PRZEPISY

Marchewkowy tort

Marchewkowy tort

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Zapoznajcie się ze sprawdzonym sposobem na przygotowanie wspaniałego korpusu na tort, który dzięki soczystemu składnikowi - marchewce, można serwować samodzielnie z cukrową polewą, bitą śmietaną lub lodami.

przepis,fotoprzepis,orzechy włoskie,marchew,Torty

Torty

Pichcił

Ilość porcji

16

Masa porcji

114 g

Energia porcji

378 kcal

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

cukier kryształ

225

905

gramów

kcal

cukier puder

100

388

gramów

kcal

cukier waniliowy

25

91

gramów

kcal

cynamon mielony

2

25

łyżeczki

kcal

jajka kurze

4

352

sztuki

kcal

marchew

500

225

gramów

kcal

masło

20

147

gramów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

1

53

łyżka

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

300

1041

gramów

kcal

olej rzepakowy

200

1798

gramów

kcal

orzechy włoskie

150

1011

gramów

kcal

soda oczyszczona

2

0

łyżeczki

kcal

sok z cytryny

3

10

łyżki

kcal

sól

1

0

szczypta

kcal

 

Przepis

1. 

marchew 500 gramów

Obieramy marchewkę, myjemy i na grubo trzemy.

Obieramy marchewkę, myjemy i na grubo trzemy....

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów  cukier kryształ 225 gramów  cukier waniliowy 25 gramów  soda oczyszczona 2 łyżeczki  cynamon mielony 2 łyżeczki  sól 1 szczypta

Wymienione składniki wkładamy do głębokiej miski.

Wymienione składniki wkładamy do głębokiej...

3. 

Suche składniki razem dobrze mieszamy.

Suche składniki razem dobrze mieszamy....

4. 

jajka kurze 4 sztuki  olej rzepakowy 200 gramów

Jajka ubijamy trzepaczką. Stopniowo dodajemy olej.

Jajka ubijamy trzepaczką. Stopniowo dodajemy...

5. 

Do ciekłej masy stopniowo dodajemy suche składniki.

Do ciekłej masy stopniowo dodajemy suche...

6. 

Dodajemy przygotowaną startą marchewkę.

Dodajemy przygotowaną startą marchewkę....

7. 

orzechy włoskie 150 gramów

Na desce dużym nożem siekamy na grubo orzechy i też dodajemy do ciasta.

Na desce dużym nożem siekamy na grubo orzechy i...

8. 

masło 20 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka

Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy mąką.

Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy...

9. 

Ciasto wylewamy do formy i równomiernie rozsmarowujemy.

Ciasto wylewamy do formy i równomiernie...

10. 

Pieczemy 60 minut-y w temperaturze 180 °C.

Pieczemy 60 minut-y w temperaturze 180 °C....

11. Cytrynowa polewa

cukier puder 100 gramów  sok z cytryny 3 łyżki

Cukier ubijamy z sokiem z połowy cytryny.

Cukier ubijamy z sokiem z połowy cytryny....

12. 

Polewę rozsmarowujemy po wierzchu ostudzonego tortu.

Polewę rozsmarowujemy po wierzchu ostudzonego...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się