Hiszpańskie ptaszki

Klasyczny przepis na przygotowanie ulubionych wołowych roladek podawanych z ryżem. Oferujemy tradycyjny przepis z minionego wieku, który był przekazywany z pokolenia na pokolenie formą "Dyktuję, zapisuj!" Przepis przedstawiamy w oryginalnym brzmieniu :)
przepis,fotoprzepis,jajka kurze,parówki,mięso wołowe,Wołowina
Wołowina
Kategorie
Wołowina ›Składniki
Składniki
cebula | 1 ?? | sztuka kcal | |
czarny pieprz mielony | 0 ?? | kcal | |
jajka kurze | 0 ?? | kcal | |
mięso wołowe | 6 ?? | sztuk kcal | |
musztarda stołowa | 6 38 | łyżeczek kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 ?? | kcal | |
ogórki - gruntowe | 0 ?? | kcal | |
parówki | 0 ?? | kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
woda | 0 ?? | kcal | |
wędzony boczek | 0 ?? | kcal | |
wędzony boczek | 0 ?? | kcal |
Przepis
1.
jajka kurze • parówki • wędzony boczek • ogórki - gruntowe
Gotujemy dwa jajka na twardo, ostudzone obieramy i kroimy na ćwiartki. Przygotowujemy sobie parówki, przekrojone na połowę. Troszkę boczku pokrojonego w paseczki i kawałki ogórków.

2.
mięso wołowe 6 sztuk
Sześć większych płatów wołowego mięsa (około trzy czwarte kilograma) rozklepujemy na pół centymetra-jak najcieniej.



5.
Do środka wkładamy parówkę, boczek, ogórka i jajko. Zawijamy i związujemy nitką.



8.
I wkładamy do niej ptaszki.

9.
Solimy i czekamy aż ptaszki puszczą sos. Podlewamy wodą, tyle ile będziemy chcieli mieć sosu.

10.
Przykrywamy i dusimy 1 godzinę. Na końcówce kosztujemy.

11.
Ptaszki wyciągamy, ostudzamy.

12.
Sos odcedzamy do garnuszka.


14.
Zalewamy sosem. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia mąki-do zgęstnienia. Według potrzeby dodajemy wodę i sól.

15.
Z ptaszków usuwamy nitki i wkładamy je do sosu.

Smacznego!