PRZEPISY

Jabłkowe ciasto z budyniem i posypką

Jabłkowe ciasto z budyniem i posypką

Wspaniałe jabłkowe nadzienie z budyniem na kruchym maślanym cieście = wspaniałe jabłkowe ciasto.

przepis,fotoprzepis,jabłka,budyń czekoladowy - proszek,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

budyń czekoladowy - proszek90gramów
cukier kryształ7łyżek
cukier kryształ110gramów
cukier waniliowy8gramów
cynamon mielony1łyżeczka
jabłka2kilogramów
masło290gramów
mleko półtłuste 1,5%1litr
mąka chlebowa pszenna T750300gramów
mąka luksusowa pszenna T55060gramów
proszek do pieczenia2łyżeczki
żółtko jajka2sztuki

 

Przepis

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów  masło 250 gramów  żółtko jajka 2 sztuki  cukier kryształ 3 łyżki  proszek do pieczenia 2 łyżeczki  cukier waniliowy 8 gramów

Z mąki, masła, żółtek, cukru, proszku do pieczenia i cukru waniliowego wyrabiamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 15 minut.

2. 

Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blachy i za pomocą wałka przenosimy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

3. 

jabłka 2 kilogramów

Jabłka obieramy i na grubo trzemy.

4. 

cukier kryształ 4 łyżki  cynamon mielony 1 łyżeczka

Starte jabłka wkładamy do garnka, dodajemy cukier i cynamon. Dusimy aż do odparowania wody z jabłek. Odstawiamy do ostudzenia.

5. 

mleko półtłuste 1,5% 1 litr  cukier kryształ 80 gramów  budyń czekoladowy - proszek 90 gramów

Z mleka, cukru i budyniu w proszku gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do ostudzenia.

6. 

Na cieście rozkładamy duszone jabłka, przykrywamy warstwą budyniu.

7. 

mąka luksusowa pszenna T550 60 gramów  masło 40 gramów  cukier kryształ 30 gramów

ącząc mąkę z masłem i cukrem przygotowujemy sobie posypkę. Ciasto nią równomiernie posypujemy.

8. 

Pieczemy 50 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się