swiatwemnie.pl

Jabłkowe ciasto z budyniem i posypką

Jabłkowe ciasto z budyniem i posypką

    

Wspaniałe jabłkowe nadzienie z budyniem na kruchym maślanym cieście = wspaniałe jabłkowe ciasto.

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów  masło 250 gramów  żółtko jajka 2 sztuki  cukier kryształ 3 łyżki  proszek do pieczenia 2 łyżeczki  cukier waniliowy 8 gramów

Z mąki, masła, żółtek, cukru, proszku do pieczenia i cukru waniliowego wyrabiamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 15 minut.

2. 

Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blachy i za pomocą wałka przenosimy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

3. 

jabłka 2 kilogramów

Jabłka obieramy i na grubo trzemy.

4. 

cukier kryształ 4 łyżki  cynamon mielony 1 łyżeczka

Starte jabłka wkładamy do garnka, dodajemy cukier i cynamon. Dusimy aż do odparowania wody z jabłek. Odstawiamy do ostudzenia.

5. 

mleko półtłuste 1,5% 1 litr  cukier kryształ 80 gramów  budyń czekoladowy - proszek 90 gramów

Z mleka, cukru i budyniu w proszku gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do ostudzenia.

6. 

Na cieście rozkładamy duszone jabłka, przykrywamy warstwą budyniu.

7. 

mąka luksusowa pszenna T550 60 gramów  masło 40 gramów  cukier kryształ 30 gramów

ącząc mąkę z masłem i cukrem przygotowujemy sobie posypkę. Ciasto nią równomiernie posypujemy.

8. 

Pieczemy 50 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!

 

© 2011 - 2022 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się