PRZEPISY

Musaka

Musaka

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Przepis na przygotowanie doskonałej musaki.

przepis,fotoprzepis,wieprzowe mięso mielone,przecier pomidorowy,ziemniaki,bakłażan,twardy ser,Wieprzowina,Bezglutenowe

Wieprzowina

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

bakłażan

500

195

gramów

kcal

cebula

150

66

gramów

kcal

mielona czerwona papryka

3

48

łyżeczki

kcal

oliwa

0

??

kcal

przecier pomidorowy

500

340

gramów

kcal

przyprawa do musaki

2

26

łyżeczki

kcal

sól

2

0

łyżeczki

kcal

sól

0

??

kcal

twardy ser

150

570

gramów

kcal

wieprzowe mięso mielone

750

1950

gramów

kcal

ziemniaki

1

920

kilogram

kcal

 

Przepis

1. 

oliwa  cebula 150 gramów  wieprzowe mięso mielone 750 gramów  przyprawa do musaki 2 łyżeczki  sól 2 łyżeczki  mielona czerwona papryka 3 łyżeczki

Do głębszej patelni wlewamy odpowiednią ilość oleju, dodajemy na drobno pokrojoną cebulę i smażymy ją.Potem dodajemy mielone mięso, przyprawy i sól, mieszamy i 5 minut dusimy.

Do głębszej patelni wlewamy odpowiednią ilość...

2. 

przecier pomidorowy 500 gramów

Wlewamy przecier pomidorowy. Wszystko dobrze mieszamy i ponownie 5 minut dusimy.

Wlewamy przecier pomidorowy. Wszystko dobrze...

3. 

ziemniaki 1 kilogram  bakłażan 500 gramów  oliwa  sól

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na kółeczka. Bakłażana, nie obieramy, myjemy i również kroimy na kółeczka. Do głębszego naczynia żaroodpornego, polanego olejem, wkładamy połowę z pokrojonych ziemniaków, na nie kładziemy warstwę z połowy pokrojonego bakłażana, delikatnie solimy.

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na kółeczka....

4. 

Dodajemy mięsną mieszankę i równomiernie ją rozprowadzamy.

Dodajemy mięsną mieszankę i równomiernie ją...

5. 

sól

Na mięso rozkładamy drugą połowę bakłażana a na niego drugą połowę ziemniaków, według potrzeby warstwę ponownie delikatnie solimy. Naczynie przykrywamy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 60-80 minut.

Na mięso rozkładamy drugą połowę bakłażana...

6. 

twardy ser 150 gramów

Naczynie odkrywamy, musakę posypujemy startym serem, albo serem pokrojonym na cienkie plasterki i wszystko razem jeszcze przez 20 minut zapiekamy.

Naczynie odkrywamy, musakę posypujemy startym...

7. 

Podczas pieczenia polecamy pod naczynie podłożyć blachę w razie wyciekania nadmiaru wody, którą mają w sobie bakłażan i ziemniaki. Po upieczeniu musakę odstawiamy do częściowego ostudzenia, kroimy na porcje i podajemy.

Podczas pieczenia polecamy pod naczynie...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się