PRZEPISY

Musaka

Musaka

Przepis na przygotowanie doskonałej musaki.

przepis,fotoprzepis,wieprzowe mięso mielone,przecier pomidorowy,ziemniaki,bakłażan,twardy ser,Wieprzowina,Bezglutenowe

Wieprzowina

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

bakłażan500gramów
cebula150gramów
mielona czerwona papryka3łyżeczki
oliwa0
przecier pomidorowy500gramów
przyprawa do musaki2łyżeczki
sól2łyżeczki
sól0
twardy ser150gramów
wieprzowe mięso mielone750gramów
ziemniaki1kilogram

 

Przepis

1. 

oliwa  cebula 150 gramów  wieprzowe mięso mielone 750 gramów  przyprawa do musaki 2 łyżeczki  sól 2 łyżeczki  mielona czerwona papryka 3 łyżeczki

Do głębszej patelni wlewamy odpowiednią ilość oleju, dodajemy na drobno pokrojoną cebulę i smażymy ją.Potem dodajemy mielone mięso, przyprawy i sól, mieszamy i 5 minut dusimy.

2. 

przecier pomidorowy 500 gramów

Wlewamy przecier pomidorowy. Wszystko dobrze mieszamy i ponownie 5 minut dusimy.

3. 

ziemniaki 1 kilogram  bakłażan 500 gramów  oliwa  sól

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na kółeczka. Bakłażana, nie obieramy, myjemy i również kroimy na kółeczka. Do głębszego naczynia żaroodpornego, polanego olejem, wkładamy połowę z pokrojonych ziemniaków, na nie kładziemy warstwę z połowy pokrojonego bakłażana, delikatnie solimy.

4. 

Dodajemy mięsną mieszankę i równomiernie ją rozprowadzamy.

5. 

sól

Na mięso rozkładamy drugą połowę bakłażana a na niego drugą połowę ziemniaków, według potrzeby warstwę ponownie delikatnie solimy. Naczynie przykrywamy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 60-80 minut.

6. 

twardy ser 150 gramów

Naczynie odkrywamy, musakę posypujemy startym serem, albo serem pokrojonym na cienkie plasterki i wszystko razem jeszcze przez 20 minut zapiekamy.

7. 

Podczas pieczenia polecamy pod naczynie podłożyć blachę w razie wyciekania nadmiaru wody, którą mają w sobie bakłażan i ziemniaki. Po upieczeniu musakę odstawiamy do częściowego ostudzenia, kroimy na porcje i podajemy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się