Musaka warzywna
Musaka bez mięsa jest tak samo smaczna jak musaka klasyczna. Zamiast mięsa użyjemy marchwi i patisona.
przepis,fotoprzepis,marchew,patison,bakłażan,ziemniaki,przecier pomidorowy,Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie
Składniki
Składniki
bakłażan | 800 | gramów | |
cebula | 200 | gramów | |
cynamon mielony | ½ | łyżeczki | |
czarny pieprz mielony | ¼ | łyżeczki | |
czosnek | 4 | ząbki | |
marchew | 400 | gramów | |
masło | 50 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 4 | decylitry | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 2 | łyżki | |
olej słonecznikowy | 2 | łyżki | |
olej słonecznikowy | ¼ | decylitra | |
olej słonecznikowy | - | ||
oregano | 1 | łyżeczka | |
patison | 400 | gramów | |
pieprz biały mielony | ¼ | łyżeczki | |
przecier pomidorowy | 250 | mililitrów | |
sól | ½ | łyżeczki | |
woda | 1 | decylitr | |
ziemniaki | 400 | gramów |
Przepis
1.
olej słonecznikowy 2 łyżki • cebula 200 gramów
Cebulę kroimy na drobno i smażymy w większym garnku na oleju.
4.
woda 1 decylitr • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki • pieprz biały mielony ¼ łyżeczki • sól ½ łyżeczki • cynamon mielony ½ łyżeczki • oregano 1 łyżeczka
Dolewamy trochę wody, przyprawiamy i gotujemy pod przykrywką około 20 minut.
5.
przecier pomidorowy 250 mililitrów • czosnek 4 ząbki
Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy kolejnych 20 minut, dopóki nam nie wyparuje zbyteczna woda. Doprawiamy przeciśniętym czosnkiem.
6.
bakłażan 800 gramów • olej słonecznikowy
Bakłażan kroimy na plastry i smażymy z obydwóch stron na odrobinie oleju.
7.
ziemniaki 400 gramów
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie 10-15 minut. Odstawiamy do wystudzenia i kroimy na kółeczka.
8.
olej słonecznikowy ¼ decylitra
Do natłuszczonej brytfanny, albo naczynia żaroodpornego, układamy poszczególne warstwy. Zaczynamy od ziemniaków.
9.
Dodajemy warstwę bakłażanu.
10.
Warstwę warzywnej mieszanki, wyrównujemy.
11.
masło 50 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżki
W małym garnuszku rozpuszczamy masło i mieszamy w nim mąkę.
12.
mleko półtłuste 1,5% 4 decylitry
Stopniowo w małych dawkach dodajemy mleko i mieszamy aż zgęstnieje, tak otrzymamy beszamelowy sos.
13.
Beszamel rozsmarowujemy równomiernie na wierzch musaki.
14.
Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku na 220°C około 40 minut.
Smacznego!