Musaka

Przepis na przygotowanie doskonałej musaki.
przepis,fotoprzepis,wieprzowe mięso mielone,przecier pomidorowy,ziemniaki,bakłażan,twardy ser,Wieprzowina,Bezglutenowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
bakłażan | 500 195 | gramów kcal | |
cebula | 150 66 | gramów kcal | |
mielona czerwona papryka | 3 48 | łyżeczki kcal | |
oliwa | 0 ?? | kcal | |
przecier pomidorowy | 500 340 | gramów kcal | |
przyprawa do musaki | 2 26 | łyżeczki kcal | |
sól | 2 0 | łyżeczki kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
twardy ser | 150 570 | gramów kcal | |
wieprzowe mięso mielone | 750 1950 | gramów kcal | |
ziemniaki | 1 920 | kilogram kcal |
Przepis
1.
oliwa • cebula 150 gramów • wieprzowe mięso mielone 750 gramów • przyprawa do musaki 2 łyżeczki • sól 2 łyżeczki • mielona czerwona papryka 3 łyżeczki
Do głębszej patelni wlewamy odpowiednią ilość oleju, dodajemy na drobno pokrojoną cebulę i smażymy ją.Potem dodajemy mielone mięso, przyprawy i sól, mieszamy i 5 minut dusimy.

2.
przecier pomidorowy 500 gramów
Wlewamy przecier pomidorowy. Wszystko dobrze mieszamy i ponownie 5 minut dusimy.

3.
ziemniaki 1 kilogram • bakłażan 500 gramów • oliwa • sól
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na kółeczka. Bakłażana, nie obieramy, myjemy i również kroimy na kółeczka. Do głębszego naczynia żaroodpornego, polanego olejem, wkładamy połowę z pokrojonych ziemniaków, na nie kładziemy warstwę z połowy pokrojonego bakłażana, delikatnie solimy.

4.
Dodajemy mięsną mieszankę i równomiernie ją rozprowadzamy.

5.
Na mięso rozkładamy drugą połowę bakłażana a na niego drugą połowę ziemniaków, według potrzeby warstwę ponownie delikatnie solimy. Naczynie przykrywamy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 60-80 minut.

6.
twardy ser 150 gramów
Naczynie odkrywamy, musakę posypujemy startym serem, albo serem pokrojonym na cienkie plasterki i wszystko razem jeszcze przez 20 minut zapiekamy.

7.
Podczas pieczenia polecamy pod naczynie podłożyć blachę w razie wyciekania nadmiaru wody, którą mają w sobie bakłażan i ziemniaki. Po upieczeniu musakę odstawiamy do częściowego ostudzenia, kroimy na porcje i podajemy.

Smacznego!