swiatwemnie.pl

Zupa kukurydziana

Łagodna i smaczna kremowa kukurydziana zupa. Podajemy z dużą ilością grzanek, z tartym serem i szczypiorkiem.

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Cebula80gramów
Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Czosnek2ząbki
Kukurydza konserwowa350gramów
Kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)250mililitrów
Mleko tłuste 3,5%800mililitrów
Olej słonecznikowy3łyżki
Skrobia kukurydziana2łyżki
Sól1łyżeczka
Woda250mililitrów

1. 

olej słonecznikowy 3 łyżki  cebula 80 g  kukurydza konserwowa 350 g  woda 250 ml  sól 1 łyżeczka

Na oleju smażymy na drobno pokrojoną cebulę, dodajemy kukurydzę, wodę, sól i gotujemy do jak największego rozgotowania kukurydzy.

2. 

mleko tłuste 3,5% 800 ml  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 ml  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  skrobia kukurydziana 2 łyżki  czosnek 2 ząbki

Blenderem jak najdrobniej miksujemy i przecedzamy przez sitko. Kładziemy z powrotem na kuchence i doprowadzamy do wrzenia. W mleku mieszamy śmietanę, mielony czarny pieprz i skrobię kukurydzianą. W ten sposób przygotowaną zawiesinę wlewamy do przecedzonej kukurydzy, zagotowujemy i dodajemy przeciśnięty czosnek.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się