Przepis na kruche kółeczka upieczone z dżemem i orzechową pianką. Idealne jako ciasteczka świąteczne.
przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,cukier puder,mielone orzechy włoskie,Ciasteczka,Boże Narodzenie
Ciasteczka
Pichcił
Ilość porcji
36
Czas przygotowania
45 min.
Trudność
niska
1. Przygotowania ciasta
masło 140 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 270 gramów • cukier puder 60 gramów • żółtko jajka 3 sztuki • proszek do pieczenia ¼ łyżeczki
Ze wszystkich składników wyrobimy gładkie ciasto, które na chwilę odłożymy do lodówki.
2.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na grubość około 5 mm. Wykrawamy kółeczka, które układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Przygotowanie orzechowej pianki
białko jajka 3 sztuki • sól 1 szczypta • cukier puder 140 gramów • mielone orzechy włoskie 120 gramów • skórka z cytryny
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier puder, zmielone orzechy i startą skórkę z cytryny.
5.
Piankę nakładamy do rękawa cukierniczego i około dżemu wyciskamy na kółeczka orzechową piankę. Pieczemy w temperaturze 160 °C około 15 minut.
Smacznego!
białko jajka | 3 | sztuki | |
cukier puder | 200 | gramów | |
masło | 140 | gramów | |
mielone orzechy włoskie | 120 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 270 | gramów | |
powidło według własnego wyboru | - | ||
proszek do pieczenia | ¼ | łyżeczki | |
skórka z cytryny | - | ||
sól | 1 | szczypta | |
żółtko jajka | 3 | sztuki |