Marchewkowy tort
![Marchewkowy tort](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001935/img_pl_4x3/marchewkowy-tort_00180.jpg)
Zapoznajcie się ze sprawdzonym sposobem na przygotowanie wspaniałego korpusu na tort, który dzięki soczystemu składnikowi - marchewce, można serwować samodzielnie z cukrową polewą, bitą śmietaną lub lodami.
przepis,fotoprzepis,orzechy włoskie,marchew,Torty,Sezonowe przepisy
Torty
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 225 | gramów | |
cukier puder | 100 | gramów | |
cukier waniliowy | 25 | gramów | |
cynamon mielony | 2 | łyżeczki | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
marchew | 500 | gramów | |
masło | 20 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1 | łyżka | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 300 | gramów | |
olej rzepakowy | 200 | gramów | |
orzechy włoskie | 150 | gramów | |
soda oczyszczona | 2 | łyżeczki | |
sok z cytryny | 3 | łyżki | |
sól | 1 | szczypta |
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001935/small/IMG_8711.jpg)
2.
mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów • cukier kryształ 225 gramów • cukier waniliowy 25 gramów • soda oczyszczona 2 łyżeczki • cynamon mielony 2 łyżeczki • sól 1 szczypta
Wymienione składniki wkładamy do głębokiej miski.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001935/small/IMG_8712.jpg)
3.
Suche składniki razem dobrze mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001935/small/IMG_8713.jpg)
4.
jajka kurze 4 sztuki • olej rzepakowy 200 gramów
Jajka ubijamy trzepaczką. Stopniowo dodajemy olej.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001935/small/IMG_8714.jpg)
5.
Do ciekłej masy stopniowo dodajemy suche składniki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001935/small/IMG_8715.jpg)
6.
Dodajemy przygotowaną startą marchewkę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001935/small/IMG_8716.jpg)
7.
orzechy włoskie 150 gramów
Na desce dużym nożem siekamy na grubo orzechy i też dodajemy do ciasta.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001935/small/IMG_8717.jpg)
8.
masło 20 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka
Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy mąką.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001935/small/IMG_8718.jpg)
9.
Ciasto wylewamy do formy i równomiernie rozsmarowujemy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001935/small/IMG_8719.jpg)
10.
Pieczemy 60 minut-y w temperaturze 180 °C.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001935/small/IMG_8720.jpg)
11. Cytrynowa polewa
cukier puder 100 gramów • sok z cytryny 3 łyżki
Cukier ubijamy z sokiem z połowy cytryny.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001935/small/IMG_8721.jpg)
12.
Polewę rozsmarowujemy po wierzchu ostudzonego tortu.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001935/small/IMG_8726.jpg)
Smacznego!