swiatwemnie.pl

Marchewkowy tort

    

Zapoznajcie się ze sprawdzonym sposobem na przygotowanie wspaniałego korpusu na tort, który dzięki soczystemu składnikowi - marchewce, można serwować samodzielnie z cukrową polewą, bitą śmietaną lub lodami.

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

1 h. 20 min.

Trudność

średnia

 

 

cukier kryształ225gramów
cukier puder100gramów
cukier waniliowy25gramów
cynamon mielony2łyżeczki
jajka kurze4sztuki
marchew500gramów
masło20gramów
mąka chlebowa pszenna T7501łyżka
mąka chlebowa pszenna T750300gramów
olej rzepakowy200gramów
orzechy włoskie150gramów
soda oczyszczona2łyżeczki
sok z cytryny3łyżki
sól1szczypta

1. 

marchew 500 gramów

Obieramy marchewkę, myjemy i na grubo trzemy.

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów  cukier kryształ 225 gramów  cukier waniliowy 25 gramów  soda oczyszczona 2 łyżeczki  cynamon mielony 2 łyżeczki  sól 1 szczypta

Wymienione składniki wkładamy do głębokiej miski.

3. 

Suche składniki razem dobrze mieszamy.

4. 

jajka kurze 4 sztuki  olej rzepakowy 200 gramów

Jajka ubijamy trzepaczką. Stopniowo dodajemy olej.

5. 

Do ciekłej masy stopniowo dodajemy suche składniki.

6. 

Dodajemy przygotowaną startą marchewkę.

7. 

orzechy włoskie 150 gramów

Na desce dużym nożem siekamy na grubo orzechy i też dodajemy do ciasta.

8. 

masło 20 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka

Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy mąką.

9. 

Ciasto wylewamy do formy i równomiernie rozsmarowujemy.

10. 

Pieczemy 60 minut-y w temperaturze 180 °C.

11. Cytrynowa polewa

cukier puder 100 gramów  sok z cytryny 3 łyżki

Cukier ubijamy z sokiem z połowy cytryny.

Cytrynowa polewa

12. 

Polewę rozsmarowujemy po wierzchu ostudzonego tortu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się