Faszerowana wieprzowa rolada
Kolorowa mięsna rolada nadająca się na uroczyste okazje.
przepis,fotoprzepis,wieprzowe mięso mielone,Wieprzowina,Bezglutenowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | ¾ | łyżeczki | |
czosnek | 1 | ząbek | |
groszek | 50 | gramów | |
jajka kurze | 5 | sztuk | |
mleko półtłuste 1,5% | 70 | mililitrów | |
olej rzepakowy | - | ||
papryka konserwowa odmiany kapia | 50 | gramów | |
przyprawa warzywna | ½ | łyżeczki | |
ser Gouda | 100 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
wieprzowe mięso mielone | 500 | gramów | |
woda | - |
Przepis
1.
wieprzowe mięso mielone 500 gramów • jajka kurze 1 sztuka • sól 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ¾ łyżeczki • czosnek 1 ząbek • mleko półtłuste 1,5% 70 mililitrów
Mielone mięso mieszamy z jajkiem, mlekiem, solą, pieprzem i przeciśniętym ząbkiem czosnku (rolada nie ma mieć mocny czosnkowy smak). Odstawiamy do lodówki (najlepiej na noc).

2.
jajka kurze 4 sztuki • przyprawa warzywna ½ łyżeczki
Po odleżeniu mięsa przygotowujemy sobie na oleju rzadszą jajecznicę doprawioną odrobinę przyprawą warzywną (wegetą).

3.
ser Gouda 100 gramów
Na folię aluminiową nasmarowaną olejem rozkładamy mięsną mieszankę i formujemy na kształt prostokąta. Na tak przygotowane mięso trzemy ser.

4.
Na niego równomiernie warstwujemy jajecznicę ...


6.
papryka konserwowa odmiany kapia 50 gramów
... na koniec dodajemy na paseczki pokrojoną konserwową paprykę.

7.
Za pomocą folii roladę ostrożnie zawijamy.

8.
Folię zamykamy a końce zawijamy. Kładziemy na blasze, podlewamy wodą i pieczemy 40 minut na 200°C. W razie potrzeby dolewamy wody.

9.
Po 40 minutach roladę ostrożnie rozpakowujemy, usuwamy folię, smarujemy olejem i dopiekamy na chrupiąco kolejnych 20 minut.

Smacznego!