Hiszpańskie ptaszki
Klasyczny przepis na przygotowanie ulubionych wołowych roladek podawanych z ryżem. Oferujemy tradycyjny przepis z minionego wieku, który był przekazywany z pokolenia na pokolenie formą "Dyktuję, zapisuj!" Przepis przedstawiamy w oryginalnym brzmieniu :)
przepis,fotoprzepis,jajka kurze,parówki,mięso wołowe,Wołowina
Wołowina
Kategorie
Wołowina
Składniki
Składniki
cebula | 1 | sztuka | |
czarny pieprz mielony | - | ||
jajka kurze | - | ||
mięso wołowe | 6 | sztuk | |
musztarda stołowa | 6 | łyżeczek | |
mąka chlebowa pszenna T750 | - | ||
ogórki - gruntowe | - | ||
parówki | - | ||
sól | 0 | ||
woda | - | ||
wędzony boczek | - | ||
wędzony boczek | - |
Przepis
1.
jajka kurze • parówki • wędzony boczek • ogórki - gruntowe
Gotujemy dwa jajka na twardo, ostudzone obieramy i kroimy na ćwiartki. Przygotowujemy sobie parówki, przekrojone na połowę. Troszkę boczku pokrojonego w paseczki i kawałki ogórków.
2.
mięso wołowe 6 sztuk
Sześć większych płatów wołowego mięsa (około trzy czwarte kilograma) rozklepujemy na pół centymetra-jak najcieniej.
5.
Do środka wkładamy parówkę, boczek, ogórka i jajko. Zawijamy i związujemy nitką.
8.
I wkładamy do niej ptaszki.
9.
Solimy i czekamy aż ptaszki puszczą sos. Podlewamy wodą, tyle ile będziemy chcieli mieć sosu.
10.
Przykrywamy i dusimy 1 godzinę. Na końcówce kosztujemy.
11.
Ptaszki wyciągamy, ostudzamy.
12.
Sos odcedzamy do garnuszka.
14.
Zalewamy sosem. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia mąki-do zgęstnienia. Według potrzeby dodajemy wodę i sól.
15.
Z ptaszków usuwamy nitki i wkładamy je do sosu.
Smacznego!