swiatwemnie.pl

Hiszpańskie ptaszki

    

Klasyczny przepis na przygotowanie ulubionych wołowych roladek podawanych z ryżem. Oferujemy tradycyjny przepis z minionego wieku, który był przekazywany z pokolenia na pokolenie formą "Dyktuję, zapisuj!" Przepis przedstawiamy w oryginalnym brzmieniu :)

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

Trudność

wysoka

 

Kategorie:   

 

1. 

jajka kurze  parówki  wędzony boczek  ogórki - gruntowe

Gotujemy dwa jajka na twardo, ostudzone obieramy i kroimy na ćwiartki. Przygotowujemy sobie parówki, przekrojone na połowę. Troszkę boczku pokrojonego w paseczki i kawałki ogórków.

2. 

mięso wołowe 6 sztuk

Sześć większych płatów wołowego mięsa (około trzy czwarte kilograma) rozklepujemy na pół centymetra-jak najcieniej.

3. 

sól  czarny pieprz mielony

Solimy i pieprzymy.

4. 

musztarda stołowa 6 łyżeczek

Smarujemy musztardą.

5. 

Do środka wkładamy parówkę, boczek, ogórka i jajko. Zawijamy i związujemy nitką.

6. 

wędzony boczek

Troszkę boczku kroimy i smażymy na patelni.

7. 

cebula 1 sztuka

Do boczku dodajemy pokrojoną cebulę i razem dalej smażymy.

8. 

I wkładamy do niej ptaszki.

9. 

sól

Solimy i czekamy aż ptaszki puszczą sos. Podlewamy wodą, tyle ile będziemy chcieli mieć sosu.

10. 

Przykrywamy i dusimy 1 godzinę. Na końcówce kosztujemy.

11. 

Ptaszki wyciągamy, ostudzamy.

12. 

Sos odcedzamy do garnuszka.

13. 

mąka chlebowa pszenna T750

Na patelnię dajemy łychę mąki i smażymy.

14. 

woda  sól

Zalewamy sosem. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia mąki-do zgęstnienia. Według potrzeby dodajemy wodę i sól.

15. 

Z ptaszków usuwamy nitki i wkładamy je do sosu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się