swiatwemnie.pl

Faszerowana wieprzowa rolada

Kolorowa mięsna rolada nadająca się na uroczyste okazje.

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 1 h. 40 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

mięso mielone wieprzowe 500 g  jajka kurze 1 sztuka  sól 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ¾ łyżeczki  czosnek 1 szczypta  mleko półtłuste 1,5% 70 ml

Mielone mięso mieszamy z jajkiem, mlekiem, solą, pieprzem i przeciśniętym ząbkiem czosnku (rolada nie ma mieć mocny czosnkowy smak). Odstawiamy do lodówki (najlepiej na noc).

2. 

jajka kurze 4 sztuki  przyprawa warzywna ½ łyżeczki

Po odleżeniu mięsa przygotowujemy sobie na oleju rzadszą jajecznicę doprawioną odrobinę przyprawą warzywną (wegetą).

3. 

ser Gouda 100 g

Na folię aluminiową nasmarowaną olejem rozkładamy mięsną mieszankę i formujemy na kształt prostokąta. Na tak przygotowane mięso trzemy ser.

4. 

Na niego równomiernie warstwujemy jajecznicę ...

5. 

groszek 50 g

... przepłukany mrożony groszek ...

6. 

papryka konserwowa odmiany kapia 50 g

... na koniec dodajemy na paseczki pokrojoną konserwową paprykę.

7. 

Za pomocą folii roladę ostrożnie zawijamy.

8. 

woda

Folię zamykamy a końce zawijamy. Kładziemy na blasze, podlewamy wodą i pieczemy 40 minut na 200°C. W razie potrzeby dolewamy wody.

9. 

olej rzepakowy

Po 40 minutach roladę ostrożnie rozpakowujemy, usuwamy folię, smarujemy olejem i dopiekamy na chrupiąco kolejnych 20 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się