swiatwemnie.pl

Zupa pomidorowa z komosą ryżową

    

Ulubiona zupa ze smaczną komosą ryżową.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

20 min.

Trudność

średnia

 

 

Quinoa - komosa ryżowa200gramów
cebula100gramów
cukier kryształ2łyżki
masło1łyżka
olej rzepakowy1łyżka
pomidory w puszce400gramów
przecier pomidorowy1kilogram
sok z cytryny-
sól1.75łyżeczki
woda1200mililitrów

1. 

Quinoa - komosa ryżowa 200 gramów

Komosę przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą.

2. 

Wkładamy ją do garnka.

3. 

woda 600 mililitrów  sól ¼ łyżeczki

Zalewamy gorącą wodą, solimy i 20 minut gotujemy.

4. 

Odstawiamy z ognia, odkrywamy i czekamy aż wsiąknie całą wodę.

5. 

masło 1 łyżka  olej rzepakowy 1 łyżka  cebula 100 gramów

Cebulę obieramy, kroimy na drobno i smażymy na oleju z odrobiną masła.

6. 

przecier pomidorowy 1 kilogram  woda 600 mililitrów  cukier kryształ 2 łyżki  sól 1.5 łyżeczki

Dodajemy przecier pomidorowy, wodę, cukier i sól. Doprowadzamy do wrzenia i krótko gotujemy.

7. 

pomidory w puszce 400 gramów  sok z cytryny

Pomidory kroimy na drobno i razem z przecierem w którym były sterylizowane dodajemy do zupy. Zagotowujemy i doprawiamy sokiem z cytryny według smaku. Do każdej porcji zupy dodajemy komosę ryżową.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się