swiatwemnie.pl

Kulki mięsne w sosie pomidorowym

Łagodne kulki mięsne w sosie pomidorowym.

 

Ilość porcji: 5

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Kulki mięsne

rogal (grahamowy) 2 sztuki  mleko półtłuste 1,5% 100 ml  cebula 100 g

Rogala na drobno kroimy, zalewamy mlekiem i odstawiamy. Nie używamy końców rogala, trudno je rozmoczyć. W międzyczasie siekamy drobno cebulę.

Kulki mięsne

2. 

jajka kurze 2 sztuki  wieprzowe mięso mielone 500 g  sól  czarny pieprz mielony  bułka tarta  mąka chlebowa pszenna T750

Do rozmoczonych rogali dodajemy jajka, cebulę, mięso mielone, sól, pieprz i wszystko razem dobrze mieszamy. W razie potrzeby całość można zagęścić odrobiną bułki tartej. Formujemy kulki, obtaczamy je w mące i układamy na posmarowanej tłuszczem blasze albo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

3. 

Pieczemy w piekarniku na średnim stopniu przez 40 minut.

4. Sos pomidorowy

woda 500 ml  cukier kryształ 2 łyżki  ocet 3 łyżki  sól ½ łyżeczki  liść laurowy  przecier pomidorowy 500 ml  pomidory w puszce 400 g  skrobia kukurydziana 1 łyżka  woda 50 ml

Zagotowujemy wodę z cukrem, solą, octem i listkiem laurowym. Dodajemy przecier pomidorowy, drobno posiekane pomidory i gotujemy wszystko razem. Mieszamy w wodzie skrobię kukurydzianą albo mąkę i ciągle mieszając dodajemy ją do sosu. Zagotowujemy. Według smaku możemy dosolić, dosłodzić albo dodać ocet.

Sos pomidorowy

5. 

Podajemy z gotowanymi ziemniakami.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się