swiatwemnie.pl

Musaka warzywna

Musaka bez mięsa jest tak samo smaczna jak musaka klasyczna. Zamiast mięsa użyjemy marchwi i patisona.

 

Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: 2 h.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Bakłażan800gramów
Cebula200gramów
Cynamon mielony½łyżeczki
Czarny pieprz mielony¼łyżeczki
Czosnek4ząbki
Marchew400gramów
Masło50gramów
Mleko półtłuste 1,5%4decylitry
Mąka chlebowa pszenna t7502łyżki
Olej słonecznikowy2łyżki
Olej słonecznikowy¼decylitra
Olej słonecznikowy
Oregano1łyżeczka
Patison400gramów
Pieprz biały mielony¼łyżeczki
Przecier pomidorowy250mililitrów
Sól½łyżeczki
Woda1decylitr
Ziemniaki400gramów

1. 

olej słonecznikowy 2 łyżki  cebula 200 g

Cebulę kroimy na drobno i smażymy w większym garnku na oleju.

2. 

marchew 400 g

Do garnka dodajemy na grubo startą marchewkę.

3. 

patison 400 g

Dodajemy na grubo starty patison (albo inną dynię).

4. 

woda 1 dl  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  pieprz biały mielony ¼ łyżeczki  sól ½ łyżeczki  cynamon mielony ½ łyżeczki  oregano 1 łyżeczka

Dolewamy trochę wody, przyprawiamy i gotujemy pod przykrywką około 20 minut.

5. 

przecier pomidorowy 250 ml  czosnek 4 ząbki

Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy kolejnych 20 minut, dopóki nam nie wyparuje zbyteczna woda. Doprawiamy przeciśniętym czosnkiem.

6. 

bakłażan 800 g  olej słonecznikowy

Bakłażan kroimy na plastry i smażymy z obydwóch stron na odrobinie oleju.

7. 

ziemniaki 400 g

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie 10-15 minut. Odstawiamy do wystudzenia i kroimy na kółeczka.

8. 

olej słonecznikowy ¼ dl

Do natłuszczonej brytfanny, albo naczynia żaroodpornego, układamy poszczególne warstwy. Zaczynamy od ziemniaków.

9. 

Dodajemy warstwę bakłażanu.

10. 

Warstwę warzywnej mieszanki, wyrównujemy.

11. 

masło 50 g  mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżki

W małym garnuszku rozpuszczamy masło i mieszamy w nim mąkę.

12. 

mleko półtłuste 1,5% 4 dl

Stopniowo w małych dawkach dodajemy mleko i mieszamy aż zgęstnieje, tak otrzymamy beszamelowy sos.

13. 

Beszamel rozsmarowujemy równomiernie na wierzch musaki.

14. 

Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku na 220°C około 40 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się