swiatwemnie.pl

Faszerowana wieprzowa rolada

    

Kolorowa mięsna rolada nadająca się na uroczyste okazje.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

1 h. 40 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:    

 

1. 

wieprzowe mięso mielone 500 gramów  jajka kurze 1 sztuka  sól 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ¾ łyżeczki  czosnek 1 szczypta  mleko półtłuste 1,5% 70 mililitrów

Mielone mięso mieszamy z jajkiem, mlekiem, solą, pieprzem i przeciśniętym ząbkiem czosnku (rolada nie ma mieć mocny czosnkowy smak). Odstawiamy do lodówki (najlepiej na noc).

2. 

jajka kurze 4 sztuki  przyprawa warzywna ½ łyżeczki

Po odleżeniu mięsa przygotowujemy sobie na oleju rzadszą jajecznicę doprawioną odrobinę przyprawą warzywną (wegetą).

3. 

ser Gouda 100 gramów

Na folię aluminiową nasmarowaną olejem rozkładamy mięsną mieszankę i formujemy na kształt prostokąta. Na tak przygotowane mięso trzemy ser.

4. 

Na niego równomiernie warstwujemy jajecznicę ...

5. 

groszek 50 gramów

... przepłukany mrożony groszek ...

6. 

papryka konserwowa odmiany kapia 50 gramów

... na koniec dodajemy na paseczki pokrojoną konserwową paprykę.

7. 

Za pomocą folii roladę ostrożnie zawijamy.

8. 

woda

Folię zamykamy a końce zawijamy. Kładziemy na blasze, podlewamy wodą i pieczemy 40 minut na 200°C. W razie potrzeby dolewamy wody.

9. 

olej rzepakowy

Po 40 minutach roladę ostrożnie rozpakowujemy, usuwamy folię, smarujemy olejem i dopiekamy na chrupiąco kolejnych 20 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się