PRZEPISY

Musaka warzywna

Musaka warzywna

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star

Musaka bez mięsa jest tak samo smaczna jak musaka klasyczna. Zamiast mięsa użyjemy marchwi i patisona.

przepis,fotoprzepis,marchew,patison,bakłażan,ziemniaki,przecier pomidorowy,Dania wegetariańskie

Dania wegetariańskie

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

wysoka

Składniki

Składniki

bakłażan

800

312

gramów

kcal

cebula

200

88

gramów

kcal

cynamon mielony

½

7

łyżeczki

kcal

czarny pieprz mielony

¼

5

łyżeczki

kcal

czosnek

4

22

ząbki

kcal

marchew

400

180

gramów

kcal

masło

50

367

gramów

kcal

mleko półtłuste 1,5%

4

192

decylitry

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

2

105

łyżki

kcal

olej słonecznikowy

2

270

łyżki

kcal

olej słonecznikowy

¼

225

decylitra

kcal

olej słonecznikowy

0

??

kcal

oregano

1

14

łyżeczka

kcal

patison

400

80

gramów

kcal

pieprz biały mielony

¼

4

łyżeczki

kcal

przecier pomidorowy

250

170

mililitrów

kcal

sól

½

0

łyżeczki

kcal

woda

1

0

decylitr

kcal

ziemniaki

400

368

gramów

kcal

 

Przepis

1. 

olej słonecznikowy 2 łyżki  cebula 200 gramów

Cebulę kroimy na drobno i smażymy w większym garnku na oleju.

Cebulę kroimy na drobno i smażymy w większym...

2. 

marchew 400 gramów

Do garnka dodajemy na grubo startą marchewkę.

Do garnka dodajemy na grubo startą marchewkę....

3. 

patison 400 gramów

Dodajemy na grubo starty patison (albo inną dynię).

Dodajemy na grubo starty patison (albo inną...

4. 

woda 1 decylitr  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  pieprz biały mielony ¼ łyżeczki  sól ½ łyżeczki  cynamon mielony ½ łyżeczki  oregano 1 łyżeczka

Dolewamy trochę wody, przyprawiamy i gotujemy pod przykrywką około 20 minut.

Dolewamy trochę wody, przyprawiamy i gotujemy pod...

5. 

przecier pomidorowy 250 mililitrów  czosnek 4 ząbki

Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy kolejnych 20 minut, dopóki nam nie wyparuje zbyteczna woda. Doprawiamy przeciśniętym czosnkiem.

Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy kolejnych...

6. 

bakłażan 800 gramów  olej słonecznikowy

Bakłażan kroimy na plastry i smażymy z obydwóch stron na odrobinie oleju.

Bakłażan kroimy na plastry i smażymy z...

7. 

ziemniaki 400 gramów

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie 10-15 minut. Odstawiamy do wystudzenia i kroimy na kółeczka.

8. 

olej słonecznikowy ¼ decylitra

Do natłuszczonej brytfanny, albo naczynia żaroodpornego, układamy poszczególne warstwy. Zaczynamy od ziemniaków.

Do natłuszczonej brytfanny, albo naczynia...

9. 

Dodajemy warstwę bakłażanu.

Dodajemy warstwę bakłażanu....

10. 

Warstwę warzywnej mieszanki, wyrównujemy.

Warstwę warzywnej mieszanki, wyrównujemy....

11. 

masło 50 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżki

W małym garnuszku rozpuszczamy masło i mieszamy w nim mąkę.

W małym garnuszku rozpuszczamy masło i mieszamy...

12. 

mleko półtłuste 1,5% 4 decylitry

Stopniowo w małych dawkach dodajemy mleko i mieszamy aż zgęstnieje, tak otrzymamy beszamelowy sos.

Stopniowo w małych dawkach dodajemy mleko i...

13. 

Beszamel rozsmarowujemy równomiernie na wierzch musaki.

Beszamel rozsmarowujemy równomiernie na wierzch...

14. 

Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku na 220°C około 40 minut.

Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku na 220°C...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się