swiatwemnie.pl

Kółeczka z orzechową pianką

     

Przepis na kruche kółeczka upieczone z dżemem i orzechową pianką. Idealne jako ciasteczka świąteczne.

Pichcił

Ilość porcji

36

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

niska

 

 

1. Przygotowania ciasta

masło 140 g  mąka chlebowa pszenna T750 270 g  cukier puder 60 g  żółtko jajka 3 sztuki  proszek do pieczenia ¼ łyżeczki

Ze wszystkich składników wyrobimy gładkie ciasto, które na chwilę odłożymy do lodówki.

Przygotowania ciasta

2. 

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na grubość około 5 mm. Wykrawamy kółeczka, które układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

3. 

powidło według własnego wyboru

Na kółeczka do środka nakładamy trochę dżemu.

4. Przygotowanie orzechowej pianki

białko jajka 3 sztuki  sól 1 szczypta  cukier puder 140 g  mielone orzechy włoskie 120 g  skórka z cytryny

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier puder, zmielone orzechy i startą skórkę z cytryny.

Przygotowanie orzechowej pianki

5. 

Piankę nakładamy do rękawa cukierniczego i około dżemu wyciskamy na kółeczka orzechową piankę. Pieczemy w temperaturze 160 °C około 15 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się