Faszerowana wieprzowa rolada
![Faszerowana wieprzowa rolada](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001418/img_pl_4x3/faszerowana-wieprzowa-rolada_00180.jpg)
Kolorowa mięsna rolada nadająca się na uroczyste okazje.
przepis,fotoprzepis,wieprzowe mięso mielone,Wieprzowina,Bezglutenowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | ¾ | łyżeczki | |
czosnek | 1 | ząbek | |
groszek | 50 | gramów | |
jajka kurze | 5 | sztuk | |
mleko półtłuste 1,5% | 70 | mililitrów | |
olej rzepakowy | - | ||
papryka konserwowa odmiany kapia | 50 | gramów | |
przyprawa warzywna | ½ | łyżeczki | |
ser Gouda | 100 | gramów | |
sól | 1 | łyżeczka | |
wieprzowe mięso mielone | 500 | gramów | |
woda | - |
Przepis
1.
wieprzowe mięso mielone 500 gramów • jajka kurze 1 sztuka • sól 1 łyżeczka • czarny pieprz mielony ¾ łyżeczki • czosnek 1 ząbek • mleko półtłuste 1,5% 70 mililitrów
Mielone mięso mieszamy z jajkiem, mlekiem, solą, pieprzem i przeciśniętym ząbkiem czosnku (rolada nie ma mieć mocny czosnkowy smak). Odstawiamy do lodówki (najlepiej na noc).
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001418/small/DSC_0004.jpg)
2.
jajka kurze 4 sztuki • przyprawa warzywna ½ łyżeczki
Po odleżeniu mięsa przygotowujemy sobie na oleju rzadszą jajecznicę doprawioną odrobinę przyprawą warzywną (wegetą).
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001418/small/DSC_0008.jpg)
3.
ser Gouda 100 gramów
Na folię aluminiową nasmarowaną olejem rozkładamy mięsną mieszankę i formujemy na kształt prostokąta. Na tak przygotowane mięso trzemy ser.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001418/small/DSC_0012.jpg)
4.
Na niego równomiernie warstwujemy jajecznicę ...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001418/small/DSC_0015.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001418/small/DSC_0017.jpg)
6.
papryka konserwowa odmiany kapia 50 gramów
... na koniec dodajemy na paseczki pokrojoną konserwową paprykę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001418/small/DSC_0019.jpg)
7.
Za pomocą folii roladę ostrożnie zawijamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001418/small/DSC_0020.jpg)
8.
Folię zamykamy a końce zawijamy. Kładziemy na blasze, podlewamy wodą i pieczemy 40 minut na 200°C. W razie potrzeby dolewamy wody.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001418/small/DSC_0022.jpg)
9.
Po 40 minutach roladę ostrożnie rozpakowujemy, usuwamy folię, smarujemy olejem i dopiekamy na chrupiąco kolejnych 20 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001418/small/DSC_0033.jpg)
Smacznego!