masło i mieszamy w nim mąkę.

12.
mleko półtłuste 1,5% 4 decylitry
Stopniowo w małych dawkach dodajemy mleko i mieszamy aż zgęstnieje, tak otrzymamy beszamelowy sos.

13.
Beszamel rozsmarowujemy równomiernie na wierzch musaki.

14.
Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku na 220°C około 40 minut.

Smacznego!