PRZEPISY

Zupa kukurydziana

Zupa kukurydziana

Łagodna i smaczna kremowa kukurydziana zupa. Podajemy z dużą ilością grzanek, z tartym serem i szczypiorkiem.

przepis,fotoprzepis,kukurydza konserwowa,mleko tłuste 3,5%,Zupy jarzynowe,Bezglutenowe

Zupy jarzynowe

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

cebula80gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
czosnek2ząbki
kukurydza konserwowa350gramów
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)250mililitrów
mleko tłuste 3,5%800mililitrów
olej słonecznikowy3łyżki
skrobia kukurydziana2łyżki
sól1łyżeczka
woda250mililitrów

 

Przepis

1. 

olej słonecznikowy 3 łyżki  cebula 80 gramów  kukurydza konserwowa 350 gramów  woda 250 mililitrów  sól 1 łyżeczka

Na oleju smażymy na drobno pokrojoną cebulę, dodajemy kukurydzę, wodę, sól i gotujemy do jak największego rozgotowania kukurydzy.

2. 

mleko tłuste 3,5% 800 mililitrów  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 mililitrów  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  skrobia kukurydziana 2 łyżki  czosnek 2 ząbki

Blenderem jak najdrobniej miksujemy i przecedzamy przez sitko. Kładziemy z powrotem na kuchence i doprowadzamy do wrzenia. W mleku mieszamy śmietanę, mielony czarny pieprz i skrobię kukurydzianą. W ten sposób przygotowaną zawiesinę wlewamy do przecedzonej kukurydzy, zagotowujemy i dodajemy przeciśnięty czosnek.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie