swiatwemnie.pl

Prowansalska pomidorowa zupa z oliwkami

    

Smaczna świeża zupa.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

niska

 

 

cebula100gramów
cukier kryształ1.5łyżki
ocet balsamiczny1łyżka
oliwa30mililitrów
oliwki z papryką80gramów
papryka chili1sztuka
pomidory w puszce200gramów
przecier pomidorowy1litr
ser Parmezan-
suszona bazalia2łyżeczki
suszone pomidory50gramów
sól1.5łyżeczki
woda1litr

1. 

cebula 100 gramów  suszone pomidory 50 gramów  oliwa 30 mililitrów

Cebulę obieramy i na drobno kroimy. Suszone pomidory kroimy na małe kawałki. Obydwa składniki smażymy na oliwie z oliwek.

2. 

oliwki z papryką 80 gramów  papryka chili 1 sztuka  przecier pomidorowy 1 litr

Dodajemy pokrojone oliwki, pokrojoną papryczkę i przecier pomidorowy. Mieszamy...

3. 

woda 1 litr  sól 1.5 łyżeczki  cukier kryształ 1.5 łyżki  ocet balsamiczny 1 łyżka  suszona bazalia 2 łyżeczki

... i wlewamy wrzącą wodę. Dodajemy sól, cukier, ocet i bazylię. Gotujemy 25 minut.

4. 

pomidory w puszce 200 gramów

Po upłynięciu wymienionego czasu dodajemy na drobno pokrojone sterylizowane albo obrane świeże, pomidory. Według smaku dosalamy i wsypujemy kolejną bazylię. Krótko gotujemy.

5. 

ser Parmezan

Według smaku możemy podawać z tartym serem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się