Wieprzowina na grzybach
Przepis na przygotowanie duszonego wieprzowego mięska na świeżych pieczarkach. Doskonałym dodatkiem jest ryż, kasza lub ziemniaczane puree.
przepis,fotoprzepis,schab wieprzowy,pieczarki,Wieprzowina
Wieprzowina
Kategorie
Wieprzowina
Składniki
Składniki
boczek z Orawy | 100 | gramów | |
cebula | 1 | sztuka | |
czarny pieprz mielony | - | ||
kminek | 1 | szczypta | |
mielona czerwona papryka | - | ||
musztarda stołowa | - | ||
mąka chlebowa pszenna T750 | 3 | łyżki | |
pieczarki | 280 | gramów | |
schab wieprzowy | 450 | gramów | |
sól | - | ||
woda | - | ||
ziele angielskie | - |
Przepis
1.
schab wieprzowy 450 gramów • sól • czarny pieprz mielony • mielona czerwona papryka • musztarda stołowa
Schab wieprzowy porcjujemy na cienkie kotlety. Solimy, pieprzymy, posypujemy czerwoną papryką i smarujemy musztardą.
2.
Kotlety szybko smażymy z obydwóch stron na odrobinie oleju.
3.
cebula 1 sztuka • pieczarki 280 gramów • boczek z Orawy 100 gramów
Na patelni smażymy na drobno nakrojony boczek, dodajemy na drobno pokrojoną cebulę. Po zeszkleniu cebuli dodajemy pokrojone na cienkie płatki pieczarki, które chwilkę smażymy.
4.
kminek 1 szczypta • woda • ziele angielskie • mąka chlebowa pszenna T750 3 łyżki
Następnie dodajemy do usmażonego mięsa. Podlewamy wodą tak, by mięso było pod powierzchnią, dodajemy kminek i dusimy pod przykrywką aż mięso zmięknie. Przed końcem gotowania zagęszczamy mąką wymieszaną z zimną wodą i gotujemy kolejnych 10 minut.
Smacznego!