swiatwemnie.pl

Pieczona wędzona wieprzowa golonka

     

Ulubiona potrawa. Podajemy z ostrą papryczką, musztardą albo chrzanem. Golonkę zaleca się konsumować z chlebem i popijać dobrym chłodzonym piwem.

Pichcił

Ilość porcji

3

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

1. 

golonka wieprzowa wędzona bez kości 600 g  woda  czarny pieprz cały 5 sztuk

Wędzoną golonkę wkładamy do zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy pieprz i 1 godzinę gotujemy.

2. 

czosnek 6 ząbków  mielona czerwona papryka 1 łyżeczka  woda mineralna 200 ml

Ugotowaną golonkę przekładamy do głębokiej brytfanny, smarujemy je przeciśniętym czosnkiem, posypujemy papryką, podlewamy wodą i przykryte szybko zapiekamy.

3. 

Zapiekamy około 20-30 minut, często golonkę odkrywamy, polewamy wypiekiem, ponownie przykrywamy i pieczemy dalej. Jeśli podczas pieczenia woda w brytfannie wyparuje, dolewamy jej, aby nam golonka nie przypaliła się.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się