Marchewkowy tort

Zapoznajcie się ze sprawdzonym sposobem na przygotowanie wspaniałego korpusu na tort, który dzięki soczystemu składnikowi - marchewce, można serwować samodzielnie z cukrową polewą, bitą śmietaną lub lodami.
przepis,fotoprzepis,orzechy włoskie,marchew,Torty
Torty
Pichcił
Ilość porcji
16
Masa porcji
114 g
Energia porcji
378 kcal
Czas przygotowania
1 h. 20 min.
Trudność
średnia
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 225 905 | gramów kcal | |
cukier puder | 100 388 | gramów kcal | |
cukier waniliowy | 25 91 | gramów kcal | |
cynamon mielony | 2 25 | łyżeczki kcal | |
jajka kurze | 4 352 | sztuki kcal | |
marchew | 500 225 | gramów kcal | |
masło | 20 147 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 1 53 | łyżka kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 300 1041 | gramów kcal | |
olej rzepakowy | 200 1798 | gramów kcal | |
orzechy włoskie | 150 1011 | gramów kcal | |
soda oczyszczona | 2 0 | łyżeczki kcal | |
sok z cytryny | 3 10 | łyżki kcal | |
sól | 1 0 | szczypta kcal |
Przepis

2.
mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów • cukier kryształ 225 gramów • cukier waniliowy 25 gramów • soda oczyszczona 2 łyżeczki • cynamon mielony 2 łyżeczki • sól 1 szczypta
Wymienione składniki wkładamy do głębokiej miski.

3.
Suche składniki razem dobrze mieszamy.

4.
jajka kurze 4 sztuki • olej rzepakowy 200 gramów
Jajka ubijamy trzepaczką. Stopniowo dodajemy olej.

5.
Do ciekłej masy stopniowo dodajemy suche składniki.

6.
Dodajemy przygotowaną startą marchewkę.

7.
orzechy włoskie 150 gramów
Na desce dużym nożem siekamy na grubo orzechy i też dodajemy do ciasta.

8.
masło 20 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka
Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy mąką.

9.
Ciasto wylewamy do formy i równomiernie rozsmarowujemy.

10.
Pieczemy 60 minut-y w temperaturze 180 °C.

11. Cytrynowa polewa
cukier puder 100 gramów • sok z cytryny 3 łyżki
Cukier ubijamy z sokiem z połowy cytryny.

12.
Polewę rozsmarowujemy po wierzchu ostudzonego tortu.

Smacznego!