Zupa frankfurcka z soczewicą

Duży garnek, gęstej zupy na drugie śniadanie, pełna warzyw, ziemniaków i parówek frankfurterek :) (i dlatego frankfurcka z soczewicą...)
przepis,fotoprzepis,soczewica sterylizowana,parówki frankfurterki,Zupy z roślin strączkowych
Zupy z roślin strączkowych
Kategorie
Zupy z roślin strączkowych ›Składniki
Składniki
cebula | 160 71 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | ¾ 13 | łyżeczki kcal | |
czosnek | 3 17 | ząbki kcal | |
majeranek | 1 11 | łyżeczka kcal | |
marchew | 250 113 | gramów kcal | |
mielona czerwona papryka | 2 32 | łyżeczki kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 30 105 | gramów kcal | |
parówki frankfurterki | 250 ?? | kcal | |
seler | 60 30 | gramów kcal | |
smalec | 40 359 | gramów kcal | |
soczewica sterylizowana | 300 231 | gramów kcal | |
sól | 1.5 0 | łyżeczki kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
woda | 1.5 0 | litra kcal | |
woda | 300 0 | mililitrów kcal | |
ziemniaki | 500 460 | gramów kcal |
Przepis

3.
marchew 250 gramów • ziemniaki 500 gramów
Obieramy i myjemy marchewkę i ziemniaki. Kroimy na małe kostki.

4.
Do cebuli dodajemy seler, marchewkę,...



7.
soczewica sterylizowana 300 gramów • parówki frankfurterki 250
Soczewicę odcedzamy a parówki kroimy na cienkie kółeczka.

8.
Dodajemy do zupy i powoli gotujemy, aż przygotujemy sobie zasmażkę.

9.
cebula 80 gramów • smalec 20 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 30 gramów
Cebulę obieramy, na drobno kroimy i smażymy na smalcu. Dodajemy mąkę i smażymy.



12.
Rozgotowujemy...

13.
...i przecedzamy do zupy. Zagotowujemy...

14.
czosnek 3 ząbki • majeranek 1 łyżeczka • sól
...i doprawiamy przeciśniętym czosnkiem i majerankiem. Według smaku możemy jeszcze dosolić.

Smacznego!