swiatwemnie.pl

Kółeczka z orzechową pianką

    

Przepis na kruche kółeczka upieczone z dżemem i orzechową pianką. Idealne jako ciasteczka świąteczne.

Pichcił

Ilość porcji

36

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

niska

 

 

1. Przygotowania ciasta

masło 140 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 270 gramów  cukier puder 60 gramów  żółtko jajka 3 sztuki  proszek do pieczenia ¼ łyżeczki

Ze wszystkich składników wyrobimy gładkie ciasto, które na chwilę odłożymy do lodówki.

Przygotowania ciasta

2. 

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na grubość około 5 mm. Wykrawamy kółeczka, które układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

3. 

powidło według własnego wyboru

Na kółeczka do środka nakładamy trochę dżemu.

4. Przygotowanie orzechowej pianki

białko jajka 3 sztuki  sól 1 szczypta  cukier puder 140 gramów  mielone orzechy włoskie 120 gramów  skórka z cytryny

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier puder, zmielone orzechy i startą skórkę z cytryny.

Przygotowanie orzechowej pianki

5. 

Piankę nakładamy do rękawa cukierniczego i około dżemu wyciskamy na kółeczka orzechową piankę. Pieczemy w temperaturze 160 °C około 15 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się